неделя, 4 март 2012 г.

Ван Перси разплака Ливърпул на Анфийлд

С гол в 92-та минута на Робин ван Перси Арсенал спечели драматична победа с 2:1 срещу Ливърпул като гост на стадион "Анфийлд", в мач от 27-я кръг на английската Висша Лига.
Холандецът вкара зрелищен гол след удар от воле. Преди това отново той се разписа с глава през първото полувреме, за да изравни резултата за 1:1. Ливърпул пък поведе в резултата благодарение на автогол на Лоран Косиелни в 23-та минута.
Това бе трети пореден обрат за "артилеристите" в първенството, но резултатът определено не отразява показаното на терена. "Мърсисайдци" бяха по-добрият отбор през целия мач, имаха доста голови положения и удариха две греди. Дори владеенето на топката, което е запазена марка за Арсенал, този път бе за Ливърпъл. Корнерите пък бяха 12:0.
Загубата бе първа за Ливърпул като домакин, а пък Арсенал успя да си отмъсти на отбора на Кени Далглиш за горчивата загуба на "Емиратс" през есента.
 Мениджърът на домакините Кени Далглиш бе извършил 4 промени спрямо състава, който спечели Карлинг Къп преди седмица. Две от тях бяха принудителни заради контузиите на Стивън Джерард и Даниел Агер, които бяха заменени от Джей Спиъринг и Джейми Карагър. Мартин Кели и Дирк Каут пък започваха мача вместо Глен Джонсън и Анди Каръл. Мениджърът на гостите Арсен Венгер пък заложи на абсолютно същия състав, който преди седмица победи Тотнъм с 5:2.

Ливърпул започна със съвсем лек домакински натиск, който обаче доведе само до два корнера. От своя страна Арсенал пръв имаше удар към вратата, когато в 7-та минута Артета даде почти 50-метров пас, с който намери Тио Уолкът в наказателното поле и англичанинът отправи удар от въздуха от малък ъгъл, но Рейна внимаваше и спаси.

В 10-та минута обаче грешка на много стабилния в последно време Лоран Косиелни за малко не доведе до гол за Ливърпул. Французинът не успя да пресече дълго подаване и Луис Суарес изскочи зад защитата. Шчесни обаче излезе далеч извън наказателното поле и с глава изби топката под носа му, а след това Джордан Хендерсън не успя от 35 метра да стреля добре към опразнената мрежа.

Четири минути по-късно нова грешка, този път на Алекс Сонг в центъра на терена, даде начало на много опасна контраатака за Ливърпул. Луис Суарес и Джордън Хендерсън имаха само един защитник пред себе си, но младият англичанин игра много лошо и първо се забави, а след това даде лош пас и загуби топката.

Защитата на гостите определено бе доста рехава и в 15-та минута Стюърт Даунинг получи пас в наказателното поле и изглеждаше, че ще стреля от упор от непосредствена близост, но Бакари Саня направи страхотно и чисто избиване отзад.

В 18-та минута доминацията на Ливърпул доведе до дузпа в тяхна полза. Луис Суарес финтира двама души в наказателното поле, рамени технично двойно подаване с Дирк Каут и излезе сам срещу вратаря, след това чукна топката покрай него и се възползва максимално от закъснялата реакция на Шчесни, мятайки се на земята. Съдията отсъди дузпата.

Полският страж обаче направи брилятно двойно спасяване. Той първо се хвърли и с една ръка блокира удара на Дирк Каут от бялата точка, а след това бе достатъчно бърз да стане и да спаси добавката в обратния ъгъл. Особено при нея обаче вина има холандецът, тъй като стреля много леко.

Геройствата на Шчесни обаче бяха обезсмислени точно в средата на полувремето, когато Лоран Косиелни си вкара нелеп автогол. До него се стигна след като Ливърпул направи поредна контраатака в оголената половина на Арсенал. Накрая Хендерсън центрира ниско пред вратата, но положението не изглеждаше опасно и топката идваше право към Косиелни. В опита си да я изчисти обаче той я заби в собствената си врата.

Две минути по-късно Ливърпул можеше да нанесе втори удар. Домакините направиха много хубава атака с бързи пасове и Каут подаде на непокрития в наказателното поле Джордън Хендерсън. Неговият удар бе спасен брилянтно от Шчесни, но отбитата топка бе овладяна от Суарес и той от малък ъгъл стреля към опразнената мрежа и само страничната греда спаси Арсенал от втори гол.

В този момент Арсенал изглеждаше абсолютно безидеен, а почти всяка атака на Ливърпул минаваше централната зона без проблеми. Затова бе повече от изненадващо, когато в 31-та минута "артилеристите" изравниха.

Голът падна абсолютно от нищото. Бакари Саня отправи много далечно центриране от дясното крило, но на 5 метра пред вратата Карагър изпусна Ван Перси  да забие топката в мрежата.

Изравнителното попадение за кратко обърка домакините, но към края на полувремето те отново качиха оборотите. В 39-та минута Луис Суарес направи страхотен индивидуален пробив и като на парад премина един куп защитници на Арсенал и накрая отправи техничен фалцов удар който се отправяше точно към далечната греда, но Войчех Шчесни се хвърли и спаси брилянтно с една ръка.

Получилият се корнер бе осми, срещу нито един за Арсенал до този момент. След центрирането Шкъртел засече с глава, но прати топката над напречната греда.

Във втората минута на даденото от съдията допълнително време гредата за втори път спаси Арсенал. Джордън Хендерсън центрира ниско пред вратата и там Дирк Каут изпревари Вермаелен и отклони топката, тя се търкулна към незащитения от Шчесни ъгъл, но се удари в страничния стълб.

Второто полувреме започна с неприятна контузия на Микел Артета, който пострада след сблъсък с Хендерсън. Испанецът остана да лежи на земята в несвяст цели 5 минути и накрая бе изнесе на носилка с кислороден апарат.  На негово място влезе Абу Диаби.

И французинът веднага се прояви с точен удар от двайсетина метра, който накара Пепе Рейна да се хвърля и да спасява.

Последваха равностойни минути, в които играта не бе особено остра. И двата отбора отправиха някои опасни центрирания пред вратата на съперника, но нямаше кой да засече.

В 71-та минута Арсенал пръв стигна до много опасно положение. Алекс Сонг изведе в коридор Киерън Гибс отляво в наказателното поле, той поднесе назад към Уолкът и неговият удар получи лек рикошет и за малко да излъже Пепе Рейна, но испанският страж показа страхотен рефлекс и с крак изби пред голлинията.

Малко по-късно пък Ливърпул имаше много опасна атака, при която Даунинг трябваше да поднесе на Суарес да засече на празна мрежа, но пасът му бе ужасно неточен и Шчесни улови.

В следващата ситуация пък лошо изчистена топка дойде на волето на непокрития на границата на наказателното поле Даунинг, но ударът му бе неточен.

Ливърпул имаше известен натиск, докато Арсенал се бе ориентирал към контраатаки. При една от тях Росицки игра добре и даде копващо центриране зад защитата на домакините и Тио Уолкът с гръб към вратата продължи с глава, но не успя да изненадаРейна.

Мачът вървеше към своя край и Арсенал единствено отблъскваше вече не особено силния натиск на Ливърпул. Домакините обаче бяха отборът, който търсеше гола.
Също както и през първото полувреме обаче гостите отбелязаха гол като гръм от ясно небе. Той падна в 92-та минута. Тогава Алекс Сонг даде параболичен пас зад защитата и изкочилият на ръба на засадата Ван Перси от воле стреля остро в близкия ъгъл и Рейна остана безпомощен. След гола холандецът показа благодарността за паса на камерунеца, като целуна бутонката му.

Минута по-късно Арсенал имаше нова контраатака и след индивидуална акция Гибс намери стрелкова възможност в наказателното поле, но ударът му от десетина метра бе много слаб.
Влезлият като резерва Алекс Окслейд-Чембърлейн пък отправи страховит удар от границата на наказателното поле и топката профуча застрашително покрай сглобката на гредите.

Ливърпул - Арсенал 1:2

1:0 Косиелни 23 а.г.
1:1 Ван Перси 31
1:2 Ван Перси 92

Ливърпул:
 Рейна, Кели, Карагър, Шкъртел, Енрике, Даунинг (88 Белъми), Спеаринг (90 Карол), Адам, Хендерсън, Каут, Суарес
Арсенал: Шчесни, Саня, Вермаелен, Косиелни, Гибс, Сонг, Артета (52 Диаби (81 Чембърлейн)), Росицки, Бенаюн (74 Жервиньо), Уолкът, Ван Перси

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар