събота, 9 юни 2012 г.

Десетте футболисти, които да следим на Евро 2012

Десетте футболисти, които да следим на Евро 2012
Още в първия си мач на Евро 2012 Алан Дзагоев отбеляза два гола
Всяко голямо първенство по футбол "ражда" своите нови звезди. На европейското в Полша и Украйна има много звезди от най-силните първенства на континента. Има обаче и интересни футболисти, които специалистите от Sky Sports съветват да следим с повече внимание.

Себастиан Джовинко (Италия)

Джовинко вероятно никога нямаше да успее в професионалния футбол, ако беше англичанин. Дребничкият 25-годишен нападател показа, че въпреки че е по-нисък от Лионел Меси, ръстът му не е проблем. Играещ като втори нападател в "Парма", той отбеляза 15 гола и направи 13 асистенции в 36 мача в Серия А този сезон. Джовинко има прекрасни технически качества, умения да дриблира и инстинкт да създава положения. След дебюта си с екипа на Италия в началото на 2011 г. той вече има седем мача за "скуадра адзура" и изглежда готов за Евро 2012.

Ярослав Ракитски (Украйна)

Ако Англия, Франция и Швеция искат да постигнат добър резултат срещу Украйна, те ще трябва да преодолеят 22-годишния Ракитски. Умее да играе като централен защитник и полузащитник. Той влезе в първия отбор на "Шахтьор" (Донецк) след продажбата на Дмитрий Чигрински в "Барселона". Когато бранителят се върна от Испания година по-късно, Ракитски се премести в полузащитата. Очакванията са двамата с Андрий Ярмоленко да създадат доста трудности за нападателите на съперника. Плюс за младия футболист ще е подкрепата на украинската публика.

Жорди Алба (Испания)

Селекционерът на европейския шампион Испания - Висенте дел Боске ще трябва да благодари на колегата си Унай Емери от "Валенсия", който успешно превърна Жорди Алба от крило в ляв бек. С това се улесни задачата на специалиста при търсенето на заместник на Жоан Капдевила. Промяната не притъпи нюха на 22-годишния футболист в атака, което се доказва от седемте му асистенции в Примера дивисион. Годината беше успешна за Алба и клубния му отбор, с който игра в полуфиналите в Лига Европа и се класира за групите в Шампионската лига. Той може и да не играе с "Валенсия" в надпреварата, тъй като е следен от "Барселона" и "Манчестър юнайтед".

Кевин Строотман (Холандия)

Полузащитникът на ПСВ се опитва да се пребори за мястото на Найджъл де Йонг в състава. Той игра повече от футболиста на "Манчестър сити" в квалификациите. Заради начина си на игра е сравняван с Рой Кийн. Силата му е в отнемането на топката, като има поглед при организирането на контраатаки. Твърденията са, че скаутите на "Манчестър юнайтед" са наблюдавали Строотман повече от десет пъти.

Алан Дзагаев (Русия)

Надеждите на Русия да излезе от най-лесната група А на Евро 2012 се свързват с това Дзагоев да е в отлична форма. И в първия мач на Евро 2012 той дори ги надмина, вкарвайки два от четирите гола за своя отбор срещу Чехия. Атакуващият полузащитник на ЦСКА (Москва) е известен с отличните си подавания дори през най-сгъстените защити. Задачата му е да създава положения пред Павел Погребняк, Роман Павлюченко или Александър Кержаков, но в същото време притежава отличен завършващ удар и винаги е готов да се включи от втора позиция. В групите на Шампионската лига 21-годишният футболист имаше повече голови подавания от Уесли Снайдер, Кристиано Роналдо и Франсеск Фабрегас.

Оливие Жиру (Франция)

Малко вероятно е Жиру да заеме мястото на Карим Бензема. След основната му роля за обрата в приятелската среща с Исландия обаче справедливо можем да очакваме включването му в мачовете на Евро 2012. Освен че е добър в завършването на атаките, той може и да създава положения. Сезонът на клубно ниво за него беше впечатляващ - той отбеляза 21 гола и записа девет асистенции при историческата първа титла на "Монпелие". "Арсенал" е първи сред многото отбори, чиито скаути на Евро 2012 ще гледат как се представя Жиру.

Матс Хумелс (Германия)Едва 23-годишен, 191-сантиметровият защитник изигра изключително ключова роля за доминацията на "Борусия" (Дормунд) в Германия през последните два сезона. Той е юноша на "Байерн" и след един впечатляващ сезон във втория отбор на баварците беше взет в мъжкия отбор. Хумелс обаче не получи шанс за изява и беше преотстъпен, след което продаден на "Борусия". Грешка, за която със сигурност в Мюнхен съжаляват. Въпреки възрастта си той впечатлява със завидно хладнокръвие и перфектно чувство за позициониране в наказателното поле. В конкуренцията на Холгер Бадщубер и Пер Мертезакер той едва ли ще бъде титулярен избор, но в 14-те си мача за бундестима доказа, че на него може да се разчита. Способността му да бележи при статични положение също не е за подценяване.  

Роберт Левандовски (Полша)

Левандовски вече се доказа като един от водещите реализатори в Буденслигата и силните му изяви най-вече през втория полусезон го превърнаха в едно от горещите имена в Европа. Хеттрикът му във вратата на "Байерн" за Купата на Германия беше достоен завършек на добрия сезон, а големите надежди на домакините за добро представяне са свързани именно с успеваемостта му в атака. Той притежава добра техника, перфектен завършващ удар и способността да играе отлично с гръб към вратата. Понякога има склонност да се изолира от играта, но почти не пропуска възможност да отбележи. Така беше и в мача на откриването, когато оползотвори по най-добрия начин центриране, за да изведе отбора си напред в резултата.   

Кристиан Ериксен

Ериксен е един от най-обещаващите играчи в европейския футбол. Въпреки че е едва на 20 години, той вече има 22 мача за Дания и дори записа минути на световното първенство в Южна Африка. Именно на него ще се разчита да изгражда атаките на "червените дяволи". Той е продукт на школата на "Аякс", където през последните две години се превърна в ключова фигура - 91 мача, 16 гола и 34 асистенции. Ериксен притежава отличен дрибъл, скорост и перфектен поглед върху играта. През изминалия сезон в Шампионската лига единствено Месут Йозил от "Реал" и Дани от "Зенит" имат повече ключови подавания от датския плеймейкър. 

Марио Гьотце (Германия)

Едва на 20 години Гьотце вече е основна цел на всички водещи отбори в Европа. Единствената пречка е цената от 30 милиона евро, която "Борусия" (Дормунд) постави на една от големите си звезди. "Германския Меси", както го наричат в страната, няма да бъде титуляр за бундестима, но определено може да изиграе важна роля по пътя към мечтаната титла. Притежава страхотната способност да пробива от крилото, откъдето често следват или завършващ удар, или подаване зад гърба на противниковата отбрана. През миналия сезон страдаше от контузия в бедрото и изигра само 17 мача в Бундеслигата. Но в тях Гьотце вкара шест гола и направи пет асистенции. Директният му стил определено пасва на философията на Йоахим Льов и от него може да се очаква силно включване на Евро 2012. 

Източник dnevnik.bg



Няма коментари:

Публикуване на коментар