вторник, 24 януари 2012 г.

Клайстерс свали Возняцки от световния връх в тениса

Настоящата носителка на трофея Ким Клайстерс се класира за полуфиналите в тазгодишното издание на Откритото първенство на Австралия по тенис в Мелбърн.
В сблъсък от четвъртфиналната фаза на турнира белгийката срази с 2:0 сета поставената под №1 в основната схема Каролине Возняцки, в отделните части 6:3, 7:6.


Така Клайстерс свали датчанката от първото място в световната ранглиста и от идния понеделник ще имаме нова водачка в подреждането, като за мястото на “кралицата” в женския тенис се борят Петра Квитова, Вика Азаренка и Мария Шарапова.


Днешният сблъсък на “Род Лейвър Арина” ясно показа разликата в класите между двете тенисистки, като Клайстерс доминираше почти през целия двубой и единствено разколебаването й при затварянето на двата сета позволи на Возняцки да избегне далеч по-конфузна загуба.


В началото на първата част станахме свидетели на серия от три поредни пробива, но след това Ким удържа подаването си и поведе с 3:1. Белгийката се чувстваше отлично на корта и ясно демонстрира, че няма и помен от контузията й в глезена, като ударите й от основната линия бяха перфектни и оставиха без отговор дори връщащата всичко Возняцки.


При 5:2 Клайстерс за пръв път загатна, че е податлива на напрежението и изпусна първия си шанс да затвори сета, но веднага след това – в деветия гейм тя не сбърка и така поведе с 1:0.


В началото на втората част Возняцки опита да промени нещо в играта си и предприе 2-3 крайно неудачни излизания на мрежата, които разбира се веднага бяха наказани, след което датчанката отново заигра от дъното на корта.


Интересна статистиката по средата на втория сет показа, че датчанката е спечелила едва 12% от разиграванията от основната линия, което само показва колко категорично бе предимството на Ким до този момент.


Белгийката отново с лекота стигна до 5:2 и отново, когато имаше възможността да затвори мача, тя показа признаци на несигурност.


Усетила най-накрая своя миг Возняцки заигра значително по-агресивно, успя да спечели три поредни гейма и да изравни, а след това да се добере и до тайбрек, но в него вече майсторството на Ким отново взе връх и след 7:4 тя сложи точка на спора.
Така в опит за втора поредна година да играе финал в Мелбърн Ким Клайстерс ще се изправи срещу Вика Азаренка, която по-рано днес отстрани Агниешка Радванска с 6:7, 6:0, 6:2.

Източник dnes.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар