четвъртък, 15 март 2012 г.

Челси елиминира Наполи след двучасов маратон

Челси победи Наполи с 4:1 в 1/8-финален мач-реванш на Шампионската лига, който се игра на стадион "Стамфорд бридж". Така с общ резултат 5:4 от двата сблъсъка момчетата на Роберто Ди Матео се класираха сред осемте най-добри тима на Стария континент този сезон.


През по-голяма част от първата част Наполи бе по-добрият отбор на терена, но след близо половин час игра Дидие Дрогба откри резултата в полза на лондончани.

Още в началото на второто полувреме Джон Тери покачи преднината на своя тим, след като засече центриране на Лампард от корнер. Десетина минути след това Инлер намали резултата след страхотен гол от воле. Четвърт час преди края Лампард вкара трети гол за "сините" от дузпа.

В последната минута на първото 15-минуто продължение на срещата Иванович вкара четвърти гол за английския тим, който успя да изтръгне класирането си за четвъртфиналите на най-престижния европейски клубен турнир. Така Челси спаси честта на английския клубен футбол в Шампионската лига.


В началото на двубоя напълно очаквано домакините бяха доста по-активни и включилият се в предни позиции Джон Тери нанесе първия удар, нацелвайки топката с глава. Кълбото обаче прелетя доста встрани от вратата на гостите, които отново заложиха на системата 3-4-3.

Още в петата минута на сблъсъка лондончани имаха страхотна възможност да открият резултата. Бранислав Иванович изпълни силно странично хвърляне, Дидие Дрогба свали топката на крака на Даниел Стъридж, който отправи силен шут в долния ляв ъгъл на Морган Де Санктис, но вратарят на италианците успя да парира в ъглов удар след като демонстрира рефлекса си.

След това обаче и гостите показаха, че няма да се приберат в своята половина. Слаб, но точен удар от дистанция на Марек Хамшик бе спасен от Чех, а малко по-късно Кавани изпрати топката в трибуните.

В 13-тата минута чудесна атака на Наполи отдясно доведе до мълниеносно центриране към малкия пеналт на Челси, където Единсон Кавани се оказа най-съобразителен. Уругваецът протегна крака си и нанесе удар, при който топката облиза мрежата на домакините, но от външната й страна.

Много груба грешка в средната линия на англичаните доведе до пас на Инлер към Лавеци и аржентинецът се впусна по десния фланг, остана лице в лице срещу Чех по диагонала, но шутът на нападателя бе отразен от чешкия страж, който секунди след това парира удар и на Хамшик.

Постепенно гостуващият тим се активизира и изненадващо упражни контрол върху случващото се на терена. След четвърт час игра Наполи вече водеше на Челси с 6:2 по отношение на отправените удари към двете врати, като точните от тях бяха точно наполовина.

Камило Сунига също реши да пробва късмета си с далечен изстрел, но и той още не бе настроил мерника си. Усещайки тоталното превъзходство на своите момчета насред Лондон, наставникът на Наполи Валтер Мадзари подкани своя тим да бъде още по-настойчив и да продължава да атакува в бясно темпо.

Последваха далеч по-спокойни минути, в които двата отбора си взеха глътка въздух след динамичното начало. В играта на "сините" обаче се забелязваше прекалено много брак и при една грешка на Есиен топката бе отнета от Кавани, който шутира силно с левия крак по земя, но отново неточно в аут.

Макар да играеха само с трима чисти защитници, италианците подсигуряваха защитния си вал с наситената халфова линия, която постоянно помагаше на бранителите, а това водеше до бързото неутрализиране на Дидие Дрогба, който оставаше незабелязан.

Точно тогава, като гръм от ясно небе Челси откри резултата. Рамиреш задържа топката по левия фланг, след това веднага реши да центрира в наказателното поле на гостите, където Дидие Дрогба се извиси и с летящ плонж от 7-8 метра прати кълбото в мрежата на съперника в 28-тата минута. Така столичани изпълниха първата част от задачата, за която бяха излезли тази вечер.

Само две минути след това Стъридж подаде отдясно и топката отиваше на крака на Дрогба, когато защитник на Наполи се намеси и изчисти в корнер в последния възможен момент. Последва светкавична атака на италианците - Инлер напредна в средата на терена, пусна пас към Кавани отдясно и южноамериканецът заложи на силен диагонален удар от дистанция, който не намери вратата на английския вицешампион.

При една от следващите си атаки Челси можеше да удвои преднината си, когато Майкъл Есиен стреля по земя с левия крак извън наказателното поле, но кълбото профуча на сантиметри от левия страничен стълб на Де Санктис.

В добавеното време на първото полувреме Наполи буквално оцеля. Давид Луис се оказа на добра позиция отдясно, опита прострелно центриране по земя и Паоло Канаваро протегна крака си пред погледа на оставения непокрит Дрогба, който бе готов да вкара втория си гол в мача. Де Санктис улови кълбото и така двата тима можеха да съжаляват за резултата на почивката.

Челси започна по-добре и второто полувреме - още в 47-та минута Джон Тери удвои аванса на своите, след като засече топката с глава при центриране от корнер на Франк Лампард. Наполи се опита да отговори, но на два пъти защитата на домакините се справи с набезите на съперника.

В 55-тата минута Наполи поля със студен душ Челси и неговите почитатели при поредния си корнер, когато Гьокан Инлер си спря на гърди и със страхотна тупалка от воле извън границата на наказателното поле на "сините" прати топката неспасяемо в долния десен ъгъл на Петер Чех, който не мръдна. По този начин вече англичаните имаха нужда от задължителен нов гол.

Неточен удар на Стъридж бе отчетен за статистиката, а в средата на второто полувреме на терена се появи Фернандо Торес, който трябваше да помага на Дидие Дрогба в нападение. Именно Торес бе в основата на добра атака за своите, при която Иванович нанесе зверски удар към Де Санктис, който парира.

Малко след това Дрогба си спря топката на гърди, свали я на земята и от ждроб нанесе удар с левия крак, който обаче беше отразен от вратаря на Наполи в един от най-запомнящите се моменти в двубоя.

Двайсетина минути преди края на мача Сунига бе изведен сам срещу Чех и от малък ъгъл футболистът на Наполи нанесе удар право в ръцете на чешкия голкипър, който спаси своите от почти сигурна елиминация от турнира.

В 74-тата минута Досена игра с ръка в наказателното поле на Наполи и главният съдия Феликс Брих правилно отсъди 11-метров наказателен удар. Франк Лампард застана зад топката и реализира дузпата - 3:1 за Челси! Десетина минути след това изстрел на Дрогба от пряк свободен удар прелетя покрай целта.

Малко по-късно Лавеци не успя да засече с глава центриране на Хамшик, а при следващата атака на Наполи Гаргано опита "падащ лист", който не застраши Петер Чех.

В последната минута на редовното време Дидие Дрогба имаше претенции за дузпа, когато видимо бе задържан в наказателното поле на гостите, но съдийската бригада си затвори очите и пощади уморените италианци. По този начин редовното време завърши при резултат 3:1 в полза на Челси и двата отбора влязоха в две продължения от по 15 минути.

В първата минута на продълженията Бранислав Иванович нанесе удар с глава, който мина покрай вратата на гостуващия състав. После Марек Хамшик стреля от воле по прекрасен начин с левия крак при центриране отляво, но топката мина на метър и половина над вратата на Челси.

В 100-ната минута Фернандо Торес направи един от знаковите си пропуски през този сезон, когато се възползва от неадекватното излизане на Де Санктис и напредна отдясно. Пред испанеца се бе открила цялата врата по диагонала, но той прати кълбото на близо метър от гредата в аут, за ужас на почитателите на Челси. Две минути след това Торес стреля над вратата, този път с глава.

В 105-тата минута Бранислав Иванович остана непокрит на точката на дузпата и разстреля Де Санктис след великолепен пас на Дидие Дрогба отдясно. Малко след това Фернандо Торес се осмели да стреля от около 25 метра, но кълбото се превърна в лесна плячка за вратаря на италианците.

В последните минути на второто продължение гостите вече нямаха сили да упражнят натиск в търсене на задължителния втори гол, докато лондончани доста умело контролираха случващото се на терена. В 120-тата минута удар от воле на Дрогба мина встрани от целта.

В края на мача статистиката доказа превъзходството на английския тим в сблъсъка. Челси бе отправил 8 точни удара от 18 опита, за сметка на петте точни изстрела на Наполи от 16 шута. Лондончани владееха кълбото в 56% от игровото време.


Челси - Наполи 4:1

1:0 Дидие Дрогба - 28'

2:0 Джон Тери - 47'

2:1 Гьокан Инлер - 55'

3:1 Франк Лампард - 75', дузпа

4:1 Бранислав Иванович - 105'


Челси: Чех, Тери (Босингва - 98'), Луис, Коул, Иванович, Есиен, Лампард, Мата (Малуда - 95'), Рамиреш, Стъридж (Торес - 63'), Дрогба

Наполи: Де Санктис, Канаваро, Кампаняро, Ароника (Варгас - 110'), Сунига, Гаргано, Маджо (Досена - 37'), Инлер, Кавани, Хамшик (Пандев - 105'), Лавеци

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар