неделя, 8 януари 2012 г.

Димитър Бербатов е най-ефективният голмайстор във Висшата лига

Нападателят на "Манчестър юнайтед" Димитър Бербатов е най-ефективният футболист във Висшата лига, когато се отнася до честота на реализиране на чисти голови положения, изчисли британското списание "ФК Бизнес".

Изчисленията са направени по системата Sabermetrics, която се използва в Мейджър лийг бейзол (МЛБ) и стана популярна благодарение филма "Кешбол" (Moneyball), номиниран за четири награди "Златен глобус".

Системата, чрез която мениджърът Били Бийн постига 20 поредни победи с "Оукланд", рекорд за Американската лига, изчислява статистически с какво и колко допринася всеки от играчите за отборния успех.

Британското издание е взело под внимание четири категории, които влизат в графата "чисти голови положения" и определят "клиничната точност" на всеки играч - дузпи, положения с глава и крак на по-малко от 10 метра до вратата, както и излизания един срещу един с противниковия вратар.

През 2011 г. Бербатов е вкарал 13 попадения от 25 такива сиатуации. Точността на голмайстора на Висшата лига за миналия сезон е 52%. Спрямо игровите му минути той вкарва гол от чисто положение на всеки 170 минути и пропуска чисто положение на всеки 184 минути. Бербатов се нуждае от 3.5 удара от наказателното поле, за да вкара гол.

На второ място в подреждането е Стивън Флетчър от "Уулвърхемптън", който е по-точен от българина, но с по-малка ефективност. Той е реализирал 8 от 11 чисти положения (73%), но вкарва гол от стопроцентова ситуация на всеки 174 минути, като пропуска на всеки 465 минути. Той вкарва всеки 2.9 удара в наказателното поле.

Нигерийският нападател на "Уест бромич" Питър Одемвинг е третият най-ефективен футболист във Висшата лига. Той е вкарал 12 от 21 чисти положения (57%), като вкарва от подобни ситуации на всеки 224 минути, а пропуска през 298 минути.

Челната осмица се допълва от Франк Лампард (253 минути за гол, 50% точност), Дирк Каут (256 минути, 65%), Рафел ван дер Ваарт (280 минути, 67%), Макси Родригес (292 минути, 50%) и Клинт Демпси (443 минути, 58%).

Най-неефективният играч във Висшата лига е нападателят на "Арсенал" Маруан Шамак. Мароканецът е вкрал 4 от 17 чисти положения (24%), като пропуска чистите ситуации на всеки 142 минути, а се разписва на всеки 461 минути.

Втори по липса на ефективност е Джърмейн Дефоу, който не е реализирал нито едно чисто голово положени според изчисленията на "ФК Бизнес". Той пропуска чисти положения на всеки 148 минути. След него в подреждането са Чарли Адам (176 минути), Андрей Аршавин (219 минути) и Камерън Джером (332 минути).

Единственият играч във водещите отбори, който играе редовно и има точност над 30% от чисти положения, е Робин ван Перси с 40%. Холандецът е вкарал 10 от 25 стопроцентови ситуации.

Източник dnevnik.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар