неделя, 25 март 2012 г.

Алонсо възкръсна под дъжда в Малайзия

Асът на Ферари Фернандо Алонсо спечели изненадващо хаотичното състезание на мократа писта за Гран При на Малайзия.
Испанецът успя да се възползва по най-добрия начин от проблемите на Макларън при спиранията в бокса и с много добра скорост на мокро спечели състезанието.

Успехът на Алонсо бе малко геройство, предвид лошата форма на Ферари от началото на сезона. Дори това обаче бе засенчено от изключителното представяне на Серхио Перес.

Мексиканският пилот на Заубер цяло състезание бе на страхотната втора позиция, като към края дори започна да притиска Алонсо и изглеждаше, че ще го изпревари. Тогава обаче той допусна лека грешка и трябваше да се задоволи с второто място.

Трети завърши Хамилтън, пред Марк Уебър и Кими Райконен, който взе точки и във второто състезание след връщането си във Формула 1.

Победителят от Австралия Дженсън Бътън имаше ужасен ден, тъй като предизвика катастрофа в средата на състезанието и това го прати на последните позиции. 

Михаел Шумахер също бе ударен още в първата обиколка и това провали състезанието му, а Себастиян Фетел спука гума и изобщо не взе точки.

На старта двамата лидери потеглиха добре, но Михаел Шумахер се забави и още на първия завой бе изпреварен от направилия страхотен старт Роман Грожан. След това бе изпреварен и от Марк Уебър.

След това обаче Грожан загуби позиции от Уебър и Шумахер и в опит да се пребори с германеца двамата се чукнаха леко отзад и се завъртяха на пистата. За техен късмет никой не ги удари и те успяха да продължат, но Шумахер бе вече 13-ти, а Грожан чак 18-ти.

Така след първата обиколка подредбата бе Хамилтън, Бътън, Уебър, Фетел, Алонсо, Росберг, Малдонадо, Райконен, Кобаяши и Хълкенберг на 10-то място.

Дъждът обаче се усилваше и това накара Фелипе Маса пръв да влезе в бокса в 4-та обиколка за поставяне на гуми за изцяло мокро време. Първата жертва на мократа писта стана Роман Грожан, който излетя в чакъла и не можа да продължи.

В 5-та обиколка в бокса влязоха и Бътън и Маса, а Хамилтън, Уебър и Фетел направиха това обиколка по-късно. Обиколката повече с по-добри повече обаче не се оказа достатъчна за Бътън да излезе начело и Хамилтън запази позицията си.

След влизането на всички в бокса редът бе Хамилтън, Бътън, поставилият много рано мокри гуми Серхио Перес, Уебър, Алонсо, Фетел, Верн, който не бе влязал в бокса, Маса, Росберг и Картикян. Райконен бе 13-ти, а Шумахер 15-ти.

В 8-та обиколка обаче организаторите на състезанието решиха да извадят на пистата кола за сигурност, заради тежките условия. Прогнозите обаче бяха, че дъждът няма да отслабне скоро и затова състезанието бе временно прекратено в 9-та обиколка.

След пауза около един час състезанието бе подновено от 13-та обиколка. Веднага след прибиране на колата за сигурност Бътън, Росберк и Кими Райконен влязоха в бокса за бързо поставяне на гуми интермедия.

Обиколка по-късно това направиха и останалите фаворити, като Люис Хамилтън не уцели мястото и леко се забави със своето спиране. Още преди да влязат в бокса Фетел и Уебър направиха интересна борба, като на два пъти си размениха позициите на пистата.

Дженсън Бътън вероятно щеше да се окаже лидер, но при опит да изпревари изостаналия Картикян го блъсна отзад и счупи предния си спойлер, с което тотално провали състезанието си.

Така след като приключиха всички спирания в бокса лидер бе Фернандо Алонсо пред Серхио Перес, Хамилтън, Росберг, Фетел, Райконен, Уебър, Маса. Шумахер бе 13-ти, а бътън едва 21-ви.

Ферарито на Алонсо се държеше много добре на мократа писта и той се откъсна на три секунди пред Перес. Интересното е, че пилотът на Заубер пък бе по-бърз от Хамилтън и на свой ред отвори разлика от 4 секунди пред него.

В 23-та обиколка Фетел успя да изпревари Нико Росберг на края на старт-финалната права и излезе на 4-та позиция. Темпото на пилота на Мерцедес бе доста бавно и малко по-късно той бе изпреварен от Райконен и Уебър. Фелипе Маса обаче не успя да направи това, тъй като допусна грешка, излезе леко от пистата и дори загуби позиция от Пол ди Реста. В средата на колоната и Михаел Шумахер имаше проблеми с колата си и бе изпреварен за 12-та позиция от Бруно Сена. 

Отпред нещата се стабилизираха, като Серхио Перес продължаваше да прави страхотно впечатление. Мексиканецът в един момент се оказа най-бързият пилот на пистата и започна дори да стопява аванса на Алонсо, който бе само 5 секунди. Същевременно отзад Хамилтън изоставаше на повече от 10 секунди от пилота на Заубер. Четвъртият Фетел пък бе на още 10 секунди разлика.

Причината за доброто темпо на Перес вероятно бяха променящите се условия на пистата, която непрекъсато изсъхваше и явно болидът на Заубер бе запазил по-добре гумите. Изсъхващата писта правеше ситуацията удобна за поставяне на изцяло сухи гуми. Прогозните за дъжд обаче караха тимовете да изчакват до последно. 

Пръв в 39-та обиколка с гуми за сухо рискува Фелипе Маса, който имаше ужасно състезание и бе едва на 17-то място. След него това направиха и Марк Уебър, 15-тия Бътън, както и няколко пилота от средата на колоната. 

В 41-та обиколка това направи Фернандо Алонсо, който вече бе напълно застигнат от Серхио Перес. Мексиканецът обаче остана на пистата за още една обиколка. В същата 41-ва обиколка в бокса влязоха Фетел, Райконен.

Обиколка по-късно в бокса влезе Перес, заедно с Хамилтън. Естествено, мексиканецът бе загубил доста време и изоставаше на 7 секунди зад Алонсо. Отзад нямаше особена интрига, като Хамилтън бе на 19 секунди от първото място, Фетел на 23, Уебър на 27, а Райконен на 37.

Фетел обаче бе застигнат от малшанс, тъй като спука гума и трябваше да мине през бокса за нова смяна, което го прати едва на 12-то място.

Отпред бе много интересно, тъй като Перес застигна Алонсо и започна да го притиска. Пет обиколки преди края обаче той направи грешка и излезе от пистата. Макар да успя да се върне, вече бе загубил 5 секунди от Алонсо.

До края Перес продължи да е малко по-бърз от испанеца, но не достатъчно, за да го застигне.
 

ГРАН ПРИ НА МАЛАЙЗИЯ:





Пилот:Отбор:Време:
1Фернандо АлонсоФерари2ч.44:51
2Серхио ПересЗаубер+ 2.2
3Люис ХамилтънМакларън+ 14.5
4Марк УебърРед Бул+ 17.6
5Кими РайконенЛотус+ 29.4
6Бруно СенаУилямс+ 37.6
7Пол ди РестаФорс Индия+ 44.4
8Жан-Ерик ВернТоро Росо+ 46.9
9Нико ХулкенбергФорс Индия+ 47.8
10Михаел ШумахерМерцедес+ 49.9
11Себастиан ФетелРед Бул+ 75.5
12Даниел РикардоТоро Росо+ 76.8
13Нико РосбергМерцедес+ 78.5
14Дженсън БътънМакларън+ 79.7
15Фелипе МасаФерари+ 97.3
16Витали ПетровКатерам+ 1 об.
17Тимо ГлокМарусия+ 1 об.
18Хейки КовалайненКатерам+ 1 об.
19Пастор МалдонадоУилямс+ 2 об.
20Чарлс ПикМарусия+ 2 об.
21Нараин КартикянИспания Рейсинг+ 2 об.
22Педро де ла РосаИспания Рейсинг+ 2 об.





Най-бърза обиколка: Райконен, 1:40.722





Отпаднали:


Камуи КобаяшиЗаубер47 об.

Роман ГрожанЛотус4 об.
    

Класиране пилоти:точки:
1Фернандо Алонсо35 
2Люис Хамилтън30 
3Дженсън Бътън25 
4Марк Уебър24 
5Серхио Перес22 
6Себастиан Фетел18 
7Кими Райконен16 
8Бруно Сена8 
9Камуи Кобаяши8 
10Пол ди Реста7 
11Жан-Ерик Верн4 
12Нико Хулкенберг2 
13Даниел Рикардо2 
14Михаел Шумахер1 
    

Класиране отбори:точки:
1Макларън55 
2Ред Бул42 
3Ферари35 
4Заубер30 
5Лотус16 
6Форс Индия9 
7Уилямс8 
8Торо Росо6 
9Мерцедес1

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар