неделя, 17 юни 2012 г.

Чехия изхвърли Полша от европейското

Чехия изхвърли Полша от европейското
Чехия хвърли в сълзи цяла Полша, след като победи домакина на европейското първенство с 1:0 и го изхвърли от турнира.


Победата пък от своя страна помогна на чехите да спечелят първото място в групата и да се класират за четвъртфиналите на първенството.

Единственото попадение в мача падна в средата на второто полувреме, когато Петер Жирачек вкара след бърза контраатака. Голът падна след период на натиск на Чехия и бе напълно заслужен.

Преди това Полша започна много мощно първото полувреме, но не стигна до гол и постепенно загуби инициативата.

Така Полша се нареди в мрачната статистика заедно с Румъния и Швейцария като третият отбор, който не може да стигне до победа в първите си 6 мача на европейско първенство.

В състава на Чехия както се очакваше плеймейкърът Томаш Росицки не се бе възстановил от контузията си и бе заменен от Даниел Колар. Поляците пък излязоха с абсолютно същия състав, с който играха в миналия мач срещу Русия.

Също както и в първия мач от турнира срещу Гърция, Полша наложи сериозен натиск от самото начало. Във втората минута центриране от фаул в наказателното поле на Чехия не бе изчистено и Дудка отправи ефектен удар със задна ножица, но не уцели вратата.

Чехия успя да отговори малко след това, когато след пробив по крилото и ниско центриране на Селасие топката дойде на тепсия за Пилар, но той на десетина метра от вратата не я уцели добре.

В следващите минути обаче домакините бяха отборът, който непрекъснато атакуваше. И в 10-та минута Полша стигна до чудесно положение, когато Блашчиковски изведе Левандовски, той подмина защитник в наказателното поле, но след това от чиста позиция стреля неточно.

В 13-та минута ново центриране от фаул не бе изчистено добре от чешката защита и топката дойде в Бьоних, той от десетина метра успя да я провре през купа от играчи, но не уцели вратата. Малко по-късно отново Бьоних отправи страховит удар от дистанция и топката се насочи точно до страничната греда, но Петер Чех внимаваше и спаси.

След средата на полувремето обаче натискът на Полша отслабна и постепенно Чехия се активизира. В 37-та минута Милан Барош имаше чудесна възможност, когато получи копващ пас зад защитата и можеше да засече от въздуха от непосредствена близост до вратата, но не уцели топката.

Малко след него пък Пилар на два пъти стреля от наказателното поле, но първо уцели тялото на съотборник, а след това прати топката в ръцете на Титон.

Второто полувреме започна с равностойна игра. Първото голово положение се откри пред Лимберски, който на скорост навлезе в наказателното поле и стреля през защитник към близката греда, но не уцели вратата.

В следващите минути обаче играта на Полша се влоши и Чехия наложи натиск. В 64-та минута като по чудо не се стигна до гол във вратата на Титон. След центриране от фаул Сивок засече с глава от непосредствена близост, но прати топката право в тялото на Титон.

Чехия обаче продължи да атакува. Милан Барош отправи силен удар по земя от границата на наказателното поле, но Титон не бе много затруднен да спаси.

В 71-та минута обаче тимът на Михал Билек заслужено откри резултата. Това стана след скоростна контраатака, про която Барош подаде на Жирачек пред наказателното поле, той финтира защитник с единия крак и веднага с другия чукна топката покрай Титон и отчаяния плонж на друг бранител.

При това положение Полша най-сетне се размърда, но атаките на домакините не бяха особено опасни. Едва пет минути преди края се стигна до голово положение, когато центриране пред вратата стигна до Василевски и той засече остро с глава, но топката разтърси мрежата от горната страна на гредата.

Малко след това и Левандовски стреля с глава, но топката мина застрашително близо до гредата.

В последните секунди драмата стана пълна, тъй като Блашчиковски преодоля Чех, но защитник изби от голлинията.

Чехия - Полша 1:0

1:0 Жирачек 71


Чехия: Чех, Селасие, Кадлец, Сивок, Лимберски, Плашил, Пилар, Хубшман, Колар, Жирачек (84 Райторал), Барош

Полша: Титон, Бьоних, Василевски, Перкуиш, Пишчек, Дудка, Полански (57 Гросицки), Обраняк (73 Брожек), Муравски (74 Мирзейвски), Блашчиковски, Левандовски

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар