петък, 15 април 2011 г.

Три португалски и един испански отбор на 1/2-финалите на Лига Европа

битката за купата в Лига Европа
Изцяло иберийска ще бъде битката за купата в Лига Европа, след като на полуфиналите място намериха три португалски отбора и испанският "Виляреал".
След като по-рано днес "Порто" си осигури с лекота класиране напред за сметка на "Спартак" (Москва), а за "Бенфика" гостуването на ПСВ в Айндховен беше почти протоколно, най-голямата сензация сътвори "Брага". Скромният португалски тим успя да отстрани "Динамо" (Киев) и да се присъедини към сънародниците във финалната четворка.

"Виляреал" също не остави съмнение в превъзходството си срещу холандския шампион "Твенте" и спечели 3:1 гостуването си в Холандия.

За първи път в историята на европейските турнири и четирите полуфиналиста са от един полуостров. А за първи път от сезон 2006/2007 три от четирите тима са от една страна. Тогава те бяха испански в турнира за купата на УЕФА.

Голямата изненада се оказа представянето на "Брага", който елиминира в предния етап "Ливърпул". Срещу "Динамо", португалците успяха да устискат нулево равенство у дома и да продължат с общ резултат 1:1 и гол на чужд терен.

Домакините бяха сериозно затруднени в изпълнението на мисията си, защото още в 30-ата минута Пауло Сезар беше отстранен от игра с директен червен картон заради брутално влизане в краката на Андрий Ярмоленко. Това принуди "Брага" да се прибере в своята половина и да разчита на контраатака.

Все пак в 44-ата минута домакините бяха близо до гол, когато вратарят на "Динамо" Шовковски не успя да улови топката след свободен удар на Уго Виана, но Алберт Мейонг не успя да добави.

Играчите на "Динамо", които не можеха да разчитат на наказания Андрий Шевченко, наложиха атакуващ футбол и се опитваха всячески да отбележат гол, но не успяха да го постигне. В 88-ата минута и украинците трябваше да останат с 10 души заради втория жълт картон на Горан Попов.

Благодарения на организираната и сърцата игра миналогодишният номер 2 в Португалия "Брага" записва най-големия европейски успех в историята си.

ПСВ, който трябваше да наваксва изоставане с 1:4 срещу "Бенфика" от първия мач, видя надежда за класиране след двата безответни гола до 25-ата минута. Балаш Джуджак откри резултата в 17-ата минута, а Джермейн Ленс удвои осем минути по-късно.

Но лошите новини за отбора на Фред Рутен дойдоха в края на полувремето, когато капитанът на лисабонския тим Луизао намали на 1:2. Интригата приключи в 63-ата минута, когато Оскар Кардосо вкара от дузпа за 2:2.

В двубоя на "Твенте" Емир Байрами също даде обещаващо начало на домакините, които подобно на ПСВ имаха непосилна задача за наваксване. Той реализира след малко повече от половин час игра, но през второто полувреме нещата се обърнаха тотално. В 59-ата минута Дуайт Тиендали беше изгонен, а от дузпа Джузепе Роси реализира за 1:1.

Маркос Рубен направи обрата пълен отново от дузпа в 84-ата минута, преди в 89-ата Кани да оформи успеха на "жълтата подводница" с 3:1. По този начин "Виляреал" се класира за трети път на полуфинал в европейските турнири от общо седем участия.

В единия полуфинал ще се срещнат "Брага" и "Бенфика", а в другия "Порто" и "Виляреал". Мачовете са на 28 април и 5 май.

Източник dnevnik.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар