неделя, 17 април 2011 г.

Инфарктна драма с дузпи отчая Арсенал

След две дузпи в десетминутното продължение на мача Арсенал и Ливърпул стигнаха до драматично равенство 1:1 в среща от 32-я кръг на английската Висша Лига.

Резултатът бе открит от домакините в 97-та минута, когато Фабрегас бе фаулиран и Робин ван Перси вкара наказателния удар. Съдията обаче реши да се реваншира и в 101-та минута даде скандална дузпа за Ливърпул, от която Дирк Каут вкара изравнителния гол.

С това "Артилеристите" още повече намалиха шансовете си да се борят за титлата, тъй като вече изостават на 6 точки от лидера Манчестър Юнайтед.

В интерес на истината играта на Арсенал не заслужаваше да им донесе трите точки, тъй като през почти целия мач те така и не успяха да осъществят сериозен натиск и стигнаха само до една греда след корнер и едно голово положение на Робин ван Перси.

Начинът, по който се разви мачът обаче за пореден път оставя горчиво усещане за съдийска несправедливост срещу отборът на Арсен Венгер, на когото скандалните съдийски отсъждания през този сезон вече му идват в повече.

Ироничното обаче е това, че с това равенство Ливърпул практическо помогна страшно много на исторически най-големия си съперник Манчестър Юнайтед. Ако накрая на сезона "Червените дяволи" спечелят титлата, тя ще е рекордна 19-та в Англия, с което те ще изпреварят еднолично начело именно Ливърпул.



Преди мача новините около съставите бяха доста по-добри за Арсен Венгер, в чийто състав се завръщаха след контузии Йохан Джору, Войчех Шчесни и Алекс Сонг. Мениджърът на гостите Кени Далглиш обаче продължаваше да има сериозни проблеми в защита и така за втори мач подред титуляр трябваше да бъде младокът Джон Фланагън.


В 4-та минута Абу Диаби засече с глава центриране от фаул и топката мина доста близо до гредата. Ливърпул отвърна с удар от фаул на Луис Суарес, който обаче бе спасен без затруднение от Войчех Шчесни. 

Тио Уолкът отправи на пръв поглед не много опасен удар извън границата на наказателното поле, но Рейна явно бе изненадан и не улови топката. Фабрегас притича и я центрира назад, но нямаше друг играч на Арсенал, който да я вкара в опразнената мрежа.

В 16-та минута напречната греда спаси вратата на гостите. След центриране от корнер Косиелни надскочи Карагър и засече с глава, но натресе напречната греда. Отскочилата топка бе поета от Уолкът, който отправи силен удар от около 5 метра и топката се удари в разперената ръка на Дирк Каут. Съдията спокойно можеше да отсъди дузпа, тъй като кълбото бе насочено в очертанията на вратата, но си замълча.

Пет минути по-късно гостите получиха неприятен удар, след като Фабио Аурелио се контузи и на негово място трябваше да влезе младокът Джак Робинсън.

След средата на второто полувреме Арсенал изцяло взе инициативата, но срещу добре организираната защита на Ливърпул се затрудняваше да създава чисти голови положения.

В 28-та минута Суарес сгреши като даде грешен пас в своята половина и подари топката на Фабрегас. Той размени подаване с Ван Перси пред наказателното поле и отправи остър удар от 15 метра, но покрай вратата.

В самия край на полувремето Ебуе бе намерен в наказателното поле и от малък ъгъл отправи прострелно центриране, което не бе пресечено от Рейна, но нямаше кой да засече на празна мрежа.

И през второто полувреме Арсенал бе по-активният отбор, макар Ливърпул да пръв да нанесе точен удар - Луис Суарес направи индивидуален пробив през центъра и от границата на наказателното поле отправи опасен удар, но той мина на метър встрани от вратата.

Последваха обаче нови два неприятни удара за Кени Далглиш. Първо Анди Каръл стъпи накриво и бе на ръба да изкълчи глезена си, но все пак успя да продължи. Джейми Карагър обаче нямаше подобен шанс в 55-та минута, когато буквално бе нокаутиран от съотборника си Фланаган, след като двамата удариха мощно главите си. Капитанът на Ливърпул директно се строполи в безсъзнание и лекарският екип имаше нужда от почти 10 минути, преди да го изнесе на носилка и с предпазна яка на врата.

Анди Каръл не можа да продължи дълго и също бе сменен принудително, като на негово място влезе доста по-дефанзивно настроеният Джонджо Шелви. Арсен Венгер също прибегна до смени и реши да освежи състава с пускането на Аршавин и Бендтнер на мястото на Уолкът и Уилшър.

Въпреки че атакуваше по-често, Арсенал така и не можеше да намери пролука в защитата на гостите.  Един от редките удари бе след центриране от корнер, когато Ван Перси засече с глава на 3 метра от близката греда, но топката мина встрани от вратата.

За разлика от отбраната на гостите, тази на "артилеристите" бе доста разредена. На всичкото отгоре при една ситуация Джору не се намеси добре и това позволи на Каут да овладее топката и да подаде на Суарес пред наказателното поле, но неговият остър удар бе спасен от Шчесни.

В 85-та минута Арсенал имаше най-доброто си положение за гол в мача. Насри отклони от въздуха топката към Ван Перси и го изведе сам срещу вратаря, но холандецът стреля право в Рейна. При продължението на същата атака Бендтнер овладя топката и отправи точен удар, но от 12 метра не можа да затрудни испанския страж.

Две минути по-късно и Суарес бе намерен непокрит в наказателното поле, но от доста малък ъгъл нанесе ужасно неточен удар.

Заради дългото прекъсване около контузията на Карагър съдията даде 8 минути продължение. В първата от тях влезлият като резерва Алекс Сонг засече центриране от корнер с глава, но макар да бе на 5 метра от вратата, стреля слабо и неточно.

Натискът на Арсенал бе хаотичен и с нищо не успяваше да притесни защитата на "мърсисайдци". Така мачът вървеше към закономерно равенство, когато в 96-та минута капитанът на лондончани Сеск Фабрегас направи разликата, спечелвайки дузпа. Испанецът нахлу в наказателното поле и бе посечен отзад от Джей Спеаринг. Съдията правилно посочи бялата точка. С отговорността се нагърби Робин ван Перси и показа хладнокръвие, реализирайки за 1:0

Драмата обаче не бе свършила. Първо в 99-та минута Ливърпул спечели пряк свободен удар на границата на наказателното поле. След удара топката рикошира в стената и изглеждаше, че опасността е отминала. Преди обаче кълбото да бъде изчистено от наказателното поле, се стигна до изключително спорна дузпа в полза на Ливърпул. 

Лукас Лейва тръгна да гони излизащата от пеналта топка, като тръгна да гардира преследващия го Ебуе. Защитникът естествено се блъсна в тялото на бразилеца и двамата паднаха. Това обаче се видя достатъчно за съдията да отсъди дузпа, въпреки отчаяните протести на играчите на Арсенал.


Дирк Каут реализира от бялата точка за крайното 1:1.


Арсенал - Ливърпул 1:1

1:0 Ван Перси 97 дуз.
1:1 Дирк Каут 101 дуз.


Арсенал: Шчесни, Клиши, Косиелни, Джору, Ебуе, Диаби (81 Сонг), Уилшър (72 Бендтнер), Насри, Фабрегас, Уолкът (72 Аршавин), Ван Перси

Ливърпул: Рейна, Аурелио (21 Робинсън), Карагър (62 Кирякос), Шкъртел, Фланаган, Лукас, Мейрелеш, Спеаринг, Каут, Суарес, Каръл (71 Шелви)

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар