понеделник, 11 юли 2011 г.

Русия свали Бразилия от върха в Световната лига по волейбол

Русия спечели за втори път в историята Световната лига по волейбол, като лично свали миналогодишния победител Бразилия от върха. Играчите на Владимир Алекно спечелиха с 3:2 (23:25, 27:25, 25:23, 22:25, 15:11) финала на турнира в Полша след тежка битка с рекордьорите по титли и отново след 2002 г. спечелиха златните медали.

Бразилия загуби с 0:3 от Русия в първия мач от финалния кръг, но въпреки това имаше статут на фаворит заради традициите в подобни ключови двубои. Както се и очакваше мачът започна много равностойно, с леко предимство на южноамериканците. Те поведоха в първия гейм с 13:9, но при 15:15 се стигна до изравняване. Геймът продължи да върви точка за точка, но след аса на Лукас Сааткамп "селесао" спечели с 25:23.

Вторият гейм беше подобен, като никой не успяваше да вземе преднина в началото. Двата тима се бориха за всяка топка, но този път Бразилия изостана леко в средата на частта - 7:10. Когато хората на Бернардо Резенде отговориха с пет поредни точки, Алекно смени разпределителя Сергей Гранкин с Александър Бутко и нещата се обърнаха в полза на руснаците. След 19:19 резултатът остана равностоен до края, но все пак Русия спечели с 27:25.

Третият сет видимо и като игра, и като резултат вървеше изцяло в полза на "сборная". Руските волейболисти поведоха със 7:2. Въпреки че Максим Михайлов имаше лек проблем с контузия, това не се отрази на играта, защото Дмитрий Илиних излезе на сцената. Тимът запази добрия си ритъм до 13:8, след допусна изравняване на играта. Все пак заслужено спечелиха гейма.


В четвъртия зрителите в залата в Гданск станаха свидетели на голямото пробуждане в редиците на Бразилия. Хората на Резенде вървяха по-добре в гейма през цялото време и от третия си опит спечелиха с 25:22. В тези моменти бразилците заложиха на насочения сервис вместо силата и това им помогна да разконцентрират съперника си.

В тайбрека Бразилия направи две поредни грешки за 5:7, а това изоставане се увеличи на три точки при 6:9. Но в този гейм Максим Михайлов беше неудържим, а Русия вдъхновена. Тя спечели частта и мача, с което затвърди доминацията си в турнира тази година.
Михайлов, който финишира като най-добър реализатор с 26 точки, беше обявен за най-полезен играч на турнира.

Източник dnevnik.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар