неделя, 17 април 2011 г.

Хамилтън спря победната серия на Фетел

Люис Хамилтън изпревари Себастиян Фетел към края на състезанието и спечели много драматична победа за Гран При на Китай.

С това пилотът на Макларън сложи точка на доминацията на световният шампион, който от началото на сезона имаше 2 поредни победи.

Цялото състезание бе много напрегнато и бе изпълнено от много изпреварвания заради поведението на гумите. Оказа се, че пилотите с едно спиране в бокса повече имат по-добра стратегия. 

Така феноменално изкачване от 17-то до 3-то място направи Марк Уебър. Пилотите на Ферари пък не успяха да се възползват от добрата си скорост в състезание и заради лошата стратегия Маса завърши 6-ти, а Алонсо 7-ми.

Нико Росберг с Мерцедес бе на косъм от сензацията, като десетина обиколки преди края бе в позиция да се бори за победата. Оказа се обаче, че горивото му не достига и той трябваше да намали темпото и накрая финишира 5-ти. Съотборникът му Михаел Шумахер остана 8-ми.





На старта Себастиян Фетел потегли ужасно и бе изпреварен и от двамата пилоти на Макларън. Той първо тръгна да затваря Бътън, а освен това не активира навреме системата си КЕРС и така загуби две позиции.

Най-добър старт направи потеглилият с меките гуми Михаел Шумахер, който спечели 5 места и от 14-ти се добра до 9-та позиция.

Бътън, Хамилтън и Фетел се движеха в пакет и се отдалечиха с няколко секунди от преследващите ги Росберг, Маса и Алонсо, които също бяха залепени. Зад тях пък на доста по-голяма разлика бяха двамата пилоти на Форс Индия, които не позволиха на Шумахер да ги изпревари.

Първото влизане в бокса бе на Хайме Алгерсуари в 10-та обиколка, но след връщането му на пистата едното колело на болида му Торо Росо се откачи в движение. Гумата продължи да се търкаля на скорост и изхвърча към оградите, но за щастие не удари нито един стюард. Алгерсуари успя да се добере до бокса, но обиколка по-късно отпадна.

С напредване на обиколките състоянието на меките гуми рязко започна да се влошава. Себастиян Фетел явно бе съхранил малко по-добре своите и това му позволи в 14-та обиколка да изпревари Люис Хамилтън на пистата. 

Обиколка по-късно той изпревари и Дженсън Бътън в бокса, след като англичанинът допусна нелепа грешка и тръгна да влиза при механиците на Ред Бул.

Заради лошото състояние на гумите, пилотите които трябваше да спрат след своите съотборници загубиха доста време и така Хамилтън и Алонсо изостанаха доста назад.

След като всички пилоти направиха своите спирания, най-големият печеливш се оказа Нико Росберг, който изскочи на първа позиция. Зад него на 5 секунди бе Фетел, плътно следван от Бътън, Маса и Хамилтън. Малко зад тези три пилоти Михаел Шумахер и Фернандо Алонсо водеха люта битка за 6-то място.

Шумахер дълго уддържа атаките на испанеца, но накрая в 26-та обиколка Алонсо го изпревари.

По това време за второто спиране в бокса влязаха Бътън, Росберг и Хамилтън, а обиколка по-късно и Шумахер. 

Фетел, Маса и Алонсо останаха на пистата и стана ясно, че ще са със стратегия със само две спирания в бокса. Състоянието на гумите им обаче бе доста влошено, особено на Алонсо.

Темпото на тези пилоти бе с около 4 секунди по-бавно от съперниците им с нови гуми и така Алонсо бе изпреварен на пистата от  Росберг, Бътън и Хамилтън.

В 32-та обиколка Фетел влезе в бокса за второто си спиране и сложи твърдия тип гуми. Обиколка по-късно това направи и Алонсо, а след това и Маса.

В 38-та обиколка Дженсън Бътън направи третото си спиране в бокса, слагайки твърди гуми. След една обиколка това направи и Хамилтън, а след още една обиколка и Росберг, като успя да се върне точно пред Хамилтън.

Междувременно Марк Уебър бе с невероятна скорост и изпревари Шумахер на пистата за 7-мото място. Малко след това и двамата влязаха за последните си спирания в бокса.

Така след като всички пилоти приключиха със смените на гуми лидер бе Фетел на 4 секунди пред Маса. След още малка дистанция следваха залепените един зад друг Росберг, Хамилтън и Бътън. Те тримата обаче бяха с по-свежи гуми и се очертаваше много драматичен финал.

В най-добра позиция бе Росберг, но от радиото на Мерцедес му съобщиха, че има много малко гориво и трябва да започне да го пести.

От Макларън пък съобщиха по радиото на Люис Хамилтън, че най-добрият момент за атака срещу Маса и Фетел ще е в края на състезанието, когато гумите им ще са в най-лошо състояние. Англичанинът обаче нямаше никакво намерение да чака и почти веднага след това съобщение предприе атака и изпревари Маса.

Отзад Марк Уебър летеше със свежите си гуми и записваше една след друга най-бързи обиколки. Така за нула време той застигна и изпревари Алонсо за 6-то място.

Нико Росберг, които и без това трябваше да пести гориво, допусна грешка на един завой и така бе изпреварен от  Бътън.

За кратко фокусът от битката в челото бе изместен от катастрофа между Серхио Перес и Адриан Сутил, за която мексиканецът мигновенно получи наказание.

Отпред Хамилтън се залепи плътно зад Фетел, а на 10 секунди бе Бътън. Малко зад него Маса и Росберг се бореха за 4-то място. Бразилецът обаче излезе за кратко от пистата и бе изпреварен. Зад тях обаче Уебър приближаваше с потресаваща скорост и много бързо изпревари Маса и подгони и Росберг.

Пет обиколки преди края Хамилтън започна атаките срещу Фетел. В този случай англичанинът показа търпение и след само обиколка дебнене успя да изпревари германеца, взимайки първата позиция.

Напрежението обаче не свърши и летящият Марк Уебър изпревари Нико Росберг за 4-та позиция и подгони Бътън. Точно в началото на последната обиколка австралиецът изпревари и Бътън и се изкачи на 3-то място.



ГРАН ПРИ НА КИТАЙ:





ПилотОтборВреме
1Люис ХамилтънМакларън1ч36:58.226
2Себастиян ФетелРед Бул+ 5.198
3Марк УебърРед Бул+ 7.555
4Джесън БътънМакларън+ 10.000
5Нико РосбергМерцедес+ 13.448
6Фелипе МасаФерари+ 15.840
7Фернандо АлонсоФерари+ 30.622
8Михаел ШумахерМерцедес+ 31.206
9Витали ПетровРено+ 57.404
10Камуи КобаяшиЗаубер+ 1:03.273
11Пол ди РестаФорс Индия+ 1:08.757
12Ник ХайдфелдРено+ 1:12.739
13Рубенс БаричелоУилямс+ 1:30.189
14Себастиян БуемиТоро Росо+ 1:30.671
15Адриан СутилФорс Индия+ 1 об.
16Хейки КовалайненЛотус+ 1 об.
17Серхио ПересЗаубер+ 1 об.
18Пастор МалдонадоУилямс+ 1 об.
19Ярно ТрулиЛотус+ 1 об.
20Жером Д'АмброзиоВърджин+ 2 об.
21Тимо ГлокВърджин+ 2 об.
22Нараин КартикянИспания+ 2 об.
23Витантонио ЛиюциИспания+ 2 об.





Най-бърза обиколка: Уебър, 1:38.993










Отпаднали:

АлгерсуариТоро Росо12 об.









Класиране Пилоти:

1Себастиян Фетел68
2Люис Хамилтън47
3Джесън Бътън38
4Марк Уебър37
5Фернандо Алонсо26
6Фелипе Маса24
7Витали Петров17
8Ник Хайдфелд15
9Нико Росберг10
10Камуи Кобаяши7
11Михаел Шумахер6
12Себастиян Буеми4
13Пол ди Реста2
14Адриан Сутил2





Класиране Отбори:

1Ред Бул105
2Макларън85
3Ферари50
4Рено32
5Мерцедес16
6Заубер7
7Торо Росо4
8Форс Индия4

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар