петък, 22 юни 2012 г.

Мощен Роналдо отвя и Чехия

Мощен Роналдо отвя и Чехия
С гол на суперзвездата Кристиано Роналдо Португалия победи Чехия с 1:0 на четвъртфиналите на европейското първенство по футбол и се класира напред за полуфиналите на турнира.



Роналдо изигра втори пореден силен мач, като освен гола се отчете с две греди, една задна ножица и като цяло бе много активен през целия мач.

Победата бе напълно заслужена за Португалия, тъй иберийците бяха по-добрия отбор през по-голямата част от мача и направиха доста опасни атаки. Чехия бе по-активна в началото на мача, но така и не стигна до нито едно голово положение.

Така на полуфиналите Роналдо и компания ще се изправят срещу победителя между Испания и Франция.

В състава на Чехия за втори пореден мач плеймейкърът Томаш Росицки бе оставен на пейката. Селекционерът на отбора Михал Билек бе направил само една смяна спрямо предишния мач и на мястото на Даниел Колар започваше Владимир Дарида. Португалия пък за четвърти пореден мач стартира с един и същи състав.

Двата отбора започнаха срещата предпазливо и в първите десетина минути играта бе доста статична. След това малко изненадващо Чехия бе отборът, който вдигна оборотите. До голови положения пред вратата на Руи Патрисио обаче не се стигаше. Единствените по-остри атаки на чехите завършиха с ниски центрирания на Дарида и Селасие, които обаче бяха пресечени от защитата на Португалия. Освен това имаше и няколко корнера, които също не притесниха иберийците.

След средата на полувремето Португалия постепенно се активизира. За разлика от Чехия в атаките на "мореплавателите" имаше малко повече острота.

В 33-та минута Роналдо можеше да вкара изключително зрелищен гол. Подаване пред наказателното поле на Чехия не бе изчистено, Пепе се пребори за топката и центрира за Роналдо, който само на 6-7 метра от вратата стреля със задна ножица, но уцели целта.

Две минути по-късно звездата на Португалия пък стреля топовно от пряк свободен удар, но прати топката близо до страничната греда.

В 43-та минута Луиш Нани имаше претенции за дузпа, след като овладя далечно подаване пред защитник и бе дръпнат леко за ръката, но съдията Хауърд Уеб счете, че това не е достатъчно основание да отсъди нарушение.

В последната минута само гредата спаси Чехия от гол. Кристиано Роналдо овладя едно дълго подаване на гърди под носа на съперник, във въздуха чукна топката и го финтира, след което веднага нанесе удар със завъртане и свари Чех неподготвен, но топката се удари в страничната греда.

Португалия започна второто полувреме така както завърши и първото - със страхотно положение за гол. След бърза атака по крилото Раул Мейрелеш центрира точно на главата на Уго Алмейда, който отблизо засече с глава, но неточно над вратата.

В 49-та минута за втори път гредата помогна на Петер Чех след удар на Роналдо. Този път нападателят стреля от фаул, но топката чукна страничната греда от външната страна.

Пет минути по-късно отново Роналдо притесни защитата на Чехия, като си поведе на скорост с гърди и стреля от въздуха от границата на наказателното поле, но не намери добре топката и тя профуча над вратата.

Нани също играеше активно и в 58-та минута след негов опасен удар от 25 метра трябваше Чех да се хвърля и да показва класата си.

Едва в 60-та минута бе първата атака на Чехия. Тогава Пилар преодоля съперник по крилото, след това и Пепе се подхлъзна в опита си да го спре и играчът на Чехия навлезе в наказателното поле, но след това не успя да намери съотборник.

Последва активизиране на чехите, но отново Португалия бе отборът, който нанесе много опасен удар - дело на Моутиньо от 20 метра и Петер Чех трябваше да избива с върха на пръстите си под гредата.

В 72-та минута Роналдо овладя дълго подаване в наказателното поле и поднесе към Раул Мейрелеш, но неговият удар от 12-13 метра мина над вратата.

Две минути по-късно Нани бе на сантиметри от гола. Крилото на Манчестър Юнайтед бе изведено по много добър начин от Мейрелеш на скорост, излезе на чиста позиция, но след това ударът му мина на сантиметри от сглобката на гредите.

В 78-та минута обаче най-сетне късметът се усмихна на Португалия и Роналдо и резултатът бе открит. Нани изведе включилия се на скорост по крилото Моутиньо, той центрира пред вратата и там Роналдо изпревари статичния Селасие и с летящ плонж засече с глава топката в мрежата. Петер Чех също можеше да се намеси малко по-добре, тъй като топката бе насочена много близо до него.

Четири минути по-късно обаче вратарят на Чехия спаси отбора си от втори гол, когато след бърза контра на Португалия Перейра нанесе опасен удар, но Чех се хвърли и изби.

Три минути преди края на редовното време Роналдо имаше и плахи претенции за дузпа, когато финтира съперник в наказателното поле, бе побутнат и падна на земята, но Уеб отново реши, че това не е достатъчно за наказателен удар.

До края на мача Чехия така и не успя да упражни някакъв натиск и очевидно бе примирена с поражението.

Чехия - Португалия 0:1

0:1 Роналдо 78


Чехия: Чех, Селасие, Кадлец, Сивок, Лимберски, Плашил, Пилар, Хубшман (86 Пекарт), Жирачек, Дарида (61 Резек), Барош

Португалия: Патрисио, Алвеш, Пепе, Коентрао, Перейра, Велосо, Моутиньо, Мейрелеш (88 Роландо), Нани (84 Кустодио), Роналдо, Пощига (40 Алмейда)

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар