понеделник, 16 януари 2012 г.

Интер удари Милан и се върна в битката за титлата

Интер победи Милан с 1:0 в дербито на 18-ия кръг в Серия А. Нерадзурите спечелиха с гол на Диего Милито в началото на второто полувреме. Този успех върна тима на Клаудио Раниери в битката за скудетото. Интер изостава на пет точки от Милан и на 6 от лидера Ювентус. Това бе първа победа на нерадзурите срещу градския съперник след 3 поредни загуби във всички турнири.

Милан имаше сериозно превъзходство през целия мач във владеенето на топката. Интер обаче се защитаваше отлично и не даде никакви шансове на Златан Ибрахимович. През първото полувреме и двата тима имаха по една добра възможност. Алварес пропусна за нерадзурите, а Ван Бомел удари греда за росонерите. 9 минути след паузата Диего Милито вкара единствения гол с чудесен диагонален удар.

Милан и Интер влязоха в това дерби във възможно най-добра форма. Росонерите нямаха загуба 12 кръга, в които взеха 10 победи и 2 равенства. Интер пък беше с пет поредни успеха, а в последния кръг разби 5:0 Парма. Залогът е огромен. Победа на Милан означава, че вечния враг остава 11 точки назад и е извън битката за титлата. Победа за Интер връща нерадзурите в битката за скудетото.

Треньорът на Милан Масимилиано Алегри не можеше да използва Фламини, Гатузо, Акуилани, Йепес, Касано и Тайво. Кларънс Зеедорф бе достатъчно възстановен, за да седне на пейката. Пато бе предпочетен за партньор на Ибрахимович в атака, а Емануелсон действаше зад двамата. Боатенг бе върнат по-назад в полузащитата. 

За Интер единственият контузен бе Станкович. Уесли Снайдер се завърна, но остана на пейката. Раниери заложи на 4-4-2. В атака бяха Пацини и Милито, а Рики Алварес действаше на левия фланг.

Началото бе вихрено и скандално. Още в 5-ата минута Тиаго Мота вкара топката във вратата на Абиати. Майкон центрира от пряк-свободен удар и Мота засече с глава топката в мрежата. Страничният съдия Копели обаче вдигна флага и гола бе отменен. Повторението показа, че Мота не е в засада, но двама негови съотборници са. В случая лайнсмена интерпретира зле правилото за пасивна засада.

Милан реагира веднага. Ибрахимович овладя на границата на наказателното поле и стреля силно с левачката. Жулио Сезар улови. Последва удар от воле на Боатенг от дистанция, топката стигна до Емануелсон в наказателното поле, който успя да я върне за Пато. Бразилецът стреля от точката за дузпата, но над вратата.

Сблъсъкът бе равностоен и много здрав физически. Положенията не бяха много. Ибрахимович опита удара на скорпиона при едно центриране отдясно. Топката описа висока парабола и кацна върху мрежата. 

Най-доброто положение за Интер дойде 7 минути преди края на полувремето. Нагатомо проби отляво и центрира. Топката прехвърли Пацини и Милито и се озова у Рики Алварес, който бе съвсем сам на границата на вратарското поле. Аржентинецът я спря и стреля, но Абиати спаси с отличен рефлекс.

В добавеното време пък дойде най-чистия шанс за Милан. Пато проби отдясно и върна чудесно топката към връхлитащия Ван Бомел. Холандецът стреля от движение от границата на наказателното поле, но топката разтресе напречната греда. Емануелсон акробатично опита да се разпише директно при добавката с удар от воле, но Жулио Сезар изби в корнер.

Така първото полувреме завърши без голове и с по един точен удар във вратата. Милан обаче имаше сериозно превъзходство при владеенето на топката.

Интер обаче бе отбора, който поведе в началото на втората част. В 54-ата минута Санети центрира отдясно, Абате сбърка с елементарен контрол върху топката и позволи на Милито да преодолее Абиати с перфектен диагонален удар - 1:0 за нерадзурите. 

Гол с марката Аржентина и то изработен от ветераните в Интер. За Милито това бе попадение в трети пореден мач от Серия А. Нещо, което не му се бе случвало от февруари 2010.

Изведнъж Интер стана по-опасният тим. Рики Алварес стреля от дистанция с левачката, но Абиати спаси. Последва и опит на Нагатомо от разстояние. Топката се отклони от Неста и мина покрай вратата. Ако не бе намесата на защитника това сигурно щеше да бъде втори гол.

Алегри рискува и пусна в игра Робиньо на мястото на левия защитник Дзамброта. Това премести Емануелсон като ляв бек, а Робиньо застана зад двамата нападатели. Раниери реагира като пусна Киву на мястото на Рики Алварес. Румънецът застана ляв бек, а Нагатомо мина в полузащитата.

Милан обаче натисна. Росонерите изпълниха няколко корнера, а шутове пробваха Боатенг и Ибрахимович. При първия случай Киву блокира удара, а Златан не уцели вратата. Нагатомо имаше отличен шанс да реши мача, но удара му с левачката бе право в Абиати. Раниери извади голмайсторът Милито и пусна в игра Уесли Снайдер. Холандецът се появи на терена за първи път от 2 ноември насам.

Ибра проби отляво и върна топката от аутлинията, а Ночерино я продължи за Пато, който обаче не успя да нанесе удар и Жулио Сезар лесно улови. Зеедорф също влезе в игра и веднага опита удар от дистанция, но Жулио Сезар спаси. Последният коз на Алегри бе включването на Ел Шаарави на мястото на Пато.

Малко след това Робиньо направи двойно с Ел Шаарави излезе на стрелкова позиция, но шутира право в Жулио Сезар. При продължението на атаката Ел Шаарави центрира към Ибра, който свали топката с глава, а Робиньо не я уцели на 5 метра от вратата. Реферът обаче бе вдигнал и засада на Ибрахимович.


В крайна сметка Интер спечели за 6-и пореден път в Серия А и се върна в битката за скудетото. Нерадзурите са на 5 точки зад Милан и на 6 зад лидера Ювентус. За росонерите това бе първо поражение от 2 октомври насам. След загубата от Юве с 0:2 Милан имаше 10 победи и 2 равенства. Треньорът на Интер Клаудио Раниери е първия от 1996 г. дебютирал за нерадзурите в дербито с победа. Куриозното е, че именно Раниери нанесе последната загуба у дома за Милан в Серия А. Това стана през декември 2010, когато Рома спечели със същото 1:0 на "Сан Сиро".


МИЛАН - ИНТЕР 0:1

0:1 Милито 54

МИЛАН: Абиати, Абате, Неста, Тиаго Силва, Дзамброта (66 Робиньо), Боатенг, Ван Бомел, Ночерино (80 Зеедорф), Емануелсон, Пато (82 Ел Шаарави), Ибрахимович

ИНТЕР: Жулио Сезар, Майкон, Лусио, Самуел, Нагатомо, Санети, Тиаго Мота, Камбиасо, Алварес (67 Киву), Пацини (90 Форлан), Милито (76 Снайдер)

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар