петък, 27 януари 2012 г.

Новак Джокович на финал

Настоящият шампион Новак Джокович се класира за финала на тазгодишното издание на Откритото първенство на Австралия по тенис след невероятна петсетова драма срещу Анди Мъри – 6:3, 3:6, 6:7, 6:1, 7:5.

Двубоят на “Род Лейвър Арина” започна напълно според игровия план на Мъри – с поредица от дълги и изтощителни разигравания, но Джокович бързо се нагоди към този стил на игра и успя да вземе ранно предимство, което му позволи с лекота да спечели първата част.

Във втория сет обаче Мъри значително понамали броя на непредизвиканите си грешки, форхендът му най-накрая сработи и той започна да диктува темпото в разиграванията.

Британецът не само заличи ранно допуснатия пробив, но и след серия от четири поредно спечелени гейма успя да си осигури предимство, което се оказа достатъчно за изравняване на резултата.

15-минутният гейм на третия сет даде ясна индикация какво ни предстои оттук нататък, след като двамата опоненти се “вкопчиха здраво един в друг”, готови на всичко, за да стигнат до успеха.

В 10-я гейм Мъри отрази три сетбола и успя да се добере до тайбрек, в който реши да заложи на неизползван до сега прийом в играта си – подсечените удари от форхенд и бекхенд. Това свари сърбинът неподготвен и след 7:4 британецът за първи път излезе напред в резултата.

За съжаление на всички фенове на “шотландския боец” обаче четвъртата част започна и се разви кошмарно за него, след като той набързо позволи Ноле да натрупа аванс от 4:0, след което почти без борба сърбинът вкара мача в пети сет.

Той бе изпълнен с невероятен драматизъм и докара и двамата опоненти на ръба на изтощението.

В началото обаче изглеждаше така сякаш Джокович на парад ще мине през него, повеждайки набързо с 5:1, но Мъри защити прозвището си на непримиримия британец и след серия от четири поредни гейма в своя полза успя да изравни за 5:5.

Последва нов маратонски сервис гейм, в който сърбинът удържа подаването си, а след това стигна до решителен пробив, който го изпрати в директния сблъсък за трофея след близо 5-часова битка.

Източник dnes.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар