сряда, 20 юли 2011 г.

Атлетът с протези Оскар Писториус се класира за световното първенство

Атлетът с два ампутирани крака Оскар Писториус покри норматива за участие на световното първенство и олимпийските игри в Лондон, след като записа 45,07 секунди на 400 м на турнира в италианския град Линяно.

Четирикратният параолимпийски шампион, който бяга с фиброкарбонови протези заради вродената липса на фибула (малката подбедрена кост) на двата крака, регистрира ново лично постижение в дисциплината и покри норматив "А" от 45,25 секунди.

Двадесет и четири годишният южноафриканец може да стане първият атлет с протези, който участва на световно първенство по лека атлетика. Бягането във вторник вечерта беше последният му шанс да се класира за шампионата в корейския град Даегу от 27 август.

Само преди няколко дни той записа 56,65 секунди на турнир при много тежки условия в Падуа. Писториус имаше и постижение от 45,61 секунди, с което покриваше "Б" стандарт на международната федерация (ИААФ). То обаче едва ли щеше да му бъде достатъчно, за да попадне в отбора на Южна Африка.

Всяка национална федерация има право да избере трима състезатели на дисциплина, а преди снощното бягане Писториус беше с четвърти резултат за сезона след Ел Джей ван Цил, Офентсе Могаване и Лебоганг Моенг. С новото постижение Писториус вече е номер 2 за сезона на 400 м сред южноафриканците.


С 45,07 секунди Писториус би бил пети на олимпийските игри в Пекин през 2008 г. "Получи се мечтаното състезание. Не можах да спя. Получих над 300 поздравителни съобщения. Утре вероятно ще осъзная какво точно се е случило. Хубаво е, че хората ме приемат така топло", коментира атлетът.

Преди три години в навечерието на олимпийските игри в Пекин Писториус спечели дълга съдебна битка за правото да се състезава срещу спортисти без физически недъзи. Арбитражният спортен съд в Лозана отхвърли тогава решението на ИААФ, че протезите му дават предимство пред останалите състезатели.

Пет месеца по-рано комисия на международната направи проучване, като го сравни с шестима обичайни атлети. Тя определи, че благодарение на протезите Писториус използва 25% по-малко енергия, за да бяга със същата скорост. Южноафриканецът обаче опонира, че той бяга с по-малко кръв в тялото и без мускули на подбедрицата. Арбитражният съд прие тезата му за основателна.
След това Писториус не успя да покрие норматива за участие на олимпийските игри и не попадна в състава на Южна Африка за Пекин.

Източник dnevnik.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар