събота, 30 април 2011 г.

Левски сложи цена от 2 000 000 евро на Гара Дембеле

Шефовете на Левски са взели решение да сложат трансферна цена на Гара Дембеле от 2 000 000 евро. 

Така всеки клуб, който извади въпросната сума ще може да откупи Гара от "сините". Както е известно, през зимата Тодор Батков искаше минимум 2 500 000 евро за голаджията си, но след слабите игри на Гара през пролетта цената му падна и продължава да пада. 

Ръководството на Левски се надява да прибере и нови 2 000 000 евро от Дарко Тасевски, Сержиньо Грийн и Дъстли Мюлдер, които също са обявени за продан. 

Тасевски и Грийн са оценени около 800-900 хиляди евро, докато за Мюлдер ще се искат между 200 и 400 хиляди евро. 

На "Герена" разчитат изключително много на парите, които ще приберат от тези трансфери, за да могат да вържат бюджета за следващия сезон, след като "сините" почти сигурно няма да станат шампиони и да атакуват Лигата на богатите.

Ако Левски влезе в групите на Лига Европа, то ще се задоволи с малко над 1 000 000 евро, както стана този сезон, но тези пари са твърде малко в сравнение със сумите раздавани в групите на Шампионската лига.

Източник gol.bg


петък, 29 април 2011 г.

Бербатов се завръща срещу Арсенал

Българският нападател на Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов се завръща за своя тим за неделния сблъсък срещу Арсенал на стадион "Емиратс" в Лондон.

Бербатов бе извън терените, откакто получи контузия на двубоя срещу Манчестър Сити от турнира ФА Къп и оттогава не е взел участие за своя отбор.

Голмайсторът на английската Висша лига вече е в кондиция, за да вземе участие във важния двубой срещу "артилеристите".

Лично мениджърът на "червените дяволи" сър Алекс Фъргюсън потвърди, че българинът се е възстановил от травмата.

"Димитър е на линия. Той имаше лека контузия в слабините, но тренира с отбора вече цяла седмица и се чувства добре", каза Фърги, цитиран от "Сън".

Бербатов е голмайстор на английската Висша лига, като до момента той има 21 попадения на сметката си, въпреки че често не попада в стартовата единайсеторка на Манчестър Юнайтед.

Източник gol.bg


Бенфика удари Брага с 2:1 и докосва финала в Лига Европа

Бенфика Лисабон победи Спортинг Брага с 2:1 в първи полуфинален сблъсък между двата тима от турнира Лига Европа, игран на "Ещадио Луж" в португалската столица.
Двубоят се отличи с три бързи гола в началото на второто полувреме, вкарани в рамките на 10 минути, като домакините поведоха на два пъти чрез Жардел и Кардосо, а точен за Брага бе Вандиньо с глава.
По този начин реваншът остава отворен, като Брага вкара изключително ценен гол на чужд терен, който дава възможност на "архиепископите" да играят за минимална победа с 1:0 в ответния мач, който ще се играе след седмица.

Португалското дерби на полуфиналната фаза в Лига Европа започна вихрено, когато домакините натиснаха своите гости и бранителят на Брага Паулао изчисти кълбото доста неумело в краката на Савиола, който обаче не успя да спре силния "пас", топката се върна у Паулао, който при второто нескопосано изритване на топката я прати в корнер.
В третата минута Брага можеше да поведе, когато Силвио изстреля снаряд от дистанция, но топката премина покрай десния страничен стълб на Роберто, който се разтегна максимално и покри ъгъла си.
След десет минути игра Оскар Кардосо се възползва от неумела намеса на Артур и буквално щеше да скъса мрежата, вкарвайки топката във вратата на "архиепископите", но съдийската бригада отсъди засада и резултатът остана 0:0.
В средата на първото полувреме Макси Перейра пусна към Хавиер Савиола и дребничкият аржентински нападател остана сам срещу Артур, но шутът му бе доста несериозен и насочен право в тялото на вратаря, който се намеси умело и изби.
След половин час игра Кардосо получи великолепен пас и с левия крак прехвърли не само вратаря на Брага, но и вратата на гостите, с което резултатът се запази същия.
5 минути преди края на първата част Аймар реши да опита късмета си и стреля от над 30 метра, но стражът на гостите внимаваше и закова топката под плонжа си. Само секунди по-късно Роберто също се изяви при опасна контраатака на Спортинг Брага, при която Алан отправи слаб удар.
В 44-тата минута зрителите станаха на крака, когато Оскар Кардосо сгази Паулао и отправи мек, техничен удар с левия крак от границата на наказателното поле, но топката срещна десния страничен стълб на Артур и по този начин късметът отново се усмихна на гостите, които бяха тотално надиграни от Бенфика 
през първото полувреме на двубоя.
Втората част започна с масиран натиск на двукратния европейски клубен шампион и резултатът не закъсня.
В 50-тата минута уругваецът Макси Перейра осъществи невероятен пробив по десния фланг, премина двама съперникови футболисти, центрира към Оскар Кардосо и таранът отправи удар с глава, който отново срещна гредата, но после кълбото попадна в краката на бранителя Жардел, който необезпокоявано откри резултата.
Само две минути по-късно Уго Виана изпълни пряк свободен удар и Вандиньо засече топката с глава във вратата на домакините, които още се радваха, след като само броени секунди преди това бяха повели в срещата.
В 59-тата минута най-добрият играч на Бенфика в срещата Оскар Кардосо увенча силната си игра с попадение, давайки аванс на своя тим за втори път в мача.
Парагваецът изпълни великолепен пряк свободен удар с левия крак, пращайки топката в горния десен ъгъл на вратата на гостите, които в рамките на десетина минути се видяха като догонващи в резултата за втори път в двубоя.
Малко пъ-късно Алан от състава на Спортинг Брага опита удар, който излезе встрани от рамката на вратата на Роберто, който внимаваше, следейки играта от мястото си.
Четвърт час преди края Лима проби отляво и отправи слаб, но много точен удар с левия крак, който се насочваше в долния десен ъгъл на Роберто, но вратарят на Бенфика бе бдителен и се намеси чудесно. След това отново Лима тормозеше отбраната на Бенфика, но пак стражът на лисабонските "орли" се намеси в най-важния момент.

Бенфика - Брага  2:1
1:0 Жардел - 50'
1:1 Вандиньо - 53'
2:1 Кардосо - 59'

Бенфика:  Роберто, Жардел, Луизао, Перейра, Коентрао, Гарсия, Мартинс (Яра - 66'), Сезар Пейшото (Гайтан - 66'), Аймар, Кардосо, Савиола (Айртон - 86')
Брага: Артур, Родригес, Паулао, Мигел Гарсия, Силвио, Вандиньо, Виана (Мосоро - 63), Алан, Леандро Салино, Лима (Кака - 84'), Мейонг Зе (Кустодио - 55')

Източник gol.bg


Фалкао унищожи Виляреал и почти класира Порто на финал в Лига Европа

Порто успя да постигне изключително важна победа с 5:1 над Виляреал на собствения си "Драгао" в 1/2-финален сблъсък от Лига Европа.

"Драконите" направиха много силно второ полувреме и тотално смачкаха своя противник.

На почивката Порто губеше с 0:1, след като гостите поведоха с гол на Кани в едноминутното продължение на първото полувреме.

През втората част обаче домакините успяха да "унижощят" своя противник и стигнаха до голове на Фалкао (49, 67, 75 и 90-ата минути) и Фреди Гуарин в 61-ата минута.

В крайна сметка двубоят завърши с победа за домакините с 5:1 и на практика Порто е първият почти сигурен финалист в турнира Лига Европа.





Двубоят определено започна по-добре за домакините от Порто, които тотално притиснаха своя съперник през първите минути.


"Драконите" създадоха няколко много опасни атаки в началото на срещата и имаха възможност да реализират, но не успяха да стигнат до 100-процентово чисто голово положение.

Няколко минути бяха нужни на гостите от Испания да се съвземат и да застрашат вратата на отбора на Андре Вияш-Бояш.

"Жълтата подводница" създаде първото по-опасно положение в срещата в 7-ата минута, когато Нилмар нахлу по десния фланг и остана сам срещу Елтон, но бразилският страж на домакините се намеси перфектно след удара му.

Постепенно домакините отново се окопитиха и в 14-ата минута Марсело Мусакио трябваше да пресича хубав пас към Радамел Фалкао, който се намираше в пеналтерията на гостите и се канеше да отбележи.

Гостите обаче не се стреснаха от натиска на своя противник и в 26-ата минута испанският тим изпусна нова страхотна голова възможност.

Джузепе Роси успя да преодолее стража на гостите Елтон, след което реши да промуши топката в празната врата, но в последния момент Роландо успя да изчисти кълбото с ефектен шпагат.

В следващите минути темпото на игра продължи да бъде много високо. И докато всички очакваха, че първата част ще завърши при нулево равенство, Кани успя да реализира в 45-ата минута.

Той успя да засече с глава от малък ъгъл перфектно центриране на Нилмар и по този начин матира стража на домакините Елтон.

Второто полувреме започна с отлична възможност за Виляреал.

В 47-ата минута Санти Касорла излизаше сам срещу стража на домакините след хубав пробив по крилото, но предпочете да търси свой съотборник пред малкия пеналт, вместо да стреля, и решението му бе разгадано.

В 48-ата минута пък домакините получиха шанс да изпълнят дузпа за нарушение на Диего Лопес срещу Радамел Фалкао. Наказателният удар бе реализиран от колумбиеца, който възстанови равенството в срещата.

Добрата игра на домакините продължи и в 61-ата инута Порто успя да направи обрата в мача пълен след гол на Фреди Гуарин.

Колумбиецът стреля от малък ъгъл, но топката първоначално не влезе във вратата на гостите.

При добавката обаче той не остави шансове на Диего Лопес и направи резултата 2:1 в полза на своя тим.

Само две минути по-късно Порто можеше да стигне до още едно попадение, но Фалкао не успя да засече пас на свой съотборник в малкия пеналт.

В 67-ата минута все пак Фалкао успя да направи резултата 3:1 в полза на Порто.

Той се възползва от прекрасно подаване на Хълк в малкото наказателно поле и реализира без проблеми на опразнената врата.

Натискът на домакините продължи и в 75-ата минута Фалкао оформи своя хеттрик, след като вкара красив гол с летящ плонж.

В 90-ата минута Фалкао вкара четвъртия си гол в срещата, след като засече центриране от корнер с глава и прати топката в далечния ъгъл на Диего Лопес. До края на срещата не се стигна до нови попълнения и резултатът се запази.

ПОРТО - ВИЛЯРЕАЛ 5:1
[0:1] Кани 45'
[1:1] Фалкао 49' дузпа
[2:1] Гуарин 61'
[3:1] Фалкао 67'
[4:1] Фалкао 75
[5:1] Фалкао 90'

ПОРТО: Елтон, Сапунару, Роландо, Отаменди, Родригес (72 - Варела), Моутиньо, Перейра, Гуарин, Фернандо, Фалкао, Хълк
ВИЛЯРЕАЛ: Лопес, Марчена, Мусакио, Катала, Марио, Кани (71 - Матиля) , Касорла, Валеро (66 - Мурабак), Бруно, Роси, Нилмар (72 - Руген)

Източник gol.bg


УЕФА погна Реал и Барса

Европейската футболна централа УЕФА отвори дисциплинарни процедури срещу испанските грандове Реал Мадрид и Барселона. 

Причината са инцидентите по време на вчерашния полуфинал от Шампионската лига, който бе изпълнен със скандали. 

Домакините от Реал ще трябва да отговарят на цели 5 обвинения, отнасящи се до: хвърляне на предмети от феновете, нахлуване на терена, червения картон на Пепе, изгонването на Жозе Моуриньо и неприемливи коментари от страна на Специалния. 

Както е известно португалецът изригна срещу съдията Волфганг Щарк, като дори заяви, че от УЕФА умишлено не позволяват на останалите европейски отбори да се противопоставят на каталунците. 

Срещу каталунците, които спечелиха мача с 2:0 след голове на Лионел Меси, е повдигнато само едно обвинение относно инцидента на почивката, когато възникна масово меле между играчи и официални лица, при което резервният вратар на Барса Хосе Мануел Пинто бе изгонен. 

Двата отбора ще трябва да отговорят на обвиненията на 6 май, след което ще стане ясно какви наказания ще получат. 

Източник gol.bg


четвъртък, 28 април 2011 г.

"Барселона" обмисля да се обърне към УЕФА заради думите на Моуриньо

Испанският шампион "Барселона" обмисля възможността да се обърне към УЕФА заради думите на Жозе Моуриньо след първия двубой от полуфинала в Шампионската лига. Каталунците победиха с 2:0 "Реал" в Мадрид, а португалецът ги обвини, че се ползват с подкрепата на съдиите и на футболния съюз.

В "Барселона" били ядосани най-вече от атаката на Моуриньо срещу Хосеп Гуардиола. Специалния пожела на колегата си "един ден да спечели заслужено Шампионската лига".

Служителите от правния отдел на "Барселона" ще обсъдят как да подходят, като се очаква скоро да обявят решението си. Според "Марка" те щели "да анализират съдържанието на пресконференцията на Моуриньо". Португалецът дори заяви, че би се срамувал да спечели Шампионската лига по начин, по който го направи Гуардиола през 2009 г. Той имаше предвид спорния реванш срещу неговия "Челси" в полуфиналите отпреди две години.

Този път Гуардиола се сдържа и запази добрия тон. Треньорът на "Барселона" избра да не отговаря на думите на португалеца. "Изиграхме много добре двубоя. Контролирахме всичките им контраатаки. Отборът беше много по-агресивен и Кейта ни даде сили да отговорим на добрата игра на "Реал" във въздуха. Трябва да поздравя силно състава си."

Единственото, за което Гуардиола отговори на Моуриньо, беше темата за крайния победител. Според португалеца мадридчани вече са елиминирани. "Отбор, който е ставал шампион на Европа девет пъти, никога не обявява някой двубой за загубен. Гледал съм ги като дете, като футболист и като треньор - никога не се предават", каза треньорът на "Барселона".

Той заяви, че отборът му е поправил грешките, които е допуснал във финала за Купата на краля, загубен с 0:1 след продължения. "След толкова мачове вече се познаваме по-добре."
Реваншът е на "Камп ноу" на 3 май. Белите ще са без наказаните Серхио Рамос и Пепе.

Източник dnevnik.bg


Съдия и феноменален Меси посякоха Реал

Барселона успя да си отмъсти на Реал Мадрид за поражението във финала за Купата на Краля, като победи столичани с 2:0 на техния "Сантяго Бернабеу" в първия полуфинален мач от Шампионската Лига.

И двата гола вкара Лео Меси в последната четвърт на мача. Головете на Лео Меси са първите от игра срещу отбори, водени от Жозе Моуриньо, негови първи на полуфинали от Шампионската Лига и вече общо 11 в турнира за този сезон. С това аржентинецът подобри рекорда на Кака от 2007-ма година за най-много голове през един сезон.

Това обаче стана едва след като "белите" останаха с човек по-малко заради доста спорен червен картон на Пепе. Интересното е, че и в трите досегашни мача между двата отбора Реал завършва с 10 души. 

Преди изгонването на Пепе каталунците се затрудняваха да стигат до чисти положения, въпреки че доминираха тотално в притежанието на топката.

Жозе Моуриньо, който също бе изгонен, пък получи допълнителен удар за реванша на "Ноу Камп" след 6 дни, тъй като тогава няма да може да разчита на Серхио Рамос, който получи жълт картон и ще бъде наказан.





Двата отбора започнаха доста предпазливо и бе очевидно, че ще внимават много за тактическата постройка.

В самото начало Шави отдалеч прати топката право в ръцете на Касияс, а малко след това удар на Роналдо по земя не затрудни Валдес.

В 10-та минута бе първият опасен удар, когато Вия се включи от дясното крило и след като проби успоредно по границата на наказателното поле, накрая отправи силен диагонален удар, който мина на сантиметри от гредата.

Постепенно Реал се прибра назад , приемайки играта в собствената си половина. Барселона обаче явно имаше едно на ум и не се впусна в сериозен натиск, като в дълги периоди се задоволяваше да разиграва топката в собствената си половина.

Така мачът изглеждаше сюрреалистично спокоен, подобно на случаите, в които равенство класира напред и двата отбора и последните минути на мача са абсолютно пасивни.

Все пак в 25-та минута Меси успя да изведе Шави зад защитата и халфът нанесе удар със завъртане от десетина метра, но без да затрудни много Касияс.

Реал Мадрид нямаше нито една истински опасна атака, но за сметка на това спечели 3 фаула на удобни за центрирания позиции. При едно от тях Пепе успя да играе с глава, но след това Серхио Рамос не достигна да направи добавка.

Към края на полувремето бе и първия случай, в който съдията Волфганг Щарк трябваше да взима важно решение. Алваро Арбелоа спря Педро с откровен бодичек, но всички от лагера на каталунците скочиха, сякаш е имало удар в лицето. Съдията успокои ситуацията, като даде жълт катрон на защитника.

Напрежението се покачваше и малко по-късно Серхио Бускетс се опита да изкара картон на Марсело, след като бразилецът гардира топката с ръце и едва го докосна по гърдите, но Бускетс се хвана за лицето и се пльосна на земята. В този случай обаче Щарк не се върза.

В самия край на полувремето бе и най-опасното положение за Реал. Кристияно Роналдо отправи изненадващ далечен удар със своя запазена марка и топката се насочи застрашително към страничната греда, но Валдес се хвърли и спаси.

При влизане в тунела нервите продължиха и се стигна до сблъсъци, при които най-деен бе резервнят вратар на Барса Пинто и той дори получи червен картон.

На почивката Жозе Моуриньо извади изолирания Йозил и пусна на негово място в атака Емануел Адебайор. Първото положение за второто полувреме бе в полза на Реал, когато в 50-та минута Пуйол и Пике не изчистиха дълго центриране и Роналдо овладя в наказателното поле, но след това от малък ъгъл не успя да намери очертанията на вратата.

Футболът обаче отново отстъпи място на нервите. Първо нарушение на Серхио Рамос срещу Меси му донесе жълт картон, който означава, че защитникът ще пропусне следващия мач.

Малко след това Пепе изпревари Масчерано за топката и аржентинецът изрита с всичка сила съперника в крака, за което също получи жълт картон.

Най-спорната ситуация дойде в 60-та минута, когато Пепе получи директен червен картон за това, че влезе с протегнат крак за спорна топка на половин метър над земята и ритна във въздуха Даниел Алвеш. Картонът бе доста пресилен и логично Жозе Моуриньо изрази мнението си със саркастични жестове. За тези си реакции Специалния бе изгонен от пейката с червен картон.

С човек повече Барса бързо стигна до чисто голово положение. Давид Вия овладя в наказателното поле и след като финтира един защитник отправи диагонален удар, но Касияс се хвърли и направи страхотно спасяване с една ръка.

Реал се беше окопал още по-дълбоко в половината си, но грешка в защита на Пике можеше да позволи на Адебайор да вкара изненадващ гол. Нападателят обаче си поведе лошо топката и пропусна възможността.

Така се стигна до 77-та минута, когато Барса нанесе своя решителен удар. Влезлият като резерва Афелай се включи остро по лявото крило и след като стигна наказателното поле направи остро центриране по земя и връхлитащият Меси засече на два метра от вратата в мрежата.

В следващите минути каталунците изглеждаха доволни от резултата и не натискаха, въпреки численото си предимство.

Лео Меси обаче явно не бе доволен от резултата и в 87-та минута сам изработи и вкара втория гол в мача. Той проби право през средата на защитата на Реал и накрая останал сам срещу Касияс, технично мушна топката под плонжа му.


Реал Мадрид - Барселона 0:2

0:1 Меси 77
0:2 Меси 87

Реал Мадрид: Касияс, Марсело, Рамос, Албиол, Арбелоа, Чаби Алонсо, Диара, Пепе, Йозил (46 Адебайор), Ди Мария, Роналдо
Барселона: Валдес, Алвеш, Пике, Бускетс, Пуйол, Масчерано, Кейта, Шави, Педро (70 Афелай), Меси, Вия (90 Сержи Роберто)

Източник gol.bg


понеделник, 18 април 2011 г.

Бербатов със сериозно признание на Острова

Българският нападател на Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов получи поредното си сериозно признание на Острова.

Той попадна в идеалния отбор в класацията на Асоциацията на професионалните футболисти.

Българският нападател на Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов получи сериозно признание на Острова.

Той попадна в идеалния отбор в класацията на Асоциацията на професионалните футболисти.

Така 30-годишният стрелец намира място в отбора на сезона за втори път, след като през кампания 2006/2007, когато носеше екипа на Тотнъм, също бе сред избраниците.

Освен него, в отбора на сезона има още трима футболисти на Манчестър Юнайтед - Едвин ван дер Сар, Неманя Видич и Луиш Нани.

Челси се е отчел само с един футболист в идеалния състав в лицето на Ашли Коул, докато Франк Лампард и Джон Тери бяха пренебрегнати.

Арсенал има трима представители в отбора - с един по-малко от Юнайтед. Самир Насри, Бакари Саня и Джак Уилшър са в идеалния състав.

Тотнъм и Манчестър Сити пък имат съответно един и двама футболисти в отбора, който са подобаващо оценени. За "Шпорите" в отбора е Джърмейн Дефоу, докато за Сити място в състава намериха Венсан Компани и Карлос Тевес.

Ето и идеалния на годината във Висшата лига.
Едвин ван дер Сар (Манчестър Юнайтед), Бакари Саня (Арсенал), Неманя Видич (Манчестър Юнайтед), Венсан Компани (Манчестър Сити), Ашли Коул (Челси), Луиш Нани (Манчестър Юнайтед), Самир Насри (Арсенал), Джак Уилшър (Арсенал), Гарет Бейл (Тотнъм), Карлос Тевес (Манчестър Сити), Димитър Бербатов (Манчестър Юнайтед).



Източник gol.bg


неделя, 17 април 2011 г.

Инфарктна драма с дузпи отчая Арсенал

След две дузпи в десетминутното продължение на мача Арсенал и Ливърпул стигнаха до драматично равенство 1:1 в среща от 32-я кръг на английската Висша Лига.

Резултатът бе открит от домакините в 97-та минута, когато Фабрегас бе фаулиран и Робин ван Перси вкара наказателния удар. Съдията обаче реши да се реваншира и в 101-та минута даде скандална дузпа за Ливърпул, от която Дирк Каут вкара изравнителния гол.

С това "Артилеристите" още повече намалиха шансовете си да се борят за титлата, тъй като вече изостават на 6 точки от лидера Манчестър Юнайтед.

В интерес на истината играта на Арсенал не заслужаваше да им донесе трите точки, тъй като през почти целия мач те така и не успяха да осъществят сериозен натиск и стигнаха само до една греда след корнер и едно голово положение на Робин ван Перси.

Начинът, по който се разви мачът обаче за пореден път оставя горчиво усещане за съдийска несправедливост срещу отборът на Арсен Венгер, на когото скандалните съдийски отсъждания през този сезон вече му идват в повече.

Ироничното обаче е това, че с това равенство Ливърпул практическо помогна страшно много на исторически най-големия си съперник Манчестър Юнайтед. Ако накрая на сезона "Червените дяволи" спечелят титлата, тя ще е рекордна 19-та в Англия, с което те ще изпреварят еднолично начело именно Ливърпул.



Преди мача новините около съставите бяха доста по-добри за Арсен Венгер, в чийто състав се завръщаха след контузии Йохан Джору, Войчех Шчесни и Алекс Сонг. Мениджърът на гостите Кени Далглиш обаче продължаваше да има сериозни проблеми в защита и така за втори мач подред титуляр трябваше да бъде младокът Джон Фланагън.


В 4-та минута Абу Диаби засече с глава центриране от фаул и топката мина доста близо до гредата. Ливърпул отвърна с удар от фаул на Луис Суарес, който обаче бе спасен без затруднение от Войчех Шчесни. 

Тио Уолкът отправи на пръв поглед не много опасен удар извън границата на наказателното поле, но Рейна явно бе изненадан и не улови топката. Фабрегас притича и я центрира назад, но нямаше друг играч на Арсенал, който да я вкара в опразнената мрежа.

В 16-та минута напречната греда спаси вратата на гостите. След центриране от корнер Косиелни надскочи Карагър и засече с глава, но натресе напречната греда. Отскочилата топка бе поета от Уолкът, който отправи силен удар от около 5 метра и топката се удари в разперената ръка на Дирк Каут. Съдията спокойно можеше да отсъди дузпа, тъй като кълбото бе насочено в очертанията на вратата, но си замълча.

Пет минути по-късно гостите получиха неприятен удар, след като Фабио Аурелио се контузи и на негово място трябваше да влезе младокът Джак Робинсън.

След средата на второто полувреме Арсенал изцяло взе инициативата, но срещу добре организираната защита на Ливърпул се затрудняваше да създава чисти голови положения.

В 28-та минута Суарес сгреши като даде грешен пас в своята половина и подари топката на Фабрегас. Той размени подаване с Ван Перси пред наказателното поле и отправи остър удар от 15 метра, но покрай вратата.

В самия край на полувремето Ебуе бе намерен в наказателното поле и от малък ъгъл отправи прострелно центриране, което не бе пресечено от Рейна, но нямаше кой да засече на празна мрежа.

И през второто полувреме Арсенал бе по-активният отбор, макар Ливърпул да пръв да нанесе точен удар - Луис Суарес направи индивидуален пробив през центъра и от границата на наказателното поле отправи опасен удар, но той мина на метър встрани от вратата.

Последваха обаче нови два неприятни удара за Кени Далглиш. Първо Анди Каръл стъпи накриво и бе на ръба да изкълчи глезена си, но все пак успя да продължи. Джейми Карагър обаче нямаше подобен шанс в 55-та минута, когато буквално бе нокаутиран от съотборника си Фланаган, след като двамата удариха мощно главите си. Капитанът на Ливърпул директно се строполи в безсъзнание и лекарският екип имаше нужда от почти 10 минути, преди да го изнесе на носилка и с предпазна яка на врата.

Анди Каръл не можа да продължи дълго и също бе сменен принудително, като на негово място влезе доста по-дефанзивно настроеният Джонджо Шелви. Арсен Венгер също прибегна до смени и реши да освежи състава с пускането на Аршавин и Бендтнер на мястото на Уолкът и Уилшър.

Въпреки че атакуваше по-често, Арсенал така и не можеше да намери пролука в защитата на гостите.  Един от редките удари бе след центриране от корнер, когато Ван Перси засече с глава на 3 метра от близката греда, но топката мина встрани от вратата.

За разлика от отбраната на гостите, тази на "артилеристите" бе доста разредена. На всичкото отгоре при една ситуация Джору не се намеси добре и това позволи на Каут да овладее топката и да подаде на Суарес пред наказателното поле, но неговият остър удар бе спасен от Шчесни.

В 85-та минута Арсенал имаше най-доброто си положение за гол в мача. Насри отклони от въздуха топката към Ван Перси и го изведе сам срещу вратаря, но холандецът стреля право в Рейна. При продължението на същата атака Бендтнер овладя топката и отправи точен удар, но от 12 метра не можа да затрудни испанския страж.

Две минути по-късно и Суарес бе намерен непокрит в наказателното поле, но от доста малък ъгъл нанесе ужасно неточен удар.

Заради дългото прекъсване около контузията на Карагър съдията даде 8 минути продължение. В първата от тях влезлият като резерва Алекс Сонг засече центриране от корнер с глава, но макар да бе на 5 метра от вратата, стреля слабо и неточно.

Натискът на Арсенал бе хаотичен и с нищо не успяваше да притесни защитата на "мърсисайдци". Така мачът вървеше към закономерно равенство, когато в 96-та минута капитанът на лондончани Сеск Фабрегас направи разликата, спечелвайки дузпа. Испанецът нахлу в наказателното поле и бе посечен отзад от Джей Спеаринг. Съдията правилно посочи бялата точка. С отговорността се нагърби Робин ван Перси и показа хладнокръвие, реализирайки за 1:0

Драмата обаче не бе свършила. Първо в 99-та минута Ливърпул спечели пряк свободен удар на границата на наказателното поле. След удара топката рикошира в стената и изглеждаше, че опасността е отминала. Преди обаче кълбото да бъде изчистено от наказателното поле, се стигна до изключително спорна дузпа в полза на Ливърпул. 

Лукас Лейва тръгна да гони излизащата от пеналта топка, като тръгна да гардира преследващия го Ебуе. Защитникът естествено се блъсна в тялото на бразилеца и двамата паднаха. Това обаче се видя достатъчно за съдията да отсъди дузпа, въпреки отчаяните протести на играчите на Арсенал.


Дирк Каут реализира от бялата точка за крайното 1:1.


Арсенал - Ливърпул 1:1

1:0 Ван Перси 97 дуз.
1:1 Дирк Каут 101 дуз.


Арсенал: Шчесни, Клиши, Косиелни, Джору, Ебуе, Диаби (81 Сонг), Уилшър (72 Бендтнер), Насри, Фабрегас, Уолкът (72 Аршавин), Ван Перси

Ливърпул: Рейна, Аурелио (21 Робинсън), Карагър (62 Кирякос), Шкъртел, Фланаган, Лукас, Мейрелеш, Спеаринг, Каут, Суарес, Каръл (71 Шелви)

Източник gol.bg