сряда, 29 февруари 2012 г.

Разследват Христо Стоичков за фалита на Парма

Прокуратурата в Италия погна Христо Стоичков и още 10 звезди на Парма от периода 1995-2003 г. за фалита на клуба при президента Калисто Танци, пише "Гадзета ди Парма", цитиран от "Стандарт".

От 2002 г. бизнесменът е в затвора за пране на пари и за участието му в колапса на компанията "Пармалат", която притежаваше Парма. Стоичков, който сега е треньор на Литекс, игра за "жълто-сините" от 1995 до 1996 г. и вкара 5 гола в 23 мача.

Другите разследвани играчи са Дино Баджо, Ернан Креспо, Хуан Себастиан Верон, Енрико Киеза, Лилиан Тюрам, Масимо Крипа, Лоренцо Миноти, Томас Бролин, Фаустино Асприля и Луиджи Аполони.

Те са обвинени, че помогнали за банкрута на клуба в съучастие с Танци и дясната му ръка Доменико Барили. Разследват се и други 17 души, включително бивши изпълнителни директори на Парма като Фабрицио Ларини (сега в Удинезе).

Според прокуратурата Танци и Барили отклонили 10 млн. евро от "Пармалат" чрез фалшиви рекламни и промоционални договори с играчите. Футболисти обаче никога не били участвали в реклами или други подобни прояви.

Паралелно разследване е насочено към настоящия играч на Фиорентина Амаури. През 2000 г. Танци плаща 3,5 млн. за родения в Бразилия италиански национал на консултантска фирма, въпреки че го взима без пари от Белинзона (Швейцария).

Източник dnes.bg


Любо Пенев дебютира днес начело на "лъвовете"

България излиза днес срещу Унгария в първата си контрола за годината и то с нов селекционер.
Любо Пенев ще дебютира начело на "лъвовете" в проверката срещу маджарите. Срещата е на стадион "ЕТО Парк" в Дьор от 19.00 ч. и ще се предава пряко по TV+ и Gol.bg.
И двата състава не се намират в най-оптималната си форма, а определено може да се твърди, че са и в сериозна криза, която е очевадна при "лъвовете".
Любо Пенев ще направи промени в стартивия си състав от този, който започваше при Лотар Матеус.
Селекционерът има идея да заложи на нова схема на игра, която ще бъде 4-3-3 или дори 4-5-1 и то без типичен централен нападател.
Пенев не повика в отбора "старите кучета" Стилиян Петров и Мартин Петров, а Бербатов обяви, че все още не е готов за завръщане в националния.
Чичовото ще заложи на вратата на Николай Михайлов. Карето в защита ще бъде Николай Бодуров, Иван Бандаловски, Иван Иванов и Петър Занев.
В средата на терена ще действат Борис Галчев, Владо Гаджев, Георги Миланов, Станислав Манолев и Емил Гъргоров. За голове ще се разчита на Ивелин Попов.
Проблемите на "лъвовете" идват основно от защитата, където се допускат елементарни и детински грешки.
Халфовете ни пък са твърде статични и рядко захранват с пасове колегите си в нападение, които път от своя страна забравиха как се вкарват голове.
След отказването на Димитър Бербатов няма кой да бележи за "лъвовете". Общо взето и в трите линии сме на дъното, но дано Любо Пенев извади някой жокер от ръкава си.
Силата на Унгария са физическите единоборства и колективната игра, но домакините също имат ужасяващи проблеми в защита.

Източник dnes.bg


вторник, 28 февруари 2012 г.

"Аджъбадем" стана спонсор на Левски

Левски вече си има турски спонсор. Става въпрос за здравната организация "Аджъбадем". Болницата и "сините" се обвързаха с договор за следващите четири години и половина. 

Подписаното споразумение влиза в сила от втората част на сезон 2011/2012.

"Аджъбадем" ще поеме безплатно лечението на футболистите от представителния отбор на Левски, получили травми по време на тренировка или официален мач.

Здравната организация е създадена през 1991 година и разполага с 14 многопрофилни болници, 9 медицински центъра и единадесет хиляден здравен персонал.

Клиниките към организацията работят с грандовете от турския шампион, както и клубове от ранга на Атлетико Мадрид, Цървена звезда и Партизан.

Контракт с болничният гигант има и още един роден тим. Това е Локомотив Пловдив.

Източник dnes.bg


понеделник, 27 февруари 2012 г.

Националният отбор ще играе в три схеми при Любослав Пенев

Българският национален отбор по футбол ще играе в три тактически схеми под ръководството на новия селекционер Любослав Пенев. Вариантите вече са прилагани по време на лагера в Правец преди приятелската среща с Унгария в Дьор.

"Тактиката на националния отбор вече е променена. Свели сме я до три различни тактически постройки и ще се определя в зависимост от футболистите, с които разполагаме, и в по-малка степен от противника", каза Пенев.

Селекционерът обясни, че е взел повече футболисти в Правец, за да може да изпробва тактиката. Той повика играчи от младежкия национален отбор, които бяха освободени. В Унгария ще пристигнат състезателите, които играят в чуждите първенства.

"Момчетата са доволни и радостни, а аз съм още по-доволен, защото за тези два дена и половина свършихме много добра работа. Доволен съм от отношението, което видях за тези пет тренировки", каза Пенев.

Той обясни, че за него на първо място е важно отношението на футболистите, а след това и победата в Дьор. "Малко са контролите, но в националния отбор се работи така. Трябва да ги наваксвам в малкото дни, които имаме. Ще ги затрупвам с информация както на теория, така и на практика."

Срещата е в сряда от 19.00 часа българско време и ще бъде предавана по ТВ+. Букмейкърите определят Унгария за фаворит. Sportingbet дава коефициент 4.50 за победа на състава, воден от Пенев. Евентуалният успех на домакините е оценен с 1.75, а равенството - с 3.25.

Източник dnevnik.bg


Глезят Линдзи Вон

Рецепта "Ну, погоди!" за най-добрите скиорки в света препоръча един от най-опитните кръчмари в курорта Банско Любен Пумпалов, известен като Дедо Пене.
Той каза, че най-подходящо за спортистките е да похапнат паниран заек, тъй като няма никакъв холестерол. При това дългоушкото бяга бързо, както те се спускат по пистите.

"Разбира се, трябва да го готвиш с много любов, да го вариш дълго време. Към месото се прибавят кромид, дивисил, църна мерудия, магданоз и копър. От бульона се вади една купа и в нея се прави панировката. Докато ястието е топло, се облива с лимонов сок. Никакви сосове други не бива да се прибавят към панирания заек, защото променят вкуса му", обяснява Дедо Пене пред "Стандарт".
За десерт е подходящо баница със сирене и ориз. Корите се пекат и се навиват, а в тях се пъха специална плънка. Отгоре се поръсва със захар.

Източник hotnews.bg


Вечна ли е класата на "Бебетата на Фъргюсън"?

Често  коментираме футболното дълголетие на някои играчи, чиито дебюти  почти не си спомняме. Защо Алекс Фъргюсън, заложил неведнъж на младостта и имал търпението да дойдат резултатите, върна в отбора 37 годишния Пол Скоулс? Защо при добрия старт на сезона от страна на младите Клевърли и Джоунс (когато бе използван като вътрешен халф), ветерана отново е основна фигура в състава на "Червените дяволи"? Рискованао решение в момент, в който можеше и да се извършват трансфери. Докога една година по-възрастният Райън Гигс ще преподписва контракта си? Къде ще спре подобряването  на  рекордите му?



Интер с нова загуба, осма поред

Осем поредни мача без победа, пет поредни загубени срещи без вкаран гол. Това е равносметката за Интер след новото поражение на италианските вицешампиони, този път с 0:1 от Наполи в двубой от 25-тия кръг на Серия А.

Единственото попадение в дербито между два от представителите на Апенините в Шампионската лига вкара Езекиел Лавеци в 59-тата минута. Иначе Наполи беше по-активният отбор през по-голямата част от мача и пропусна да спечели с по-голяма разлика.

Неаполитанците доиграха последните десетина минути от срещата с човек по-малко, след като Салваторе Ароника беше изгонен с директен червен картон.

Клаудио Раниери заложи на Диего Форлан и Диего Милито да водят атаката на Интер в днешния двубой. "Нерадзурите" за последно отбелязаха при домакинството си на Палермо, а след това в четири поредни мача нямаха гол.

Мениджърът на Наполи не можеше да разчита на наказания Марек Хамшик. Дуото Езекиел Лавеци и Единсон Кавани обаче беше на линия и беше пределно мотивирано да изстреля отбора от южния италиански град пред Рома във временното класиране на Серия А.

В четвъртата минута Гьокхан Инлер от тима на Валтер Мадзари отправи първия точен удар в срещата. От далечна дистанция швейцарският национал опита да изненада Жулио Сезар, но бразилецът внимаваше и улови топката. Преди това Деян Станкович беше стрелял над напречната греда на неаполитанците.

Наполи доминираше, обаче домакините не стигаха достатъчно често до удобни стрелкови позции. В 17-тата минута Езекиел Лавеци шутира от границата на наказателното поле на Интер, но кълбото мина покрай вратата след рикошет в играч на "нерадзурите".

В 25-тата минута Блерим Джемаили завъртя топката по прекрасен начин, като предизвика страхотна реакция от Жулио Сезар. Бразилецът показа котешки рефлекс и изби в корнер. Обръчът около вратаря обаче сякаш се затягаше все повече и повече.

Половин час след началото на мача Единсон Кавани можеше да се разпише с глава, обаче ударът му беше неточен. До края на полувремето единствената по-интересна ситуация в двубоя беше свързана с шут от фаул на Уесли Снайдер, който обаче не уцели рамката.

Веднага след почивката и двата отбора имаха добри шансове. Първо изстрел на Деян Станкович беше блокиран, а после Кристиян Маджо беше на косъм от това да вкара с глава след чудесно центриране на Хуан Камило Сунига.

В 59-тата минута на срещата логичното се случи и по-активният отбор на Наполи поведе. Джемаили се измъкна от опеката на бранителите в черно-синьо и подаде на Лавеци, който се намираше някъде около границата на наказателното поле на гостите.

С много прецизен шут аржентинецът мушна топката в мрежата на италианските вицешампиони. Това беше негово шесто попадение в Серия А през този сезон. Малко по-късно авторът на асистенцията можеше да удвои резултата, но Жулио Сезар се справи с удара на Джемаили.

Неаполитанците продължиха с пропуските. Кавани и Инлер потърсиха път към вратата на Интер, но не го намериха. В 71-вата минута пък Лавеци тества от фаул Жулио Сезар, обаче бразилецът изби.

Иначе Джампаоло Пацини беше неточен при една от малкото възможности пред Морган Де Санктис. Вратарят на Наполи нямаше много работа днес за щастие на привържениците на "сините". 

В 79-тата минута Салваторе Ароника беше изгонен с директен червен картон. При последвалия пряк свободен удар Естебан Камбиасо затрудни максимално Де Санктис, но до гол за "нерадзурите" не се стигна.

В 88-та минута Пацини пропусна да изравни с глава, след като засече центриране на Юто Нагатомо. Така Интер няма победа вече в осем поредни мача, а в пет поредни има само загуби и няма отбелязано попадение. 

Наполи пък се изкачи до петата позиция в Серия А и до края на първенството ще се опита да се пребори с Лацио и Удинезе за място в квалификациите на Шампионската лига през следващата кампания.  


Наполи – Интер 1:0

1:0 Лавеци 59

Червен картон: Ароника 79

Наполи: Де Санктис, Ароника, Канаваро, Кампаняро, Джемаили (Досена – 89), Гаргано, Инлер, Сунига, Маджо, Лавеци (Бритос – 83), Кавани

Интер: Жулио Сезар, Лусио, Самуел, Санети, Нагатомо, Фараони, Камбиасо, Станкович (Поли – 66), Снайдер (Пацини – 46), Форлан (Кордоба – 46), Милито

Източник gol.bg


Невероятна драма с дузпи позволи на Ливърпул да спечели "Карлинг Къп"

Ливърпул напомни за най-добрите си дни, в които отборът печелеше трофеи. "Мърсисайдци" прекъснаха няколкогодишната си серия без спечелено отличие и взеха трофея от турнира Карлинг Къп.
"Мърсисайдци" надвиха Кардиф с 3:2 след дузпи и (2:2 след двете продължения) и по този начин отборът спечели първото си отличие от 2006 година насам. Срещата се игра на митичния "Уембли" пред около 90 хиляди души.
Двубоят завърши при равенство 1:1 в редовното време, като определено и двата тима демонстрираха добра игра и изпуснаха не малко голови положения. След двете продължения от по 15 минути резултатът бе 2:2.
Кардиф успя първи да стигне до гол след попадение на Мейсън в 19-ата минута, но Мартин Шкъртел изравни резултата в 60-ата минута. В 108-ата минута Каут реализира за 2:1, но две минути преди края на второто продължение Търнър изравни за 2:2.
При дузпите пропуски за Пул направиха Джерард и Адам, но Кардиф пропусна три дузпи, дело на Ант. Джерард, Гестед и Милър.
По този начин трофеят отиде в Ливърпул. Интересно е да се отбележи, че решителната дузпа за Кардиф бе пропусната от Антъни Джерард - братовчед на Стивън Джерард.

Срещата започна с невероятна голова възможност за Ливърпул, която стана факт във 2-ата минута.
Глен Джонсън отправи великолепен удар от дистанция, но топката се отби в горната греда. При добавката Стивън Джерард имаше шанс да я вкара във вратата на базирания в Уелс тим, но ударът му излезе в аут, тъй като бе доста неточен.
В 7-ата минута Ливърпул имаше още една добра възможност за гол, но Анри Каръл не успя да засече топката с глава по най-добрия начин и кълбото излезе в аут.
Само три минути по-късно Кени Милър можеше да попари жестоко "Мърсисайдци". Бившият футболист на Селтик и Рейнджърс получи страхотен пас с пета и бе на супер позиция за стрелба, но ударът му бе крайно разочароващ.
През следващите минути Ливърпул продължи да натиска своя опонент в търсенето на попадение, но отбраната на Кардиф се справяше брилянтно в началото на мача.
В 19-ата минута Анри Каръл засече меко центриране на Глен Джонсън, но ударът му бе слаб и не затрудни стража на противника.
В същата минута Джо Мейсън сензационно откри резултата и вкара топката във вратата на Ливърпул.
Той получи прекрасен пас от Кени Милър в наказателното поле и без проблем мушна топката във вратата на Пепе Рейна от 2-3 метра, като по този начин даде преднина на отбора си.
В 24-ата минута Анри Каръл стигна до топката на метър от дъгата, но ударът му бе крайно разочароващ и опитите му да стигне до изравнителен гол удариха на камък.
"Мърсисайдци" наложиха натиск над опонента си през следващите минути в търсенето на изравнително попадение.
В 30-ата минута Хосе Енрике опита да изненада стража на противника с прехвърлящ удар, но топката излезе в аут.
Чарли Адам пробва късмета си две минути по-късно. Ударът му обаче мина встрани вратата.
Няколко минути по-късно Каръл и Суарес направиха хубава двойна комбинация в наказателното поле, но точно преди английският национал да стреля топката му бе избита пред погледа.
Пет минути преди края на полувремето Стивън Джерард бе на прекрасна позиция да засече с воле центриране на Стюърт Даунинг и да изравни, но пропусна да стори това.
В края на полувремето Ливърпул пропусна фантастична възможност за гол. Каръл засече хубаво центриране от фаул на Стивън Джерард, но ударът му бе право във вратаря на противника.
Второто полувреме започна с много добра голова възможност за Кардиф. Кени Милър стреля много силно по земя, но топката мина встрани вратата на Рейна.
Последва голов шанс и за Ливърпул. Луис Суарес опита нещо между удар и пас, но топката бе избита на границата на голлинията от футболист на Кардиф.
В 52-ата минута Бен Търнър изби един удар на Чарли Адам с ръка, но реферът не отсъди дузпа за Ливърпул, макар че отборът на Кени Далглиш изрази претенции за такава.
Ливърпул правеше всичко възможно да атакува от началото на второто полувреме, но въпреки това "Мърсисайдци" трудно стигаха до чисти ситуации за гол.
В 57-ата минута Суарес навлезе в наказателното поле, но топката му бе избита от краката точно преди да стреля.
Само минута по-късно Кени Далглиш най-после замени безобразния от началото на мача Джордан Хендерсън, като на негово място влезе Крейг Белъми.
В 60-ата минута Мартин Шкъртел стигна до попадение след разбъркване в наказателното поле на Кардиф, което стана след греда на Луис Суарес.
Уругваецът нацели страничния стълб, след което словакът с удар от близо довкара топката във вратата на противника.
Само пет минути по-късно Ливърпул можеше да стигне до пълен обрат, но Луис Суарес не успя да отправи удар в една удобна за него ситуация.
В 74-ата минута Шкъртел отправи силен удар от близка дистанция и можеше да се превърне в абсолютен герой за своя отбор, но стражът на противника спаси.
Няколко минути по-късно Крейг Белъми можеше също да вкара, но вместо да стреля от добра позиция, той предпочете да търси с пас Анди Каръл и в крайна сметка топката бе отнета от противников футболист.
В 80-ата минута стражът на Кардиф спаси много тежък удар на Даунинг, който като нищо можеше да се превърне в гол.
Последваха изстрели на Джерард и Джонсън от дистанция, от които обаче не последва нищо опасно.
В 84-ата минута Гунардсон пропусна невероятно положение. Той не успя да вкара топката с глава от един метър.
Стражът на Кардиф пък спаси страхотен удар на Чарли Адам само две минути по-късно.
В 89-ата минута Кардиф за втори път в рамките на няколко минути пропусна да реши всичко в този мач. Кени Милър направи непростим пропуск от 3-4 метра, като прати топката в аут.
В самия край на срещата Луис Суарес тотално разочарова в една ситуация и се забави прекалено много с отиграването си, въпреки че бе на практика сам срещу стража на Кардиф.
В крайна сметка се стигна до продължения, тъй като в края на редовното време резултатът бе 1:1.
Луис Суарес имаше супер шанс да ознаменува слабия си мач с важно попадение в първата минута от първото 15-минутно продължение, но футболист на Кардиф изби топката от голлинията.
Анди Каръл също имаше възможност да вкара няколко минути по-късно. Ударът му обаче бе неточен.
Крейг Белъми отправи мощен удар в самия край на първото продължение. Неговият удар обаче мина над вратата.
Натискът на Ливърпул стана наистина невероятен и Глен Джонсън също отправи много опасен удар, който обаче мина встрани вратата.
В 18-ата минута от продълженията Дирк Каут успя да направи обрата в мача пълен, доближавайки Ливърпул до успеха. Холандецът отправи удар от няколко метра, като определено движението му при него бе доста странно и по-скоро изглеждаше като удар на отчаянието. Въпреки това обаче топката влезе във вратата на Кардиф.
До края на продълженията Кардиф започна да атакува повече и в 118-ата минута Търнър реализира, след като се възползва от меле в наказателното поле на Ливърпул. Той добута топката във вратата на Рейна от близка дистанция.
Малко преди това положение пък футболист на Ливърпул изчисти топката от голлинията и предотврати попадение.
Драмата при дузпите до които се стигна бе меко казано невероятна, след като Джерард и Адам пропуснаха наказателните си удари, но след три пропуски на футболисти на Кардиф трофеят отиде в Ливърпул.

КАРДИФ - ЛИВЪРПУЛ 2:2 след продължения (1:1 в редовното време), 2:3 след дузпи
1:0 Мейсън 19'
1:1 Шкъртел 60'
2:1 Каут 108'
2:2 Търнър 118'

При дузпите: 
Джерард - пропуска (стражът на Кардиф спасява)
Милър - пропуска (греда)
Адам - пропуска (би топката много високо над вратата)
Кауи - вкарва 
Каут - вкарва
Гестед - пропуска (греда)
Даунинг - вкарва 
Уитингам - вкарва
Джонсън - вкарва
Ант. Джерард - пропуска
КАРДИФ: Хейтън, Тейлърм Хъдсън (99 - Джерард), Търнър, Макнаутън, Уитингъм, Кауи, Гунарсон, Милър, Гестед, Мейсън (91 - Кис)
ЛИВЪРПУЛ: Рейна, Джонсън, Агер (88 - Карагър), Шкъртел, Енрике, Даунинг, Джерард, Адам, Хендерсън (58 - Белъми), Суарес, Каръл (103 - Каут)

Източник gol.bg


Барса трябваше да хитрува, за да победи Атлетико Мадрид

Със спорен гол на Лео Меси Барселона измъкна трудна победа с 2:1 като гост на Атлетико Мадрид, в мач от 24-я кръг на Примера Дивисион, игран на стадион "Висенте Калдерон".

Аржентинецът вкара победното попадение десетина минути преди края, след като изпълни бързо пряк свободен удар и свари вратаря на Атлетико неподготвен.

Преди това Дани Алвеш бе открил резултата за Барса през първото полувреме, но Радамел Фалкао изравни след почивката.

Каталунците имаха сериозно преимущество през първото полувреме, но след почивката загубиха ритъм и Атлетико на няколко пъти имаше добри положения на контраатаки.

Благодарение на победата Барса възстанови разликата от 10 точки до лидера Реал Мадрид.

Още във втората минута Шави можеше да изненада Куртоа със сравнително лек, но много точен удар, при който топката мина на сантиметри от страничната греда.

Барса обаче също можеше да получи ранен гол, когато в 5-та минута Виктор Валдес изпусна топката при едно центриране и играч на Атлетико за малко да вкара на празна мрежа, но Карлес Пуйол му попречи.

В 13-та минута Лео Меси вкара гол след индивидуален пробив, но си бе повел топката с ръка. Това не остана незабелязано от съдията и голът бе отменен, а Меси получи жълт картон.

Малко по-късно Шави изпълни добре пряк свободен удар пред наказателното поле и завъртя топката над стената, но Куртоа се хвърли и направи страхотно спасяване.

Атлетико се бе прибрал плътно в половината си и позволяваше на Барса да владее топката в 80% от времето. Това ограничаваше сериозно възможностите за каталунците. "Дюшекчиите" допълнително затрудняваха играчите на Барселона с много груба игра, която  доведе и до няколко жълти картона.

Домакините обаче също не застрашаваха Валдес при редките си контраатаки.

В 36-та минута обаче нещата се промениха, тъй като Барса най-сетне проби бетона на Атлетико. Заслугата до голяма степен бе на Лео Меси, който се вряза по средата на отбраната на съперника, увлече няколко защитника и подаде встрани на непокрития Фабрегас. Той имаше възможност да стреля, но вместо това поднесе по земя на далечната греда, където Дани Алвеш засече на празна мрежа.

Атлетико можеше да отвърне с идентичен гол, когато Адриан бе изведен отляво в наказателното поле и поднесе пред вратата, но там Валдес изпревари Фалкао.

В самия край на полувремето Сеск Фабрегас фаулира грубо Хуанфран и имаше късмет, че се размина само с жълт картон.

С оглед на играта нищо не предвещаваше, че Атлетико може да се върне в мача. Точно това стана обаче в началото на второто полувреме. След центриране от корнер Серхио Бускетс продължи топката към далечната греда, вместо да я изчисти и там дебнещият Радамел Фалкао от въздуха я заби в мрежата.

Десетина минути по-късно Фалкао можеше да излезе сам срещу вратаря, но съдията отсъди несъществуваща засада.

Едва  в средата на второто полувреме Барса стигна до голово положение. То дойде след центриране отдясно на Дани Алвеш и първо Меси се размина да засече пред вратата, а след него на втората греда Алексис се хвърли и засече с глава от малък ъгъл, но неточно.

Атлетико обаче бе започнал да прави все по-опасни контраатаки. При една ситуация дълъг пас към Фалкао не бе пресечен от двама защитници на Барса и нападателят на Атлетико излезе сам срещу Валдес. След това обаче вместо да го заобиколи опита да го прехвърли, но Валдес внимаваше и изби.

Барса изглеждаше неспособна да създаде голово положение и с напредване на времето равенството ставаше все по-вероятен изход на мача. В 82-та минута обаче Лео Меси вкара решителния втори гол след спорна ситуация. Каталунците спечелиха пряк свободен удар пред наказателното поле и докато домакините подреждаха стената, аржентинецът стреля изненадващо и вкара топката в празната мрежа пред учудения поглед на Куртоа. Играчите на Атлетико бурно протестираха, но напразно.

Две минути преди края домакините имаха много добър шанс да изравнят. След центриране от фаул Серхио Бускетс игра с ръка в наказателното поле, но очевидно неволно, защото практически свали топката за изстрел на Хуанфран, който стреля от упор, но право в тялото на Валдес.

В третата минута от допълнителното време Габи нанесе топовен удар и Валдес не успя да реагира, но за негов късмет топката го удари в гърдите.

 
Атлетико Мадрид - Барселона 1:2

0:1 Алвеш 36
1:1 Фалкао 51
2:1 Меси 82

Атлетико Мадрид: Куртоа, Фелипе Луис, Годин, Миранда, Хуанфран, Тиаго, Габи, Арда Туран, Коке (77 Салвио), Адриан, Фалкао

Барселона: Валдес, Алвеш (72 Куенка), Пуйол, Масчерано, Абидал, Бускетс, Шави, Иниеста, Фабрегас (77 Педро), Меси, Алексис (84 Пике)

Източник gol.bg


четвъртък, 23 февруари 2012 г.

Марсилия удари Интер в края

Олимпик Марсилия победи с 1:0 Интер в първи осминафинален двубой от Шампионската лига и по този начин взе ценна преднина преди реванша на "Джузепе Меаца".

Единственият гол вкара Андре Аю в последната минута на добавеното време на срещата. Ганаецът се разписа с глава, след като засече центриране от корнер.

Интер беше на косъм от това да вземе равенство на "Стад Велодром", но поредицата от неприятни за "нерадзурите" резултати продължава. Те нямат победа вече в седем поредни мача, в които са записали шест загуби.

Малко изненадващо Клаудио Раниери пусна в атака Мауро Сарате и Диего Форлан вместо Джампаоло Пацини и Диего Милито. В останалата част от състава на Интер нямаше големи сюрпризи. 

Що се отнася до треньора на Марсилия Дидие Дешан, той не можеше да разчита на контузения Лоик Реми. В отсъствието на френския национал основно оръжие на европейските шампиони от 1993-та година трябваше да бъде бразилецът Брандао.

Още от самото начало домакините се хвърлиха в атака. В третата минута изстрел на Беноа Шейру срещна крак на противников бранител и излезе в корнер, но можеше и да влети във вратата на Жулио Сезар, ако французите имаха малко повече късмет.

Статистиката на УЕФА сочеше, че за първите десет минути Марсилия можеше да се похвали с 69 процента владеене на топката. Това обаче можеше да няма никакво значение в 11-тата минута, когато Уесли Снайдер напредна отляво и центрира към Диего Форлан, който стреля от много удобна позиция в наказателното поле на френските вицешампиони. Стив Манданда обаче направи страхотно спасяване.

В 16-тата минута Мауро Сарате можеше да се възползва от хубав пас на Хавиер Санети, но Манданда блокира по-младият от двамата аржентинци и не му позволи да шутира. 

Малко по-късно Жулио Сезар също се прояви, обаче по малко по-друг начин. Той получи кълбото и го разигра като полеви състезател, рискувайки да му бъде отнето. Все пак всичко се размина само с уплаха за привържениците на Интер. 

След това дойде редът на Сезар Аспиликуета да шутира извън пеналта, като топката прелетя над напречната греда . По-интересното се случваше в самото наказателно поле на Интер, където Брандао падна след съприкосновение с Валтер Самуел, но бързо се изправи, защото можеше да му бъде показан жълт картон за симулация.

Манданда отново трябваше да се намесва минути по-късно, но се оказа, че усилията на капитана на Марсилия бяха напразни – страничният съдия вече беше вдигнал флага за засада. 

Половин час след началото на мача пък бранителят Сюлейман Диавара можеше да изненада Жулио Сезар, след като засече центриране на Матийо Валбуена от фаул, но пък не съумя да нанесе качествен удар и кълбото се търкулна покрай вратата. 

В 37-мата минута пас на Естебан Камбиасо намери Мауро Сарате вляво от точката за изпълнение на дузпа в пеналта на французите, но шутът на аржентинския нападател беше прекалено слаб, за да затрудни Манданда.

В 42-рата минута изстрел от фаул на Беноа Шейру стигна до ръцете на Жулио Сезар след рикошет, но дотогава беше загубил от силата си. Същото се случи и с един опит на Естебан Камбиасо две минути по-късно на другия край на терена.

След почивката Марсилия отново получи първия шанс да обстрелва вратата на своя съперник. Първо Брандао нанесе много слаб удар с глава, който Жулио Сезар улови с лекота, после шут на Шейру беше блокиран от защитник на "нерадзурите".

Следващата възможност за някой от двата отбора дойде чак в 63-тата минута, когато Жереми Морел стреля неточно. Малко след това на Диего Форлан беше попречено да шутира към вратата, пазена от Манданда. Двата тима се защитаваха добре, но в нападение не показваха кой знае какво.

В 74-тата минута след центриране на Уесли Снайдер от фаул и рикошет топката се озова в краката на Деян Станкович, който се намираше съвсем близо целта. Сърбинът обаче пропиля добрия шанс, Манданда улови кълбото.

В 79-тата минута Андре Аю можеше да отбележи с глава, но видя как топката минава на сантиметри от десния страничен стълб на Жулио Сезар. Това беше една от най-добрите възможности (ако не и най-добрата) за Марсилия през второто полувреме.  

В последните минути братята Аю притесняваха Жулио Сезар, но по всичко изглеждаше, че не достатъчно. Все пак в последната минута на добавеното време Андре Аю засече центриране от корнер и се разписа с глава за радост на феновете на Марсилия.


Олимпик Марсилия – Интер 1:0

1:0 Андре Аю 90+3

Олимпик Марсилия: Манданда, Диавара, Н'Кулу, Аспиликуета (Фани – 80), Морел, Диара, Беноа Шейру (Каборе – 84), Валбуена, Амалфитано, А. Аю, Брандао (Дж. Аю - 73)

Интер: Жулио Сезар, Самуел, Лусио, Майкон (Нагатомо – 46), Киву, Камбиасо, Станкович, Санети, Снайдер, Сарате (Оби – 64), Форлан

Източник gol.bg