петък, 1 юли 2011 г.

Рафаел Надал за пети пореден път е на финал в Лондон

Рафаел Надал се класира за пети пореден финал на "Уимбълдън" в кариерата си след победа над местния любимец Анди Мъри с 5:7, 6:2, 6:2, 6:4. Миналогодишният шампион ще се изправи срещу новия №1 в мъжкия тенис Новак Джокович в опит да спечели титлата за трети път.

Надал, който от понеделник ще се смъкне на второто място в световната ранглиста, записа 20-а поредна победа на тревата в Лондон. Той загуби мача за титлата от Роджър Федерер през 2006 и 2007 г., но взе реванш още следващия сезон. През 2009 г. Надал пропусна турнира поради контузия, но 12 месеца по-късно се завърна като шампион след успех над Томаш Бердих.

Поставеният под №1 испанец загуби първия сет срещу Мъри, но след това тотално надигра своя съперник, като му даде само осем гейма до края на мача. Надал направи 37 печеливши удара и заби 6 аса. Той показа изключително ефективен сервис, като спечели 81% от точките, разиграни при първото му подаване.

Това му позволи да се придвижва често до мрежата, където беше пълен господар и спечели 21 от 26 излизания. Освен това шампионът от "Ролан Гарос" допусна едва 7 непредизвикани грешки.

Мъри превъзхождаше съперника си при печелившите удари - 42, от които 15 директно от сервис. Поставеният под №4 шотландец обаче направи цели 39 непредизвикани грешки, което се оказа решаващо срещу Надал.

Първият сет започна много равностойно. Двамата тенисисти демонстрираха силен сервис и без проблем печелеха подаванията си. При 5:6 Надал сервираше за влизане в тайбрек, но за пръв път допусна колебания при началния си удар и Мъри поведе с 40:0. Испанецът спаси първия брейк пойнт, но след това изпрати бекхенд в мрежата и загуби сета с 5:7.

Оттук до края Надал тотално доминираше на корта. Носителят на 10 титли от Големия шлем спечели следващите два сета с резултат 6:2. Във всеки от тях на испанеца му бяха необходими два пробива и само 36 минути игра, за да поведе с 2:1.

Четвъртият сет започна с пробив за Надал, който той затвърди след сервис гейм на 15 за 2:0. В гейм №4 Мъри получи отлична възможност да се върне в сета, но пропусна два брейк пойнта и разликата се запази. При 5:4 Надал сервираше за спечелването на мача и без проблем стигна до крайния успех след 2 часа и 59 минути игра.
Това беше трето поредно отпадане на полуфинал на "Уимбълдън" за четвъртия в света Мъри. От своя страна Надал ще играе за 13 път на финал в турнир от Големия шлем в опит да спечели своята 11-а титла.

Източник dnevnik.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар