понеделник, 4 април 2011 г.

Юве си върна на Рома, укроти "вълците" в Рим

Ювентус победи Рома с 2:0 като гост в днешното дерби от 31-ия кръг на Серия "А" и си върна на "вълците" за домакинската загуба с 0:2 за купата на Италия в края на януари.

Това бе и първа загуба за треньора на "вълците" Винченцо Монтела, откакто той замени на поста Клаудио Раниери.

Успехът пък бе пръв за "Старата госпожа" в Рим от 30 август 2009 година, когато надделяха над този съперник с 3:1.

След това "джалоросите" бяха записали един успех като гост с 2:1, а предишната среща през есента завърши наравно 1:1.


Поражението бе и едва второ за столичани на техния "Стадио Олимпико" през този сезон, като до момента единствено Наполи успя да си тръгне с трите точки от Вечния град.




Началото на двубоя предвещаваше класическо дерби между Рома и Юве - и двата тима се хвърлиха в атаки още от първите секунди на срещата.

До 5-ата минута вече всеки от отборите имаше по няколко сериозни атаки, но по-сериозно положение се откри пред "бианконерите", когато Пепе проби отляво и стреля, но топката мина на около 20 см над скобата на вратата на Рома.

В 9-ата минута Вучинич се разходи пред наказателното поле на гостите, освободи се и стреля силно, но Сторари показа страхотен рефлекс и изби удара на сръбския нападател в корнер. Малко след това отново стражът на ювентинци се наложи да се намесва решаващо - Тоти бе изведен и остана сам срещу него, но резервата на Буфон излезе бързо и изпревари легендата на "римляните".

Последваха силни минути за Юве, като по-сериозно можеха да съжаляват Красич и Акуилани, които пробваха удари, но неуспешно. Рома обаче не се даваше. Беше ясно, че домакините ще хвърлят всички сили, за да вземат така важните три точки.

Най-чистото положение в мача дойде в 30-ата минута, когато Вучинич изведе Тоти отново зад защитата, капитанът на домакините стреля, но отново Сторари се намеси решаващо като отклони топката, тя тръгна към голлинията, но защитник в "черно-бяло" изби миг преди тя да влезе във вратата.

Три минути след това и Гросо пропусна. След центриране защитникът на Юве намери топката нетипично за себе си с глава, но ударът му мина над вратата. Матри също имаше нелош шанс, когато навлезе в наказателното поле, но се засуети и топката му бе отнета.

В 40-ата минута Вучинич опита диагонален шут отляво и бе на път да изненада Сторари, но топката мина на сантиметри от лявата греда на стража на Ювентус. Пет по-късно пък Тоти проби отляво, центрира извеждащо към Вучинич, но ударът на черногореца не затрудни Сторари. Секунди по-късно Рома можеше да поведе с 1:0 след мощен удар на Де Роси от границата на наказателното поле, но отново Сторари бе на мястото си и изби в корнер.

"Бианконерите" отговориха с бърза контраатака и Матри можеше да изненада Дони с удар в долния десен ъгъл, но с последни сили вратарят на Рома спаси.

Гостите обаче понесоха неочакван удар в края на първата част, когато контузия получи Марко Мота и трябваше да бъде заменен принудително от Зденек Григера.

Филип Мексес също получи контузия и отстъпи мястото си на терена на Марко Касети.

Гостите обаче засилиха натиска си и в 60-ата минута усилията им бяха възнаградени - Фабио Гросо проби отляво, финтира противник на аутлинията и пусна към непокрития Милош Красич, който от въздуха разстреля Дони - 1:0 за Ювентус.

Попадението шокира домакините, които не очакваха гол в собствената си врата, и те се хвърлиха да изравняват. Защитата на "Старата госпожа" обаче действаше отлично, като натискът дори продължи. Дори две минути след гола Симоне Пепе можеше да удвои преднината на Ювентус, но не успя да преодолее Дони, излязъл сам срещу него.

Домакините пропуснаха големия си шанс да се върнат в срещата в 72-ата минута, когато Жереми Менес нямаше шанс и нацели гредата, а само минута по-късно този пропуск бе наказан по най-жестокия начин от гостите - те отново организираха бърза контраатака, при която Алесандро Матри бе изведен зад защитата и останал сам срещу Дони пусна топката под плонжа му - 2:0.

Второто попадение уби желанието на Рома за игра и до края на срещата футболистите на Винченцо Монтела така и не успяха да стигнат поне до почетен гол във вратата на Ювентус. Не помогна и включването в игра на Родриго Тадей и Марко Бориело. Все пак в 88-ата минута Тадей пробва да намали с мощен и точен удар от границата на наказателното поле, но Сторари улови сигурно.

Рома - Ювентус 0:2
0:1 Красич (59)
0:2 Матри (74)

Рома: Дони, Жуан, Мексес (51-Касети), Рийзе, Н. Бурдисо, Де Роси, Писаро, Менес, Перота (74-Тадей), Вучинич (74-Бориело), Тоти
Ювентус: Сторари, Бонучи, Бардзали, Гросо (82-Сьоренсен), Мота (46-Григера), Мело, Маркизио, Акуилани, Пепе, Красич (86-Салихамиджич), Матри

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар