четвъртък, 28 април 2011 г.

Съдия и феноменален Меси посякоха Реал

Барселона успя да си отмъсти на Реал Мадрид за поражението във финала за Купата на Краля, като победи столичани с 2:0 на техния "Сантяго Бернабеу" в първия полуфинален мач от Шампионската Лига.

И двата гола вкара Лео Меси в последната четвърт на мача. Головете на Лео Меси са първите от игра срещу отбори, водени от Жозе Моуриньо, негови първи на полуфинали от Шампионската Лига и вече общо 11 в турнира за този сезон. С това аржентинецът подобри рекорда на Кака от 2007-ма година за най-много голове през един сезон.

Това обаче стана едва след като "белите" останаха с човек по-малко заради доста спорен червен картон на Пепе. Интересното е, че и в трите досегашни мача между двата отбора Реал завършва с 10 души. 

Преди изгонването на Пепе каталунците се затрудняваха да стигат до чисти положения, въпреки че доминираха тотално в притежанието на топката.

Жозе Моуриньо, който също бе изгонен, пък получи допълнителен удар за реванша на "Ноу Камп" след 6 дни, тъй като тогава няма да може да разчита на Серхио Рамос, който получи жълт картон и ще бъде наказан.





Двата отбора започнаха доста предпазливо и бе очевидно, че ще внимават много за тактическата постройка.

В самото начало Шави отдалеч прати топката право в ръцете на Касияс, а малко след това удар на Роналдо по земя не затрудни Валдес.

В 10-та минута бе първият опасен удар, когато Вия се включи от дясното крило и след като проби успоредно по границата на наказателното поле, накрая отправи силен диагонален удар, който мина на сантиметри от гредата.

Постепенно Реал се прибра назад , приемайки играта в собствената си половина. Барселона обаче явно имаше едно на ум и не се впусна в сериозен натиск, като в дълги периоди се задоволяваше да разиграва топката в собствената си половина.

Така мачът изглеждаше сюрреалистично спокоен, подобно на случаите, в които равенство класира напред и двата отбора и последните минути на мача са абсолютно пасивни.

Все пак в 25-та минута Меси успя да изведе Шави зад защитата и халфът нанесе удар със завъртане от десетина метра, но без да затрудни много Касияс.

Реал Мадрид нямаше нито една истински опасна атака, но за сметка на това спечели 3 фаула на удобни за центрирания позиции. При едно от тях Пепе успя да играе с глава, но след това Серхио Рамос не достигна да направи добавка.

Към края на полувремето бе и първия случай, в който съдията Волфганг Щарк трябваше да взима важно решение. Алваро Арбелоа спря Педро с откровен бодичек, но всички от лагера на каталунците скочиха, сякаш е имало удар в лицето. Съдията успокои ситуацията, като даде жълт катрон на защитника.

Напрежението се покачваше и малко по-късно Серхио Бускетс се опита да изкара картон на Марсело, след като бразилецът гардира топката с ръце и едва го докосна по гърдите, но Бускетс се хвана за лицето и се пльосна на земята. В този случай обаче Щарк не се върза.

В самия край на полувремето бе и най-опасното положение за Реал. Кристияно Роналдо отправи изненадващ далечен удар със своя запазена марка и топката се насочи застрашително към страничната греда, но Валдес се хвърли и спаси.

При влизане в тунела нервите продължиха и се стигна до сблъсъци, при които най-деен бе резервнят вратар на Барса Пинто и той дори получи червен картон.

На почивката Жозе Моуриньо извади изолирания Йозил и пусна на негово място в атака Емануел Адебайор. Първото положение за второто полувреме бе в полза на Реал, когато в 50-та минута Пуйол и Пике не изчистиха дълго центриране и Роналдо овладя в наказателното поле, но след това от малък ъгъл не успя да намери очертанията на вратата.

Футболът обаче отново отстъпи място на нервите. Първо нарушение на Серхио Рамос срещу Меси му донесе жълт картон, който означава, че защитникът ще пропусне следващия мач.

Малко след това Пепе изпревари Масчерано за топката и аржентинецът изрита с всичка сила съперника в крака, за което също получи жълт картон.

Най-спорната ситуация дойде в 60-та минута, когато Пепе получи директен червен картон за това, че влезе с протегнат крак за спорна топка на половин метър над земята и ритна във въздуха Даниел Алвеш. Картонът бе доста пресилен и логично Жозе Моуриньо изрази мнението си със саркастични жестове. За тези си реакции Специалния бе изгонен от пейката с червен картон.

С човек повече Барса бързо стигна до чисто голово положение. Давид Вия овладя в наказателното поле и след като финтира един защитник отправи диагонален удар, но Касияс се хвърли и направи страхотно спасяване с една ръка.

Реал се беше окопал още по-дълбоко в половината си, но грешка в защита на Пике можеше да позволи на Адебайор да вкара изненадващ гол. Нападателят обаче си поведе лошо топката и пропусна възможността.

Така се стигна до 77-та минута, когато Барса нанесе своя решителен удар. Влезлият като резерва Афелай се включи остро по лявото крило и след като стигна наказателното поле направи остро центриране по земя и връхлитащият Меси засече на два метра от вратата в мрежата.

В следващите минути каталунците изглеждаха доволни от резултата и не натискаха, въпреки численото си предимство.

Лео Меси обаче явно не бе доволен от резултата и в 87-та минута сам изработи и вкара втория гол в мача. Той проби право през средата на защитата на Реал и накрая останал сам срещу Касияс, технично мушна топката под плонжа му.


Реал Мадрид - Барселона 0:2

0:1 Меси 77
0:2 Меси 87

Реал Мадрид: Касияс, Марсело, Рамос, Албиол, Арбелоа, Чаби Алонсо, Диара, Пепе, Йозил (46 Адебайор), Ди Мария, Роналдо
Барселона: Валдес, Алвеш, Пике, Бускетс, Пуйол, Масчерано, Кейта, Шави, Педро (70 Афелай), Меси, Вия (90 Сержи Роберто)

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар