сряда, 6 април 2011 г.

Реал Мадрид вече мисли за полуфиналите

С два гола на Емануел Адебайор Реал Мадрид постигна съкрушителна победа с 4:0 над Тотнъм в първи четвъртфинален мач от Шампионската Лига, игран на стадион "Сантяго Бернабеу".

Нападателят откри резултата още в 4-та минута след удар с глава, а през второто полувреме отново с глава направи 2:0. Третият гол бе дело на Анхел ди Мария след феноменален изстрел в 72-та минута. Кристияно Роналдо пък оформи крайния резултат със страхотно воле четири минути преди края на мача.

Победата на домакините обаче бе сериозно улеснена от изгонването на Питър Крауч още в 10-та минута заради два бързи жълти картона за аналогични остри влизания с бутоните напред.

Така реваншът на "Уайт харт Лейн" след седмица може до голяма степен да се счита за формалност.

С головете си Адебайор до голяма степен изкупи греховете си от последния мач на Реал, когато неговите пропуски срещу Хихон доведоха до първа домакинска загуба през сезона и край на надеждите за титла в Испания.

Интересно е да се отбележи, че Адебайор е нещо като "черна котка" за Тотнъм, тъй като от престоя си с Арсенал той има 8 гола от 9 мача в лондонските дербита.





Преди мача и двамата треньори имаха множество кадрови проблеми. За щастие на зрителите обаче Роналдо и Марсело от Реал, както и Гарет Бейл и Ведран Чорлука се оказаха здрави и излязоха като титуляри. Хари Реднап обаче все пак се наложи да прекроява състава си в последния момент, тъй като Аарън Ленън се контузи на загрявката и не можа да започне.

В 4-та минута Реал създаде много добра атака. Йозил поднесе хитро топката към Роналдо в наказателното поле и макар той да бе блокиран Адебайор овладя и поднесе към Ди Мария, чийто удар доведе до корнер. Именно след този ъглов удар падна и първия гол. Адебайор бе оставен непокрит и след като засече остро топката от 6-7 метра, Гомеш не успя да избие от голлинията.

Тотнъм отвърна с ъглов удар, при който Крауч успя да стреля с глава, но доста неточно над вратата.

Реал обаче продължи да е по-активният отбор. Марсело игра добре пред наказателното поле и нанесе диагонален удар покрай вратата. След това отново Марсело бе намерен с прекрасен далечен пас непокрит в наказателното поле, но след това не успя да поднесе на съотборник.

В 15-та минута Тотнъм получи втори тежък удар, тъй като остана с 10 души. Питър Крауч за втори път в рамките на по-малко от 10 минути влезе доста остро с бутоните напред в краката на съперник и получи втори жълт и съответно червен картон.

При това положение логично Тотнъм се прибра плътно пред вратата си и уплътни изцяло пространствата. Реал имаше сериозно превъзходство, но трудно стигаше до голови положения. В 22-та минута Роналдо успя да премине между двама защитници в наказателното поле и да стреля, но Гомеш уверено спаси.

След като успяха да овладеят първоначалният натиск на домакините, около 30-та минута "Шпорите" на два пъти имаха сравнително добри положения за гол. Първо бързо изпълнение на тъч намери Ван дер Ваарт в непосредствена близост пред вратата, но холандецът се забави с овладяване на топката и тя му бе избита точно преди да натисне спусъка. След това пък Гарет Бейл бе изведен по крилото и нахлу в наказателното поле, устоя на натиска на двама защитника и успя да нанесе удар отблизо, но встрани от гредата.

В 33-та минута пък Реал бе близо до гола. Серхио Рамос се хвърли и с плонж засече по доста атрактичен начин центриране в наказателното поле, топката се насочи към обратния ъгъл и изглеждаше, че Адебайор ще засече на празна мрежа, но сантиметри не достигнаха на нападателя да стигне топката.

В 42-та минута Реал имаше ново опасно положение.Марсело получи прехвърлящ пас зад защитата в наказателното поле, но вместо да стреля, реши да поднесе назад към Адебайор, който не успя да прокара топката през купа от играчи.

При продължението на същата атака се стигна до доста спорна ситуация, при която играчите на Реал поискаха дузпа. Анхел ди Мария отправи удар извън границата на наказателното поле и топката се удари в разперените ръце на Майкъл Доусън. Съдията обаче явно прецени, че е неволно и замълча.

И след почивката Реал имаше превъзходство и в 49-та минута Роналдо отправи опасен удар, който разтърси мрежата от външната стран на гредата.

На другия край на терена нещо подобно опита Асу-Екото с изстрел извън наказателното поле, но бе по-неточен.

В 57-та минута Реал нанесе втория си удар в мача, като отново Емануел Адебайор се оказа екзекуторът на Тотнъм. Ъглов удар бе изпълнен по заучен начин и Марсело центрира от ъгъла на наказателното поле пред вратата, където Адебайор скочи най-високо и много прецизно засече топката право в горния обратен ъгъл на вратата.

Играта с центрирания явно се харесваше на испанците и малко по-късно Кедира бе на косъм да вкара ефектен гол с глава след летящ плонж.

Добрата преднина на Реал за малко да бъде пропиляна мигновено с лека ръка, когато Пепе направи грешка и изпусна Гарет Бейл да се откъсне от него и да тръгне към Касияс, но Карвальо успя да се притича на помощ и да изчисти в решителния момент.

В 66-та минута влезлият като резерва Ласана Диара даде хубаво центриране в наказателното поле и Адебайор надскочи с повече от метър Галас и отправи опасен удар от трудна позиция, но този път Гомеш успя да избие изпод гредата.

Обсадата на Тотнъм продължи и в 72-та минута Йозил нанесе изненадващ удар извън наказателното поле, който Гомеш с мъка спаси.

Стражът на гостите обаче бе напълно безпомощен секунди по-късно, когато Анхел ди Мария отправи феноменален фалцов удар от ъгъла на наказателното поле който прати топката точно до сглобката на гредите.

Реал продължи да пробва удари от дистанция, като мощна тупалка на Роналдо от над 25 метра доста затрудни Гомеш, който успя само да боксира. При друга атака пък Серхио Рамос се озова на стрелкова позиция в наказателното поле, но от малък ъгъл стреля силно над вратата.

Празничното настроение по трибуните за кратко бе прекъснато от знаците за смяна на Роналдо, въпреки че Жозе Моуриньо вече бе направил и трите си смени. По подобен начин португалецът излезе от игра в последния шампионатен мач, когато остави отбора си с 10 души заради контузията си.

Оказа се обаче, че португалецът няма проблем да продължи. И именно той вкара страхотен четвърти гол в 87-та минута. Влезлият като резерва Кака му даде добро центриране към далечната греда и Роналдо тресна толкова силен удар от воле, че Гомеш не успя да спаси, въпреки че топката бе насочена близо до него.


Реал Мадрид - Тотнъм

1:0 Адебайор 4
2:0 Адебайор 57
3:0 Ди Мария 72
4:0 Роналдо 87

Червен картон: Крауч 15


Реал Мадрид: Касияс, Марсело, Пепе, Карвальо, Рамос, Чаби Алонсо, Кедира (61 Диара), Йозил, Ди Мария (77 Кака), Роналдо, Адебайор (74 Игуаин)

Тотнъм: Гомеш, Асу-Екото, Доусън, Галас, Чорлука (79 Басонг), Джинас, Сандро, Модрич, Ван дер Ваарт (46 Дефоу), Бейл, Крауч.

Източник gol.bg



Няма коментари:

Публикуване на коментар