неделя, 17 април 2011 г.

Епизод 1: Реал спря серията на Барса

Реал Мадрид и Барселона завършиха при равенство 1:1 в първото от серията дербита Ел Класико. Днешният мач бе от 32-я кръг на първенството, игран на "Сантяго Бернабеу".

Лео Меси откри от дузпа в началото на второто полувреме, а при ситуацията Реал остана с човек по-малко заради директен червен картон на Раул Албиол.

Реал обаче не се предаде и изравни към края на мача, също от дузпа, реализирана от Кристияно Роналдо.

С това мадридчани най-сетне сложиха край на серията от 5 поредни победи на Барселона, като това може да ги окуражи за следващите три доста по-важни сблъсъка.

На практика обаче печеливш от мача е Барселона, тъй като запази преднината си от 8 точки в класирането и това почти със сигурност означава трета поредна титла.





Въпреки че мачът не бе от чак такова значение за Барселона, треньорът на каталунците Пеп Гуардиола бе пуснал най-доброто, с което разполага. Титуляри бяха дори и страдащите доскоро от контузии Карлес Пуйол и Педро. За сметка на това Жозе Моуриньо бе заложил на интересен състав, давайки почивка на Месут Йозил, като на негово място в халфовата линия за втори пореден мач бе Пепе. 

В началото на мача и двата отбора започнаха доста предпазливо и дълго време нямаше никакви интересни ситуации. Първият удар към една от двете врати бе дело на Кристияно Роналдо от фаул, но Валдес спокойно улови.

Барселона пък направи първата си атака едва в 19-та минута, когато Меси бе изведен зад защитата в странична позиция в наказателното поле, но за пореден път в последните мачове опита много наивно да прехвърли вратаря и практически подари топката на Касияс.

В средата на полувремето Реал за кратко оказа напрежение пред вратата на съперника, създавайки три поредни ъглови удара. Първият се получи след удар на Бензема, който Валдес не успя да отрази добре, но за негово щастие топката излезе встрани от гредата. При третия корнер пък Роналдо засече отблизо с глава, но топката мина малко над гредата.

Постепенно Барса притисна Реал и както винаги, записа внушаващо притежание на топката от над 70%. Реал съответно се ориентира към контраатаки и при една такава Ди Мария можеше да изведе Роналдо абсолютно сам срещу вратаря, но показа, че скоростта му идва в повече от погледа над играта.

В 26-та минута се стигна до доста спорна ситуация, в която каталунците трябваше да получат дузпа. Вия бе изведен зад защитата на Реал в наказателното поле и изпревари излезлия Касияс за топката, след което падна. Съдията обаче си замълча.

Последваха две нелоши атаки на Реал. При едната Ди Мария бе намерен в поопразненото дясно крило и след като навлезе в наказателното поле опита силен удар от малък ъгъл, но не уцели вратата. При другата ситуация след бърза атака Марсело подаде на Роналдо в коридор и португалецът можеше да пробие сам срещу Валдес, но си поведе малко по-силно топката и тя му бе избита в решителния момент преди да стреля.

Точно преди края на полувремето и двата отбора имаха по едно много добро положение за гол. Първо Лео Меси направи типичното си включване от дясното крило към центъра на терена, размени подаване със съотборник и след това намери пролука за изстрел, но Касияс спаси силния му удар.

В последните секунди пък Реал бе на сантиметри от гола. След центриране от корнер Рамос се пребори за топката и с глава я върна към далечната греда, където Роналдо засече мощно от 2 метра и преодоля Валдес, но Адриано изчисти от голлинията.

Само пет минути след почивката Роналдо бе още по-близо до гола. След пряк свободен удар той стреля силно над долепил се до стената играч на Реал, топката мина покрай безпомощния Валдес, но се удари в основата на напречната греда.

Този пропуск се оказа повратен в мача, тъй като минута по-късно Барса нанесе двоен удар. Раул Албиол игра изключително слабо в наказателното поле и позволи на Вия да го преодолее, въпреки че топката бе в негово владение. След това защитникът първо игра с ръка, а после и фаулира нападателя на Барса. Съдията правилно отсъди дузпа, а освен това и показа директен червен картон на Албиол.

Зад бялата точка застана Лео Меси и не показа никаква милост, откривайки резултата.

Барселона също получи неприятни новини, но те не бяха причинени от Реал, а от контузията на капитана Пуйол, който трябваше принудително да бъде заменен от Кейта.

Въпреки това с човек повече каталунците продължиха да доминират. В 62-та минута Педро игра добре в наказателното поле и поднесе назад към Шави, който засече от границата на пеналта и топката тупна отгоре на напречната греда.

В 66-та минута Реал можеше леко изненадващо да стигне до изравняване. След центриране от корнер Рамос за пореден път се пребори за топката и я прати на далечната греда, където връхлитащият Пепе засече от 2 метра,но не уцели вратата.

Жозе Моуриньо извърши и останалите си две смени, пускайки в игра Арбелоа и Адебайор на мястото на Чаби Алонсо и Ди Мария. И тогоанският нападател имаше прекрасна възможност само минута след влизането си на терена, когато Роналдо го намери непокрит около точката на дузпата, но той не успя да си спре топката с глава.

За Барса Лео Меси се бе разиграл и почти всеки негов пробив вещаеше опасност. При един такъв той намери Вия непокрит на границата на наказателното поле, но нападателят стреля слабо в Касияс.

Постепенно каталунците намалиха темпото и вместо да убият мача с втори гол, позволиха на Реал да изнесе играта пред собствената им врата. И това им изигра лоша шега, тъй като в 81-та минута се стигна до изравняване.

Тогава след постепенна атака Роналдо изведе Марсело в наказателното поле, той изпревари Алвеш за топката и след като бе фаулиран, съдията отсъди дузпа и за Реал. При ситуацията обаче той не показа жълт картон за Алвеш, който щеше да му е втори в мача и съответно червен.

Така или иначе Роналдо застана зад бялата точка и не сбърка.

Барса се опита да отговори и Меси финтира защитник на ъгъла на наказателното поле и бе фаулиран, но вместо да падне продължи да играе и не последва нито нарушение, нито опасен удар. След това пък Вия бе на път да излезе на стрелкова позиция пред Касияс, но вратарят излезе да скъси ъгъла и това му позволи да спаси.

Реал също не се бе прибрал глухо в защита и Йозил проби в наказателното поле до аутлинията, там финтира защитник и поднесе назад, но топката бе пресечена.

В 89-та минута отново Йозил игра страхотно и даде начало на опасна атака, извеждайки Адебайор по крилото. Той поднесе към непокрития Кедира пред наказателното поле, но острият удар на германеца попадна право в обсега на Валдес, което позволи на вратаря да спаси.

Мачът бе станал изключително динамичен и на другия край на терена Афелай преодоля защитник на дясното крило и след като доближи наказателното поле отправи силен удар, но топката мина над вратата.

В края на 4-минутното допълнително време Давид Вия можеше да нанесе съкрушителен удар, получавайки топката зад защитата, но сам срещу Касияс не успя да я овладее и пропусна златна възможност.

Реал Мадрид - Барселона 1:1

0:1 Меси 52 дуз.
1:1 Роналдо 82 дуз.

Червен картон: Албиол 51

Реал Мадрид: Кясияс, Рамос, Албиол, Карвальо, Марсело, Чаби Алонсо (66 Арбелоа), Кедира, Пепе, Ди Мария (66 Адебайор), Роналдо, Бензема (57 Йозил)

Барселона: Валдес, Алвеш, Пике, Пуйол (59 Кейта), Адриано (80 Максуел), Бускетс, Шави, Иниеста, Педро (66 Афелай), Меси, Вия

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар