четвъртък, 26 януари 2012 г.

Наполи изхвърли Интер от Купата на Италия

Наполи спечели с 2:0 двубоя си от четвъртфиналната фаза на турнира за Купата на Италия срещу Интер и по този начин не само че се класира за полуфиналите, но и прекъсна победната серия на "нерадзурите" във всички турнири, а и си отмъсти за миналогодишното отпадане от същия съперник на същия етап от надпреварата.

И двата гола за победата паднаха през втората част и бяха дело на уругвайската звезда Единсон Кавани. Ел Матадор се разписа от дузпа в 50-тата минута и в последната минута на добавеното време, като така хвърли в екстаз феновете на неаполитанците.

Наполи има наистина уникален шанс, тъй като на полуфиналите ще срещне един от опашкарите в Серия А – Сиена. Това означава, че момчетата на Валтер Мадзари имат страхотна възможност да се класират за последния сблъсък и да завоюват първи голям трофей за клуба от 1990-та година насам.   

Наставникът на Интер Клаудио Раниери заложи на някои футболисти, които по-рядко попадат сред титулярите. Вратар за италианските вицешампиони в този мач беше Лука Кастелаци, а и поради отсъствието на Юто Нагатомо, в игра се от първата минута се появи Кристиян Киву.

Треньорът на Наполи Валтер Мадзари пък излезе с най-доброто, с което разполагаше, като в предни позиции за първи път от доста време започна триото Хамшик-Лавеци-Кавани. В този вид то не се беше появявало от началния съдийски сигнал от повече от месец заради контузията на Лавеци. 

Първите по-интересни възможности бяха пред вратата на Лука Кастелаци. Първо Марек Хамшик стреля неточно с глава, а после Кристиян Маджо можеше да отбележи, но страхотна намеса на опитния страж на Интер предотврати гола.

Малко след това Уесли Снайдер шутира от далечна дистанция, обаче Морган Де Санктис спаси. Няколко минути по-късно и Валтер Гаргано от състава на Валтер Мадзари беше близо до това да намери целта от фаул, но топката мина покрай вратата.

Последва натиск на домакините, възпитаниците на Клаудио Раниери обаче се защитаваха добре. В 35-тата минута Кавани се опита да си изпроси дузпа, падайки в наказателното поле на "нерадзурите" след съприкосновение с Кристиян Киву, но съдията Доменико Чели не се полъга и правилно не даде 11-метров наказателен удар.

В 41-ата минута пред бранителя Салваторе Ароника се откри страхотен шанс да вкара попадение, но от добра позиция опитният футболист проигра ситуацията точно като защитник, Лука Кастелаци улови кълбото без проблеми.

До края на полувремето Джоел Оби пробва шут извън пеналта на Наполи, обаче ударът на младия нигериец беше много, много неточен. Така първото полувреме завърши при резултат 0:0, като чистите положения и пред двете врати бяха относително малко.

Няколко минути след почивката неаполитанците поведоха с гол от дузпа. Кавани падна в наказателното поле на гостите от Милано след интервенция на Тиаго Мота и реферът посочи бялата точка, а потърпевшият уругваец превърна дузпата в попадение.

В 57-мата минута съдията си навлече гнева на привържениците на Интер, след като не даде наказателен удар за "нерадзурите". Диего Милито се строполи в пеналта на Наполи след съприкосновение с Маджо, но Доменико Чели не само че не отсъди дузпа, но и показа жълт картон на аржентинския нападател.

Точно един час след началото на срещата Уесли Снайдер отправи топовен изстрел от фаул, обаче Морган Де Санктис не допусна топката да влезе в мрежата му. Малко след това отново холандецът шутира страховито, но покрай вратата.

По-нататък и Естебан Камбиасо изпробва късмета си, но стражът на домакините за пореден път внимаваше и се намеси класно. После пък Диего Милито опита удар с глава, а Де Санктис се справи и с него.

В 69-тата минута влезлият през втората част Рики Алварес направи невероятен пропуск. Той бе изведен сам срещу вратаря на Наполи, но би прекалено слабо и въобще не успя да го затрудни.

Обръчът около вратата на домакините се стягаше, но пък това не означаваше, че неаполитанците не чакаха своите възможности за контраатаки. Все пак бранителите на Интер също бяха бдителни. В атака пък въпреки голямото си желание Диего Милито изпитваше проблеми и не съумяваше да застраши сериозно Де Санктис.

В 80-тата минута Валтер Гаргано можеше да реши всичко в мача, но се засуети сам срещу Кастелаци и в крайна сметка шансът беше пропилян. Малко след това Снайдер отново стреля неточно, а шутове на Милито и Алварес бяха блокирани от защитници на "сините".

Три минути преди края на двубоя настъпи критичен момент за домакините, като Мауро Сарате и Естебан Камбиасо бяха много близо до попадение, което да прати мача в продълженията, но до гол така и не се стигна.

В 90-тата минута Блерим Джемайли изстреля истински снаряд по посока на Лука Кастелаци, но вратарят на Интер направи страхотно спасяване и даде надежда на своите съотборници, която обаче бързо угасна.

В последната минута на добавеното време Кавани вкара второто си попадение в срещата и сложи точка на спора. Ел Матадор се справи с Андреа Ранокия и Лука Кастелаци, преди да пусне топката в опразнената врата.

Така Наполи си отмъсти за миналогодишното отпадане от "нерадзурите" и се класира за полуфиналите в турнира за Купата на Италия, където ще срещне Сиена. Днес тосканци елиминираха Киево след успех с 1:0 като гости.

Наполи – Интер 2:0

1:0 Кавани 50 (д)
2:0 Кавани 90+3

Наполи: Де Санктис, Ароника, Канаваро, Кампаняро, Инлер (Джемайли – 82), Гаргано, Маджо, Сунига, Лавеци (Пандев – 65), Хамшик (Досена – 88), Кавани

Интер: Кастелаци, Самуел, Ранокия, Майкон, Киву, Санети, Тиаго Мота (Сарате – 77), Камбиасо, Оби (Алварес – 46), Снайдер, Милито

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар