понеделник, 4 юли 2011 г.

И Бразилия се издъни на старта

Носителят на Копа Америка - Бразилия започна с грешна стъпка защитата на титлата си. Селесао направи само 0:0 с Венецуела в първия си мач от група В на турнира в Аржентина. Срещата се игра в Ла Плата. Петкратният световен шампион имаше тотално превъзходство, но така и не стигна до гол. Това бе едва третия път, в който Бразилия не успя да надвие Венецуела в цялата история. 

От 20 мача във всички турнири срещу Венецуела, Бразилия имаше 18 победи, 1 равенство и 1 загуба. Венецуела беше вкарала 6 гола в тези мачове. Единственият успех на Венецуела е 2:0 в контрола през 2008. Последният път, в който Бразилия срещна Венецуела на Копа Америка, спечели със 7:0. Това се случи през 1999. Общият баланс между двата отбора за Копа Америка беше 5 победи за селесао при голова разлика 25:1. За Венецуела това бе мач №50 на Копа Америка. В предишните 49 отбора имаше само 2 победи - 3:0 срешу Боливия през 1967 и 2:0 над Перу през 2007.

Куриозното е, че въпреки тези статистики именно тима на Венецуела имаше по-голям опит от мачове на Копа Америка. 11-те титуляри имаха общо 20 мача на турнира, а стартовия тим на Бразилия - 16. За селесао треньора Мано Менесес пусна петима играчи от Серия А - Жулио Сезар, Лусио, Тиаго Силва, Робиньо и Пато. В атака за бразилците бяха Пато, Неймар и Робиньо. Треньорът бе заложил на 4-3-3. За Лусио това бе мач №100 за националния тим. Той стана едва четвъртия бразилец с подобно постижение след Кафу (142), Роберто Карлос (125) и Тафарел (101).

Още в началото Бразилия имаше шанс. Робиньо се озова пред наказателното поле с топка в краката. Той имаше възможност да подаде наляво и надясно, но реши да финтира съперник и да стреля. Вратарят Вега спаси с лекота. След четвърт час Неймар изведе отляво Сантос, който центрира, но волето на Робиньо отиде над вратата.

Изненадващо времето си минаваше, а Бразилия нямаше добри положения. Чак след половин час игра Пато нацели гредата. Алвеш проби отдясно и центрира към Лукас Лейва. Халфът на Ливърпул продължи топката за Пато, който шутира веднага, но нямаше късмет. Ударът му се отклони от напречната греда и не влезе в мрежата.

Отново Робиньо имаше чудесен шанс да се разпише в 38-ата минута. Неймар го изведе отляво сам срещу вратаря. Ударът по земята на нападателя на Милан мина покрай вратаря, но преди голлинията защитника Вискарондо се хвърли на земята и спря топката с гърди. Бразилците претендираха за игра с ръка, но такава нямаше. 

Последва още една възможност за Бразилия преди паузата. Робиньо изведе Неймар в добра позиция, но удара на звездата на Сантос мина покрай вратата и излезе в корнер, след рикошет в защитник. Първото полувреме завърши без голове, въпреки че при ударите Бразилия водеше с 11:1.

През второто полувреме Бразилия продължи да доминира. Селесао владееше топката, но така и не успяваше да пробие защитата на съперника. Венецуелците се ограничиха до няколко центрирания в наказателното поле на Жулио Сезар. Менесес реагира и пусна Фред на мястото на Робиньо след час игра. 

Най-хубавата атака на Венецуела бе в 72-ата минута. Многоходова акция докато Рамирес се превиваше на земята, завърши с удар на капитана Хуан Аранго по диагонала. Шутът му обаче бе слаб и неточен и излезе в аут. Минутите минаваха, а Бразилия така и не стигаше до гол. Менесес направи последния си ход с двойна смяна. Извади Пато и Рамирес и пусна Лукас и Елано. 

Реферът от Боливия Раул Ороско подмина без да отсъди нищо нарушение на Вискарондо срещу резервата Лукас на границата на наказателното поле. Защитникът на Венецуела задържа с ръка Лукас, но съдията не даде нищо. 

В крайна сметка въпреки превъзходството си Бразилия се задоволи само с 0:0 на старта. За първи път от 1979 г. двата големи фаворита на Копа Америка - Ажентина и Бразилия не успяха да вземат нито една победа в първите си мачове. За Венецуела мач №50 в турнира ще остане с важната точка. Отборът едва за шести път в историята не допусна гол във вратата си докато се състезава на Копа Америка. За Бразилия това е 9-о нулево реми на турнира. Предишното бе през 1993 г. срещу Перу. 

БРАЗИЛИЯ - ВЕНЕЦУЕЛА 0:0

Бразилия: Жулио Сезар, Дани Алвеш, Лусио, Тиаго Силва, Андре Сантос, Рамирес (75 Елано), Лукас Лейва, Гансо, Робиньо (62 Фред), Неймар, Пато (75 Лукас)
Венецуела: Вега, Росалес, Перосо, Вискарондо, Сичеро, Ринкон, Лусена, Гонсалес (85 Ди Джорджо), Аранго, Федор (78 Малдонадо), Рондон (62 Морено)

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар