събота, 10 март 2012 г.

Челси с втора победа при Роберто Ди Матео

С единствен гол на Дидие Дрогба Челси успя да измъкне трудна победа от Стоук Сити в мач от 28-я кръг на английската Висша Лига, игран на стадион "Стамфорд Бридж".


Нападателят на Челси вкара победния гол в средата на второто полувреме след асистенция на Хуан Мата. Успехът обаче не може да се нарече впечатляващ, тъй като повече от един час гостите играха с човек по-малко.

Домакините имаха пълно преимущество до попадението, но не създадоха много чисти възможности за гол. На два пъти преди гола и веднъж в края на мача обаче гредите помогнаха на вратаря на гостите Асмир Бегович.

Така възраждането на "сините" след уволнението на Андре Вилаш-Боаш продължава. Това бе втора поредна победа за Роберто Ди Матео, след успеха срещу Бирмингам за купата на Англия през седмицата.

С трите точки Челси се изравни на 4-то място с Арсенал, но "артилеристите" играят своя мач от кръга в понеделник.


Новият мениджър на Челси Роберто ди Матео бе взел смелото решение да даде почивка на доста от основните играчи с оглед на предстоящия мач от Шампионската Лига срещу Наполи. Така на пейката бяха Давид Луис, Хуан Мата, Фернандо Торес и Даниел Стъридж. За гостите пък големият липсващ бе контузеният Рори Делап.

Гостите можеха да си вкарат нелеп автогол още в 3-та минута. Тогава капитанът Райън Шоукрос игра с глава с гръб към вратата и прехвърли излезлият да пресече топката вратар Асмир Бегович, но за негов късмет топката тупна отгоре на мрежата.

След центрирането от корнера Челси отново бе близо до гола, тъй като Бранислав Иванович засече остро с глава, но прати топката малко над напречната греда.

За гостите Роберт Хут опита силен удар от дистанция, но прати топката доста встрани от вратата. Много по-точен бе Гари Кейхил за Челси, който отправи остър удар и Бегович трябваше да плонжира, за да избие в корнер.

При една от редките контраатаки за гостите Джон Тери бе настъпен отзад, но съдията не видя нарушението и така Уолтърс остана сам срещу Кейхил в наказателното поле. Нападателят обаче стреля в тялото на защитника.

В средата на полувремето късметът се усмихна на Челси, тъй като гостите си изпросиха нелеп червен картон. При ситуацията Бранислав Иванович действа много глупаво, като вдигна крак и спъна абсолютно ненужно пред наказателното поле Рикардо Фулър след като вече му бе избил топката. Нападателят на Стоук обаче инстинктивно потърси отмъщение и настъпи Иванович, след което заслужено получи червен картон. Съдията обаче не отсъди фаул за гостите на границата на наказателното поле, какъвто трябваше да има.

В 31-та минута обаче шансът бе на страната на гостите, тъй като след центриране от корнер Гари Кейхил засече с глава отблизо и топката срещна напречната греда.

Малко по-късно Иванович се включи от крилото и размени двойно подаване пред наказателното поле, после с глава опита да прехвърли Бегович, но вратарят успя да се протегне назад и да улови топката пред вратата.

Мениджърът на домакините Роберто ди Матео пък изненадващо реши да не чака края на полувремето и в 38-та минута опита да изостри играта като пусна Хуан Мата на мястото на Раул Мейрелеш.

Пет минути преди края на полувремето Шоукрос изчисти безобразно едно центриране право в Бранислав Иванович, който стреля много опасно от десетина метра, но топката тресна сглобката на гредите от горната страна.

Франк Лампард имаше две възможности в рамките на 60 секунди. Първо халфът отправи опасен удар по земя извън наказателното поле, но Бегович бе стабилен и улови топката. След това Лампард получи техничен копващ пас в наказателното поле от Мата, но не си поведе добре топката на гърди и не успя да стреля отблизо.

След почивката натискът на Челси се усили, но головите положения не зачестиха. Удар от дистанция на Лампард не бе уловен от Бегович, но нямаше кой да направи добавка.

При поредното центриране от корнер пък домакините можеха с малко повече късмет да получат и дузпа, тъй като Шоукрос откровено задържа Гари Кейхил при борбата за високата топка.

Малко след това обаче съдията си замълча и при една ситуация, при която Давид Луис фаулира Уолтърс в центъра на терена, а след това стъпи върху гърба му. Действието на бразилеца не изглеждаше грубо, но определено той можеше да си дръпне крака.

Сгъстената защита на гостите не даваше много възможности за домакините. Затова в 60-та минута дори Джон Тери реши да стреля от дистанция и топовният му удар прати топката застрашително близо до гредата.

В 66-та минута Дидие Дрогба отправи изключително прецизен удар от фаул и насочи топката право към горния далечен ъгъл на вратата, но Асмир Бегович се хвърли и направи зрелищно спасяване.

Две минути по-късно обаче най-сетне бетонът на гостите бе разбит. Архитект на гола бе Хуан Мата, който финтира един защитник, залъга че ще стреля, но вместо това изведе Дидие Дрогба сам срещу вратаря. Нападателят хладнокръвно финтира Бегович и след това на празна мрежа опъна мрежата. Това бе и юбилейният гол номер 100 в първенството за Дрогба.

Секунди по-късно Бегович не се намеси добре при далечен удар на Лампард, но отново нямаше кой да направи добавка.

Негативният резултат логично накара гостите да погледнат към вратата на съперника. До този момент владението на топката бе 68% в полза на Челси.

Първо Уолтърс отправи диагонален удар от малък ъгъл в наказателното поле, но бе неточен. След това опитите на "грънчарите" се сведоха основно до центрирания, които обаче бяха неутрализирани от защитата на сините.

Все пак при една ситуация Уилкинсън показа нестандартно мислене и опита да изненада Петер Чех почти от центъра на терена, като вратарят бе излязал малко пред вратата си и нямаше да може да спаси, но ударът мина встрани.

В 83-та минута Челси позволи на гостите да направят опасна контраатака, при която резервата Камерън Джером напредна в свободното пространство и отправи удар от границата на наказателното поле, но прати топката на половин метър от страничната греда.

След гола домакините определено бяха намалили оборотите и позволяваха на съперника си да е по-активен. В 87-та минута обаче гредата за трети път спаси Стоук. Тогава Хуан Мата стреля от пряк свободен удар над стената, но уцели страничния стълб.

В последната минута Стъридж имаше страхотна възможност като получи пас зад защитата, но си поведе лошо топката и така Хут му попречи да отправи удар от упор. След това обаче нападателят стреля по диагонал, но покрай вратата.


Челси - Стоук 1:0

1:0 Дрогба 68

Челси: Чех, Иванович (46 Давид Луис), Тери, Кейхил, Ашли Коул, Микел (67 Стъридж), Рамиреш, Мейрелеш (38 Мата), Лампард, Калу, Дрогба

Стоук: Бегович, Уилкинсън, Шоукрос, Хут, Шотон, Уилсън (50 Ъпсън), Диао (50 Паласиос), Уайтхед, Джоунс (60 Джером), Фулър, Уолтърс

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар