неделя, 29 януари 2012 г.

Джокович с епична победа над Надал

 Новак Джокович спечели за втора поредна година Откритото първенство на Австралия по тенис в Мелбърн
Световният номер 1 Новак Джокович спечели за втора поредна година Откритото първенство на Австралия по тенис в Мелбърн, след като преди минути спечели нечовешкия финален сблъсък с Рафаел Надал с 3:2 сета, в отделните части 5/7, 6/4, 6/2, 6/7, 7/5 след близо 6-часова битка на Род Лейвър Арина.


В началото на сблъсъка изглеждаше така сякаш Надал има леко предимство и някак си резонно испанецът стигна до пробив в петия гейм след непредизвикана грешка на Джокович.

Световният номер 1 обаче отговори светкавично и още в ответния гейм стигна до три шанса за рибрейк, които Рафа с много усилия успя да отрази, а след близо 10-минутна безмилостна битка измъкна подаването си и поведе с 4/2.

Натискът на Джокович обаче продължи и в осмия гейм сърбинът заличи пасива си, след като се възползва от няколко поредни грешки на Надал, а след това сравнително лесно спечели собствения си сервис гейм и постави “Ел Торо” в ситуация да сервира за оставане в сета.

Този път испанецът демонстрира завидно хладнокръвие, набързо изравни за 5/5, а в единадесетия гейм стигна до решителен втори пробив, след който успешно затвори този маратонски първи сет, продължил час и 20 минути.

На старта на втората част Ноле промени тактиката си и започна да търси значително по-кратките разигравания, като дори прибягна до сервис-мрежа веднъж, но без успех.

Все пак сърбинът спечели набързо подаването си, но веднага след това бе въвлечен в нов 10-минутен гейм на испанеца, с който той изравни за 1/1.

Ноле продължи да настоява на своето – да бъде по-агресивен, да търси по-настоятелно завършващите удари и това му донесе успех, след като световният номер 1 влезе в серия от три поредни гейма, осигурила му преднина от 4/1.

Надал спря възхода на своя опонент, печелейки подаването си за 2/4, а в деветия гейм след неочаквана двойна грешка на Джокович дори върна ранно допуснатия брейк и заличи изоставането си.

В десетия гейм обаче испанецът трябваше да сервира за оставане във втория сет, като този път се поддаде на напрежението, допусна Ноле за втори път да стигне до пробив и на практика да възстанови статуквото на корта.

В третата част превъзходството на шампиона стана осезаемо – той имаше изцяло инициативата, изтласка Надал далеч зад основната линия, форхендът му започна да намира линиите и след два безответни пробива с лекота стигна до категоричното 6/2.

Притиснат до стената, Надал бе принуден в движение да променя стила си на игра и в четвъртия сет заложи на по-плоските и дълбоки удари от основната линия, накара Джокович да покрива цялата дължина на корта.

В осмия гейм обаче Рафа изпадна в ситуация да отразява три поредни скрити мачбола (при 0:40) и този път не трепна – пет поредни точки в своя полза и сервис геймът бе спечелен (за 4/4), а след това дъждът заваля и се наложи мачът да бъде прекъснат за около десетина минути.

При подновяването на играта сервиращите не допуснаха грешка и логично се стигна до тайбрек, в който Джокович поведе с минипробив за 5:4, но Рафа отговори със серия от три поредни разигравания в своя полза и така вкара мача в решителен пети сет.

В него испанецът имаше психологическото предимство и дори първи стигна до пробив, но Джокович го върна моментално, а в единадесетия гейм Ноле отново проби своя опонент, а след това сервира успешно за крайната победа.

Така Новак Джокович успешно записа 7-ма поредна победа над Рафаел Надал във финални сблъсъци и със сигурност нанесе трудно заличима рана по самочувствието на испанеца.

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар