сряда, 25 януари 2012 г.

Ювентус разби Рома у дома

Ювентус продължава без загуба от началото на сезона. Бианконерите разбиха 3:0 Рома у дома в четвъртфинал за Купата на Италия и се класираха за полуфиналите. Алесандро Дел Пиеро вкара първия си гол за сезона и то с невероятно изпълнение. Емануеле Джакерини откри резултата, а автогол на Кяер в края оформи класическото 3:0. Рома завърши с 10 души, след червен картон на Ламела, който изрита без топка Киелини. На полуфиналите Ювентус ще срещне победителя от сблъсъка Милан - Лацио.

Рома на Луис Енрике пристигна в Торино, за да се изправи срещу Ювентус в четвъртфинал за Купата на Италия, определян като най-изравнения като сили от всичките четири. Това са двата най-титолувани отбора в турнира с по 9 купи на страната във витрината си. Само един от тях щеше да отиде на полуфиналите.

Ювентус се представя отлично този сезон и нямаше загуба до момента. Това е и единственият допълнителен турнир, в който бианконерите участват този сезон. Треньорът Антонио Конте даде почивка на вратаря Буфон, който въобще не беше в групата. Марко Сторари започна на вратата. Отново Юве действаше с трима централни защитници - Бардзали, Бонучи и Киелини. Лихтщайнер и Естигарибия пък бяха по двата фланга. Титуляр срещу бившия си тим бе Марко Бориело. Зад него действаше капитана Алесандро Дел Пиеро.

За Рома Луис Енрике не можеше да използва Освалдо, Де Роси, Касети и Бурдисо, които са аут с контузии. В атака Тоти действаше зад Ламела и Боян. Стадионът бе пълен до горе и атмосферата бе великолепна. Началото обаче бе отлично за домакините.

Още в 6-ата минута Ювентус поведе. Бардзали пусна пас през центъра и изведе Емануеле Джакерини зад отбраната на съперника. За него не бе трудно да прати топката в далечния ъгъл на Стекеленбург - 1:0. Това бе трети гол за Джакерини в последните 5 мача за Ювентус. Този гол сякаш стъписа Рома и гостите трудно организираха добри атаки.

Ювентус също не създаде нещо много интересно пред вратата на съперника преди да вкара втория гол в мача. Той беше истинско бижу дело на Алекс Дел Пиеро. В 30-ата минута капитана на Юве опита да подаде топката към Бориело, но паса бе спрян от защитник. Топката се върна у ветерана, който от границата на наказателното поле с великолепен удар я прати в мрежата. Стекеленбург можеше само да гледа как топката се отклони от напречната греда и спря в мрежата му.

Това бе първи гол на Алекс Дел Пиеро на новия "Ювентус Стейдиъм". С това той постави уникален рекорд, вкарвайки за Юве на всеки стадион на клуба, на който е играл - "Комунале", "Деле Алпи", "Олимпико" и "Ювентус". Голът бе и първи за Дел Пиеро този сезон. Изминаха 616 минути игра за ветерана от последното му попадение през май миналата година.

Единственият опит на Рома да вкара гол бе удар на Пянич от дистанция. Топката тупна пред Сторари, който реши да не рискува и да боксира. 5 минути преди края на първото полувреме Юве можеше да реши всичко с трети гол. Пас от дълбочина стигна до Естигарибия на фланга, а крилото бе съвсем сам в наказателното поле, но стреля неточно.

Първата възможност за второто полувреме бе за Рома. Тадеи проби отдясно и опита хубав удар от ъгъла на наказателното поле. Сторари предпочете да боксира. Рома продължи да опитва. Удар на Пянич мина в аут, а след това центриране на Тадеи бе отклонено с глава от Фабио Борини, но удара не намери целта.

Надеждите на Рома обаче понесоха сериозен удар в 68-ата минута. Ерик Ламела бе изгонен от рефера Банти с директен червен картон. Аржентинецът изрита в корема Джорджо Киелини и то при ситуация без топка. Реферът първоначално не видя ситуацията, но лайнсмена му сигнализира и последва червен картон.

В 78-ата минута Антонио Конте смени капитана Дел Пиеро с Фабио Куалиарела. Веднага след като се появи в игра Куалиарела можеше да вкара трети гол. Тадеи загуби топката срещу Естигарибия, който центрира и Куалиарела съвсем сам в наказателното от границата на вратарското поле уцели напречната греда. В следващата атака Куалиарела пък изведе отляво Естигарибия, който стреля силно по диагонала, но покрай вратата.

С човек повече Юве създаваше положения с лекота. Куалиарела проби отдясно и подаде към Матри в центъра, който успя да отклони топката зад вратаря Стекеленбург, но Кяер изчисти преди голлинията. Малко след това Хайнце спря с ръка удар на съперник, но реферът Банти не отсъди дузпа.

В последната минута все пак Юве стигна до третия гол. Куалиарела се измъкна от засадата отляво и подаде към връхлитащия Матри. Кяер изпревари нападателя, но отклони топката към собствената си врата и въпреки намесата на Стекеленбург, тя спря в мрежата. 3:0 и класиране за Юве. Победата бе и отмъщение за миналата година, когато Рома спечели 2:0 в Торино и отстрани Юве от Купата на Италия. Бианконерите остават вече 21 поредни мача този сезон в Серия А и Купата на Италия без загуба.

ЮВЕНТУС - РОМА 3:0

1:0 Джакерини 6
2:0 Дел Пиеро 30
3:0 Кяер 90 автогол

ЮВЕНТУС: Сторари, Бардзали, Бонучи, Киелини, Лихтщайнер, Мароне, Пирло, Джакерини (88 Красич), Естегарибия, Дел Пиеро (77 Куалиарела), Бориело (63 Матри)

РОМА: Стекеленбург, Тадеи, Кяер, Хайнце, Хосе Анхел, Симплисио (67 Греко), Гаго, Пянич, Тоти (72 Перота), Боян (58 Борини), Ламела

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар