събота, 9 юни 2012 г.

Гърция се пребори с Полша и съдията

Гърция се пребори с Полша и съдията
Домакинът Полша и Гърция изиграха напрегнат и динамичен двубой при откриването на Европейското първенство по футбол, който завърши при равенство 1:1.
Мачът бе с две лица, като през първото полувреме Полша тотално надигра Гърция, но вкара само един гол чрез Роберт Левандовски. Точно преди почивката обаче съдията опорочи мача с абсурден червен картон за гостите.


Въпреки това обаче Гърция изравни в началото на второто полувреме чрез резервата Салпингидис. Гърците можеха да стигнат и до пълен обрат, тъй като в средата на полувремето Салпингидис спечели дузпа, при която Войчех Шчесни получи директен червен картон.

Резервният страж на Полша Титон обаче спаси удара на Карагунис. Така двата отбора завършиха наравно и запазват шансове за класиране напред.

Полша започнаха много напористо и от самото начало заредиха атака след атака към вратата на Гърция. Още в 4-та минута домакините имаха опасна атака, при която удар от близо на Левандовски бе блокиран от защитник пред вратата, но топката попадна в Моравски пред наказателното поле, който стреля технично към сглобката на гредите, но вратарят на Гърция Костас Халкиас изби в корнер с върха на пръстите си.

Макар че едва излизаше от половината си, Гърция имаше едно положение, когато след центриране от фаул Гекас засече топката с глава, но я прати встрани от вратата.

Поляците обаче продължиха с острите си атаки, като особено активни бяха действията им по дясното крило. В 13-та минута след атака по този фланг топката бе поднесена по земя в наказателното поле за Блашчиковски и той стреля от движение, но над вратата. В следващата атака пък Пишчек игра технично пак по дясното крило и се отскубна от защитата. След това навлезе непокрит в наказателното поле, но само на пет метра от вратата не успя да подаде на един от двамата си съотборници.

Натискът на домакините обаче продължи и в 17-та минута те заслужено откриха резултата. След поредната атака отдясно Блашчиковски центрира и след като вратарят Халкиас остана под топката, зад него Левандовски засече с глава в мрежата.

Голът малко успокои поляците, но те продължиха да контролират действията на терена, докато играчите на Гърция бяха много мудни и пасивни и едва успяваха да организират атака.

В 37-та минута Полша бе близо до втори гол. След дълго центриране топката бе изчистена лошо право в краката на непокрития на точката на дузпата Перкуиш, но той стреля от упор неточно встрани.

В самия край на полувремето се стигна и до спорна ситуация, тъй като съдията на два пъти сериозно ощети Гърция. Първо в 44-та минута той изгони за втори жълт картон защитникът Сократис Папастатопулос. Още първото предупреждение за бранителя бе пресилено, тъй като бе за абсолютно безобиден въздушен двубой. При изгонването пък нападател на Полша се подхлъзна при опита да подмине Папастатопулос, а след това падна след сблъсъка тяло в тяло с бранителя. Съдията обаче реши, че има нарушение и показа втори жълт картон.

В допълнителното време пък реферът си замълча за дузпа, когато играч на Полша игра с ръка в наказателното поле. В интерес на истината това бе очевидно неумишлено, тъй като имаше загуба на равновесие.

След почивката обаче ситуацията на терена изненадващо се промени напълно. Въпреки че бе с човек повече на терена, Полша далеч не бе толкова агресивна. Все пак домакините имаха едно положение в 48-та минута, когато от трудна позиция в наказателното поле Левандовски стреля неточно.

В 50-та минута обаче доста изненадващо Гърция стигна до изравнителен гол. Той бе дело на влезлият като резерва Дмитрис Салпингидис. След центриране пред вратата Самарас и защитник се втурнаха в топката, но нито един от тях не успя да играе добре и практически я свалиха удобно на връхлитащият отзад Салпингидис. Междувременно и Шчесни се бе залъгал, тъй като бе тръгнал да пресича центрирането. Това позволи на нападателят на Гърция спокойно да засече в опразнената мрежа.

След този гол играта на Полша съвсем се влоши, като Гърция дори бе отборът с по-опасни атаки. В 63-та минута Самарас имаше отлична възможност, когато получи извеждащ пас в наказателното поле, но първо пропусна да стреля от воле, а след това от близко разстояние, но малък ъгъл, не успя да преодолее Шчесни.

При едно от малкото положения за Полша Рибус засече центриране зрелищно с летящ плонж с глава, но прати топката над вратата.

Двайсетина минути преди края се стигна и до вторият ключов етап в мача. Тогава Гърция спечели дузпа, а Полша също получи червен картон. Салпингидис получи извеждащо подаване зад защитата и подмина Шчесни, който обаче го фаулира. Съдията нямаше избор, освен да покаже директен червен картон и да посочи бялата точка. Междувременно, за да застане на вратата влезе резервният вратар Титон, на мястото на Рибус. И стражът на ПСВ се превърна в герой за отбора си с първото докосване в мача, тъй като отгатна ъгъла и спаси удара на Карагунис.

Пропуснатата дузпа се отрази донякъде на морала на гърците и това от своя страна позволи на Полша да заиграе по-офанзивно. Въпреки това Самарас имаше нелоша възможност за изстрел от границата на наказателното поле, но стреля високо.

До края на мача играта бе предимно пред наказателното поле на Гърция. В допълнителното време за малко не се стигна до автогол, когато в опит да пресече остро центриране по земя Кацуранис прати топката близо до вратата си.


Полша - Гърция 1:1

1:0 Левандовски
1:1 Салпингидис

Червени картони: Папастатопулос 44, Шчесни 70


Полша: Шчесни, Бьоних, Василевски, Перкуиш, Пишчек, Полански, Рибус (71 Титон), Обраняк, Муравски, Блашчиковски, Левандовски

Гърция: Халкиас, Аврам Пападопулос (36 Кирякос Пападопулос), Торозидис, Папастатопулос, Холебас, Маниатис, Карагунис, Нинис (46 Салпингидис), Кацуранис, Самарас, Гекас

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар