сряда, 28 март 2012 г.

Тотнъм елиминира Болтън и е на полуфинал за ФА Къп

Тотнъм победи Болтън с 3:1 в мач от 1/4-финалите на ФА Къп, който се игра на стадион "Уайт Харт Лейн". Така момчетата на Хари Реднап излизат срещу Челси на полуфиналите на турнира.



Двубоят тази вечер бе втора среща между съперниците, след като преди 10 дни футболистът на гостите Фабрис Муамба получи сърдечен пристъп и сблъсъкът бе прекратен малко преди почивката, при равенство 1:1.

Днес на терена имаше само един отбор и това бе Тотнъм. Играч на мача обаче безспорно е стражът на "уондърърс" Адам Богдан, който спаси поне 10 гола след приказни намеси. Цял мач на резервната скамейка на гостите остана българинът Мартин Петров.

Тотнъм откри едва четвърт час преди края на мача, след като Нелсен вкара с глава, а веднага след това Гарет Бейл добави втори гол за своите, завършвайки мълниеносна контра-атака.

В последната минута на мача почетното попадение за гостите вкара Кевин Дейвис, а в 94-тата минута резервата Саха вкара гола на успокоението за столичани.

Срещата започна със свиреп натиск на домакините и още в петата минута Гарет Бейл отправи хубав удар, спасен от Адам Богдан. След това и Джак Ливърмор пробва късмета си, но без резултат.

"Шпорите" обаче не се отказаха и секунди след това снаряд на Лука Модрич също бе отразен, а после защитата на гостите се справи с шута на Рафаел ван дер Ваарт.

Въпреки своето осезаемо превъзходство до този момент, момчетата на Хари Реднап не можеха да го материализират в аванс в резултата. След четвърт час игра дойде времето и на Емануел Адебайор, но и той трябваше да капитулира пред Богдан.

После Модрич не намери целта, а удари на Адебайор и ван дер Ваарт отново бяха спасени. В средата на първата част домакините намалиха оборотите и изчакаха грешка на съперника, чиято дефанзивна линия бе подредена отлично в защита, а и до този момент Богдан се справяше великолепно.

Десетина минути преди почивката топката бе върната към Гарет Бейл и уелсецът заложи на страхотен удар с левия крак от близо 25 метра, при който кълбото облиза мрежата на гостите, но от външната й страна.

В 39-тата минута Богдан буквално извади своите от огъня. Топката стигна някак си до Скот Паркър и той шутира от неудобна позиция с левия крак, останал сам срещу вратаря на "уондърърс" от 6-7 метра и Богдан направи спасяването на мача! Малко след това нов шут от дистанция с левия крак на Бейл не намери целта, а удар с глава на Ледли Кинг също излезе в аут.

Статистиката на почивката бе стряскаща: Болтън нямаше нито един удар, срещу цели 12 на своя опонент, като 8 от изстрелите на домакините бяха точни. Освен това момчетата на Хари Реднап притежаваха топката в близо 60% от игровото време.

Веднага след почивката Тотнъм си спечели пряк свободен удар. Рафаел ван дер Ваарт застана зад топката и я завъртя майсторски с левия крак. За негово съжаление обаче напречната греда се оказа верен помощник на Богдан, който този път изобщо не реагира.

Едва в 50-тата минута Болтън записа първи удар в срещата, когато Маркос Алонсо шутира неточно от дистанция. След това столичани продължиха да оказват натиск в предни позиции, но защитата на гостуващия състав се справяше с напрежението.

Точно след час игра Рафаел ван дер Ваарт получи пас отляво и без да се бави сложи топката на главата на Ледли Кинг, центрирайки с левия крак. Бранителят на лондончани нанесе страхотен удар, при който топката профуча на милиметри от напречната греда на вратата на "уондърърс".

Малко след това Еманеул Адебайор пусна фантастичен скрит пас към Рафаел ван дер Ваарт, който остана сам срещу Богдан, но от десетина метра холандецът стреля с левия крак право в тялото на вратаря! В следващата атака на "шпорите" десният бек Кайл Уокър опита удар от воле, който излезе в аут.

В 67-та минута Адебайор се оказа в ролята на последен в атаката на своите по десния фланг, но силният шут на стрелеца отново намери вратаря на Болтън, който изби в корнер. След изпълнението на ъгловия удар Ливърмор отправи удар с глава на далечната греда, но неточно.

Двайсетина минути преди края на мача Болтън също показа, че има зъби, след като добра атака отдясно бе завършена с плътен шут по земя на Иван Класнич. Кудичини обаче внимаваше и улови кълбото.

Веднага след това влезлият като резерва Джърмейн Дефоу се освободи от опеката на Боята и стреля с левия крак - Богдан обаче направи поредното си фантастично спасяване! След това удар с глава на ван дер Ваарт бе отразен от стража на гостите.

При изпълнението на фаталния си 13-ти корнер в мача обаче, Тотнъм най-после откри резултата, когато защитникът Райън Нелсън се извиси над всички и показа на нападателите как се бележи попадение във вратата на Богдан, който безспорно бе играч на мача.

В 77-та минута на мача мълниеносна контра-атака на домакините бе завършена хладнокръвно с левия крак от Гарет Бейл, който получи хубаво подаване от Джърмейн Дефоу. Секунди след гола си, Бейл можеше да вкара втори, но изстрелът му с левачката мина на метър от лявата греда на Богдан.

Пет минути преди края на мача удар на Джърмейн Дефоу бе блокиран, а домакините видимо намалиха оборотите.

Точно в 90-тата минута добра атака на Болтън по десния фланг доведе до добро центриране на Иван Класнич и от точката на дузпата влезлият като резерва Кевин Дейвис засече кълбото от трудна позиция, намалявайки резултата.

В 93-тата минута Дефоу получа добро подаване отдясно, но стреля неточно в аут, като топката облиза мрежата от външната й страна. Секунди след това Дефоу се полакоми и вместо да подаде вдясно на двама свои съотборници, заложи на силен изстрел, париран от Богдан.

Макар продължението на мача да бе 3 минути, главният съдия Хауърд Уеб позволи играта да продължи 4 минути след редовното време и Луи Саха наниза трети гол за Тотнъм, след пас на Асу-Екото и страхотен удар извън наказателното поле с десния крак.

Тотнъм отправи цели 27 удара по време на срещата, като 18 от тях бяха в очертанията на феноменалния тази вечер Адам Богдан. Болтън се отличи с три точни изстрела от само 4 опита, като гостите владееха топката в 35% от игровото време.

Тотнъм - Болтън 3:1

1:0 Райън Нелсен - 74'

2:0 Гарет Бейл - 77'

2:1 Кевин Дейвис - 90'

3:1 Луи Саха - 94'


Тотнъм: Кудичини, Кинг, Нелсен, Уокър, Асу-Екото, Ливърмор, Паркър (Дефоу - 71'), Бейл, ван дер Ваарт (Роуз - 80'), Модрич, Адебайор (Саха - 80')

Болтън: Богдан, Найт, Боята (Дейвис - 75'), Алонсо, Рикетс, Рио-Кокър, Пратли (Рийм - 28'), Дейвис, Мияичи (Тунчай - 79'), Ийгълс, Класнич

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар