петък, 9 септември 2011 г.

Катар инвестира 138 млрд. в Мондиал 2022

Катар е на път да счупи всички рекорди по инвестиции в Световни първенства до момента. Страната, която се радва на несметни петролни богатства, планира да инвестира 138 млрд. паунда в Мондиал 2022.

Д-р Никола Ритер, немски финансов анализатор, разкри на среща в Мюнхен плановете на домакините. От общата сума пари 107 млрд. ще бъдат изразходени за стадиони и прилежаща инфраструктура, а 31 млрд. за транспортна инфраструктура.

Плановете на Катар са да построи 12 стадиона с климатична инсталация, което да реши проблема с непоносимо високите температури през лятото и да не се налага преместване на първенството за зимата. За тях ще страната ще плати 30 млрд. паунда.

48 млрд. паунда ще струват тренировъчните игрища и инфраструктурата за настаняването на играчите и феновете. Още 28 млрд. ще бъдат инвестирани в изграждането на малък град, наречен Лузаил. Той ще обгражда стадиона, които ще домакинства мача на откриването и финала на първенството.

Предвижда се още подобряване на транспортната система, изграждането на ново международно летище в Дока, както и ново пристанище, което поеме част от фенове в лайнери.

Катар успя да победи конкуренцията на САЩ, Австралия, Япония и Южна Корея, а решението на ФИФА да избере малката страна предизвика жестоки полемики.

Някои футболисти, сред които Зинедин Зидан се обявиха категорично в подкрепа на Катар. Зизу сподели: "Футболът е за всеки. И аз мисля, че на младите хора от Близкия Изток им липсва едно събитие като световно първенство."

В същото време обаче мнозина упрекнаха ФИФА и определиха решението като недалновидно, защото тази инфраструктура после няма да може да се използва устойчиво.

Сред критиците на спортната федерация се нареди дори и президентът на САЩ Барак Обама, който макар и лаконично, ясно заяви, че е против решението на ФИФА.
Световното първенство не е единствения форум, който Катар иска да домакинства. Страната се опитва да спечели провеждането на Световното първенство по лека атлетика през 2017 година, както и Олимпийските игри през 2020 година.

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар