четвъртък, 7 април 2011 г.

Шахтьор игра достойно, но въпреки това изяде боя от Барса

Барселона срещна достойна съпротива от гостуващия Шахтьор в мач от четвъртфиналите на Шампионската Лига, но въпреки това постигна внушителна победа с 5:1 на своя стадион "Ноу Камп".

Каталунците откриха резултата още във 2-та минута чрез Андрес Иниеста. След това обаче защитата на Барса за малко да причини инфаркт на Хосеп Гуардиола с поредица от ужасяващи прояви. Така в рамките на по-малко от 10 минути Шахтьор имаше 4 страхотни голови възможности.

Все пак Барса се съвзе и след като на свой ред натисна, Дани Алвеш направи 2:0 в 33-та минута.

Жерард Пике вкара трети гол в началото на второто полувреме, но Шахтьор върна един гол в 59-та минута. Барселона обаче реагира мигновено и още в следващата атака направи резултата 4:1 с гол на Кейта.

Към края на мача пък Шахтьор тресна гредата, пропускайки възможността да намали резултата и да запази поне минимални шансове за реванша в Украйна следващата седмица.

Всякаква интрига бе убита в 86-та минута, когато Шави направи резултата 5:1 след асистенция на Дани Алвеш.





Гостите започнаха много смело и още след изпълнението на центъра направиха чудесна атака, при която Михтарян надбяга Адриано в наказателното поле и след съприкосновение падна на земята, но съдията отказа да даде дузпа.

Отговорът на Барса бе мълниеносен и не бе изминала 2-та минута, когато каталунците откриха резултата. Опит на Меси да изведе Вия бе пресечен, но топката попадна на пътя на Иниеста. Той излезе абсолютно сам срещу вратаря и от непосредствена близост мушна топката под плонжа му.

Малко след това Барса можеше да претендира за дузпа заради неразчетен шпагат срещу Вия, но ситуацията не бе голова и може би това повлия на съдията да не отсъди нарушение.

Леко изненадващо в следващите минути вместо каталунците да увеличат оборотите, показаха доста разсеяна игра в защита и на няколко пъти Шахтьор бе на косъм от гола.

Първо Вилиян проби в наказателното поле и пробва остър удар от малък ъгъл, но явно Валдес си беше научил урока от Робин ван Перси и този път спаси.

В 10-та минута след контраатака Луиш Адриано бе изведен зад защитата но си поведе лошо топката и позволи на бранител да го застигне.

Две минути по-късно Луиш Адриано бе изведен в коридор абсолютно сам срещу Валдес, но стреля ужасно лошо встрани от вратата.

След още една минута пък Дани Алвеш не разчете пас назад и се наложи Валдес да излиза извън наказателното поле да чисти под носа на нападател. Топката обаче попадна във Вилиан, който опита да повтори изпълнението на Деян Станкович от вчера, но не намери опразнената мрежа.

След тези десетина минути на затъмнение, Барселона изведнъж се събуди и на свой ред притисна Шахтьор. Лео Меси направи типичен индивидуален пробив през цялата защита и влезе в наказателното поле, но накрая ударът му отблизо бе пресечен в корнер.

Малко по-късно Меси стреля опасно от фаул, но топката профуча покрай гредата. В 19-та минута пък Ишченко направи ужасна грешка, като подари топката на Меси и той излезе абсолютно сам срещу вратаря. След това опита технично да го прехвърли но Пятов протегна ръка и улови топката.

При друга ситуация Меси изведе Алвеш непокрит в наказателното поле, но той вместо да стреля дирекно във вратата реши да търси комбинация и топката бе пресечена от защитник. Още в следващата атака Вия стреля опасно по земя от петнайсетина метра, но топката мина встрани от гредата.

Шахтьор бе принуден да се прибере в половината си но в 28-та минута имаше нова чудесна възможност за контраатака с двама на един футболисти. Дъглас обаче не успя да поднесе на Луиш Адриано да засече на празна мрежа, тъй като Бускетс направи решителен шпагат.

Превъзходството на Барселона даде резултат в 33-та минута, когато Дани Алвеш вкара за 2:0. Бразилецът изскочи зад гърба на защитата и след като получи чудесна асистенция от Иниеста овладя под носа на вратаря и след това засече на празна мрежа. Първоначално останаха съмнения за засада, но на повтроренията се видя, че няма нищо такова.

До края на полувремето каталунците намалиха малко оборотите и така двата отбора се прибраха в съблекалните при този резултат.

Шахтьор имаше добро положение само 3 минути след почивката, но пропусна и него. Рац даде чудесно центриране в наказателното поле и Луиш Адриано можеше да тресне воле само на 5 метра от вратата, но пробва да си спре топката и сгреши.

В ответната атака Меси стреля от дистанция, но не успя да изненада вратаря. В 51-та минута и Шави пробва мерника си от пряк свободен удар, но и той бе неутрализиран от вратаря.

В 53-та минута Барса стигна до трети гол. След ъглов удар топката изненадващо бе центрирана по земя към напълно опразненото пространство около точката на дузпата, където Пике засече от движение и след коварен рикошет в защитник кълбото излъга вратаря.

Този резултат явно накара Барселона да се поотпусне и в 59-та минута каталунците получиха двоен удар. Шахтьор спечели фаул на позиция за центриране и първо Андред Иниеста си изработи глупав жълт картон за продължително стоене на близко разстояние. Този картон означава, че халфът ще пропусне реванша в Украйна. След центрирането пък Ракитски засече топката и вкара гол.

Отговорът на Барса обаче бе мълниеносен и секунди след изпълнението на центъра преднината от три гола бе възстановена. Меси се включи от крилото и без да се лакоми поднесе на удобна позиция за изстрел на Кейта, който с феноменална тупалка забоде топката неспасяемо до сглобката на гредите.

Самият Меси пробва силен удар малко след това и след рикошет топката бе близо да изненада Пятов, но все пак той успя да избие.

Последва известен период на относително затишие, който бе прекъснат от греда в полза на Шахтьор. Украинците имаха хубава бърза атака, при която Рац поднесе към връхлитащия Луиш Адриано и той при далечната греда засече от малък ъгъл, топката мина покрай Валдес, но се удари в далечната греда.

Този гол може би щеше да даде поне минимални надежди на Шахтьор за сензационен обрат в реванша. Всякаква интрига обаче бе убита в 86-та минута. Тогава Дани Алвеш игра добре в наказателното поле и поднесе към непокрития Шави, който само на 5 метра от вратата засече лесно в мрежата.


 Барселона - Шахтьор 5:1

1:0 Иниеста 2
2:0 Алвеш 33
3:0 Пике 53
3:1 Ракитски 59
4:1 Кейта 60
5:1 Шави 86


Барселона: Валдес, Алвеш, Пике, Бускетс, Адриано (77 Максуел), Масчерано, Кейта, Шави, Иниеста (91 Афелай), Меси, Вия (70 Педро)
Шахтьор: Пятов, Сърна, Ишченко, Ракитски, Рац, Хубшман (82 Едуардо), Михтарян, Дъглас, Жадсон (70 Фернандиньо), Вилиян (75 Алекс), Луиш Адриано

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар