събота, 2 април 2011 г.

Юнайтед с нов шампионски обрат

Уейн Руни изригна с хеттрик за драматичния обрат срещу Уест Хям, с който Манчестър Юнайтед победи с 4:2 в гостуването си от 31-я кръг на английската Висша Лига.

През първото полувреме "Чуковете" поведоха с 2:0 след две дузпи, реализирани от Марк Нобъл. След почивката обаче Манчестър Юнайтед отново показа шампионския си дух и стигна до пълен обрат.

В герой за "Червените дяволи" се превърна Уейн Руни. Той първо намали резултата с гол от фаул в 66-та минута. След това изравни в 73-та минута след добро овладяване на топката и остър удар по земя. Победният гол пък бе реализиран от дузпа в 78-та минута.

Влезлият като резерва Хавиер Ернандес затвърди победата с четвърти гол в 84-та минута.

Така Манчестър Юнайтед за втори пореден път през този сезон успя да обърне мач, след като има два гола пасив на почивката. През януари отборът на Сър Алекс Фъргюсън обърна Белкпул като гост с 3:2.

Победата пък увеличи преднината на Юнайтед на върха на класирането на 5 точки пред втория Арсенал и 9 пред третия Челси. И двата тима обаче имат по 2 мача по-малко, като по-късно тази вечер ще играят съответно срещу Блекбърн и Стоук Сити.




 Сър Алекс Фъргюсън имаше доста кадрови проблеми преди този мач, тъй като заради контузии и наказания 7 основни футболисти. На всичкото отгоре мениджърът на "Червените дяволи" остави на резервната скамейка Нани, Чичарито и Димитър Бербатов.


Така не бе изненадващо, че Юнайтед започна неубедително мача, макар и първият удар да бе в полза на гостите, когато Крис Смолинг засече центриране от корнер, което се наложи Робърт Грийн да избива под гредата.

В 10-та минута обаче ужасно неразбирателство именно между Смолинг и Видич доведе до откриване на резултата в полза на Уест Хям. Двамата централни защитници на Юнайтед тръгнаха да се изтеглят за изкуствена засада срещу Демба Ба, но изпуснаха Карлтън Коул и той тръгна сам срещу вратаря. Първоначално нападателят се забави и позволи на Евра да го застигне, но в наказателното поле финтира френския защитник, който си помогна с ръка и съдията напълно заслужено отсъди дузпа. Интересно защо обаче не последва дори жълт картон за Евра. Така или иначе Марк Нобъл бе точен от бялата точка.

Манчестър нямаше отговор на този гол и стигна само до едно разбъркване в наказателното поле на домакините, при което Гибсън стреля неточно.

В 24-та минута обаче Юнайтед получи втори удар, като отново се стигна до дузпа. Карлтън Коул финтира Неманя Видич точно на границата на наказателното поле и защитникът на Юнайтед го спъна. Съдията за втори път посочи бялата точка, въпреки протесттите на сърбина, че нарушението не е в пеналта. Ситуацията наистина бе доста спорна, тъй като Видич бе вътре в наказателното поле, докато Коул отвън и бе много трудно да се прецени.

Марк Нобъл отново се нагърби с отговорността и вкара със силен удар.

След този гол Юнайтед реагира по-добре и в 31-та минута като по чудо не върна един гол. Руни центрира от дясното крило и след лошо изчистване топката попадна в непокрития около точката на дузпата Евра. Той нанесе силен удар от упор, но Роб Грийн направи феноменално спасяване с една ръка.

Малко по-късно Манчестър също имаше претенции за дузпа за игра с ръка на Матю Ъпсън в наказателното поле, но очевидно нямаше умисъл и реферът замълча.

В 36-та минута домакините имаха добра атака, при която след пробив отдясно и центриране към далечната греда Томас Хицълспергер стреля от ждроп-воле, но топката профуча покрай гредата.

Пет минути преди края се стигна до доста спорна ситуация, при която нова неадекватна проява на Видич можеше да му коства червен картон. Защитникът се оплете и не изчисти идваща към него топка и това позволи на Демба Ба да тръгне сам срещу вратата. Последва нарушение и това можеше спокойно да значи директен червен картон, но съдията го пожали и показа само жълт.

От получилия се пряк свободен удар Хицълспергер стреля над стената, но топката мина на педя покрай страничната греда.

Сър Алекс Фъргюсън, който гледаше мача от трибуните поради наказание, имаше право да се види с футболистите си на полувремето в съблекалнята. И явно е казал точно каквото трябва, тъй като второто полувреме бе доста различно. За активизирането на Юнайтед помогна и влизането на Хавиер Ернандес.

Мексиканецът имаше нужда само от 45 секунди, за да отправи първия си удар, засичайки ниско центриране на Гигс, но топката мина над гредата.

Този път обаче не Ернандес, а Уейн Руни щеше да бъде главното действащо лице в мача. В 65-та минута Руни върна Юнайтед в мача, вкарвайки страхотен гол от фаул с удар над стената.

Минута по-късно Карик засече при близката греда ниско центриране от корнер, но топката мина над гредата.

Сър Алекс Фъргюсън реши да засили още повече атаката и пусна в игра и Димитър Бербатов. Българинът се прояви с пробив по крилото и след като влезе в наказателното поле от почти нулев ъгъл нанесе изненадващ удар, но Грийн протегна крак и спаси.

Юнайтед обаче продължи да натиска и в 73-та минута Уейн Руни вкара и изравнителен гол. Валенсия центрира и Руни изпревари защитник пред наказателното поле за топката, поведе си я в опразнено пространство и след това с остър удар по земя преодоля Грийн.

При този резултат напрежението за домакините стана огромно, а Юнайтед още повече затегна обръча около вратата на Грийн. Димитър Бербатов отправи удар от петнайсетина метра и вратарят на Уест Хям трябваше да се хвърля, за да спаси.

Така се стигна до 78-та минута, когато съдията отсъди трета дузпа в мача, но този път в полза на Юнайтед. Фабио проби в наказателното поле и след като стигна до аутлинията, центрира назад. Топката се удари в ръката на Матю Ъпсън, но от 1 метър бе абсолютно сигурно, че няма умисъл. Съдията обаче не се трогна и отсъди дузпа, а Уейн Руни материализира от бялата точка.

Само две минути по-късно Манчестър можеше да сложи точка на спора с четвърти гол. Димитър Бербатов бе изведен зад защитата и за пореден път вместо да реализира сам, опита да подаде на тичащия встрани от него Нани, който бе влязал току що като резерва. Защитник на домакините обаче пресече, предотвратявайки сигурен гол, но все пак Бербатов отново улови и след добра игра в наказателното поле поднесе за удар от упор на връхлитащия Гибсън, но той стреля над гредата.

Четвъртият гол обаче не закъсня и в 84-та минута Хавиер Ернандес за пореден път демонстрира невероятното си пласиране. Гигс направи прострелно центриране и след лек рикошет топката се оказа неизчистена при далечната греда, където Чичарито с шпагат я забоде на празна мрежа.


Уест Хям - Манчестър Юнайтед 2:4

1:0 Нобъл 11 дуз.
2:0 Нобъл 25 дуз.
2:1 Руни 66
2:2 Руни 73
2:3 Руни 78 дуз.
2:4 Ернандес 84


Уест Хям: Грийн, Да Коща, Ъпсън, Якобсен, Бридж, Паркър, Хицлспергер, Нобъл (83 Кийн), О'Нийл (83 Обина), Коул (68 Пикион), Ба

Манчестър Юнайтед: Кушчек, Евра (46 Ернандес), Смолинг, Видич, Фабио, Карик, Гибсън, Парк (64 Бербатов), Гигс, Валенсия, Руни (87 Нани


Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар