събота, 10 септември 2011 г.

Барселона с жестока издънка в Сан Себастиян

Барселона направи грешна стъпка още във втория си мач в испанската Примера Дивисион. Каталунците прахосаха два гола аванс и трябваше да се задоволят с равенство 2:2 в гостуването си на Реал Сосиедад.

Мачът започна перфектно за отборът на Пеп Гуардиола, който вкара два бързи гола още до 11-та минута. Първо Шави засече подаване на Алексис, а след това Сеск изработи и вкара втори гол.

След почивката обаче каталунците допуснаха също два гола в рамките на две минути. Първо Агирече намали с глава, а след това нелепа грешка на Давид Вия доведе до изравнителния гол.

При него Серхио Бускетс даже трябваше да получи червен картон за умишлена игра с ръка, но съдията не видя ситуацията.

В последните 30 минути започналият като резерва Лео Меси влезе в игра да спасява положението, но не успя да направи нищо.





Въпреки факта, че огромна част от звездите се връщаха леко изморени от участие с националните си отбори, бе леко изненадващ факта, че Пеп Гуардиола бе оставил на пейката цели три от основните си играчи. Самият Лео Меси бе оставен резерва, а до него мача гледаха Иниеста, Вия, Масчерано и Абидал.

Това обаче изобщо не се отрази на облика на каталунците и след десетина минути опипване на почвата, те нокаутираха съперника с два бързи гола.

Първо в 9-та минута Сеск Фабрегас изведе чудесно намиращия се на ръба на засадата Алексис, който си спря добре топката в наказателното поле и чукна встрани към Шави и за него остана само да вкара на празна мрежа.

Само две минути по-късно ролите се размениха. Шави даде извеждащ пас към намиращия се на ръба на засадата Сеск - той си поведе на гърди и излезе сам срещу вратаря. Въпреки това не се полакоми, а опита да поднесе към Педро, но неговият удар от упор бе спасен от вратаря. Сеск обаче притича и вкара отблизо с добавка.

След още пет минути нещата можеха да станат катастрофални за домакините, но страничният съдия им помогна, вдигайки несъществуваща засада срещу Фабрегас.

При този резултат каталунците изглежда се задоволиха и темпото рязко спадна. Барса все още владееше повече топката, но нямаше чисти положения за гол.

Вместо това в 30-та минута гостите получиха неприятен удар, тъй като след остро влизане отзад на защитник Алексис Санчес получи контузия и трябваше да бъде заменен от Давид Вия.

В 38-та минута страничният съдия направи ново грешно отсъждане на засада, този път в полза на Барселона, но Педро не успя да прехвърли добре вратаря и защитник лесно изчисти топката преди да влезе във вратата.

Едва две минути преди края на полувремето Сосиедад имаше добра атака, но Гризман не си поведе добре топката след извеждащо подаване, а след това пък Прието стреля слабо от диагонална позиция от 12-13 метра.

Само две минути след започване на второто полувреме пък домакините имаха още по-добра ситуация, при която Агирече получи топката в наказателното поле и отправи удар между краката на колебливия Фонтас, но кълбото мина на сантиметри от страничната греда.

Барселона отговори с два слаби удара на Давид Вия и Педро, но като цяло каталунците не изглеждаха кой знае колко нахъсани да потърсят трети гол.

И тази им пасивност бе наказана жестоко тъй като подобно на тях, Сосиедад вкара два бързи гола в рамките на само две минути. Първо в 58-та минута центриране в наказателното поле не бе пресечено нито от защитата, нито от Валдес и Агирече скочи най-високо и макар да нямаше възможност да засече остро, насочи топката много точно и неспасяемо за вратаря.

Две минути след това отново Агирече бе в основата на изравнителния гол, но едва след като Давид Вия направи абсурдна грешка. Нападателят опита връщане назад към вратаря от над 50 метра, но практически изведе нападателя на Сосиедад сам срещу Валдес. Агирече успя да заобиколи вратаря и да стреля към опразнената мрежа. Топката уцели напречната греда, но след това Гризман притича и я чукна в празната мрежа.

Домакините обаче не се задоволиха с гола, а претендираха за червен картон на Бускетс. И на повторенията се видя, че имат всички основания, тъй като защитникът на Барса тайничко бутна топката с ръка, за да се стигне до първоначалната греда. Това обаче остана незабелязано от съдията.

Изравнителният гол провокира Пеп Гуардиола веднага да вкара в игра Лео Меси. Давид Вия обаче имаше пръв възможност да се реваншира за грешката си, но от малък ъгъл отправи неточен диагонален удар.

В 65-та минута обратът можеше да стане пълен, но същият страничен съдия, който на два пъти сбърка през първото полувреме, отново взе грешно решение и вдигна несъществуваща засада.

В 71-та минута можеше да има поредна спорна ситуация, тъй като Дани Алвеш овладя топката под носа на защитник в наказателното поле след като го блъсна в гръб. Съдията не свири нарушение, но след това Педро пропиля доброто подаване.

Малко след това Лео Меси получи пас зад защитата в наказателното поле, но ъгълът стана много малък и това позволи на вратаря да парира удара на аржентинеца.

Барса продължи да търси гол и за кратко Меси предизвика напрежение в наказателното поле на съперника, но първо 

Интересна ситуация можеше да се получи при опит за феърплей от страна на домакините, които изритаха топката, за да я върнат на каталунците. Тя обаче се насочи към вратата, а през това време Валдес спокойно ходеше назад с гръб към играта. Все пак в последния момент вратарят видя какво става и с плонж улови пред голлинията.

Десетина минути преди края Пеп Гуардиола заигра "ва банк", като замени защитника Фонтас с Андрес Иниеста. Головите положения обаче така и не идваха.

Вместо това резерва на Сосиедад - Карлос Вела имаше чудесна възможност за изстрел, но от границата на наказателното поле шутира над вратата.

Минута преди края пък Вела отправи опасно центриране към далечната греда и само решителното изчистване на Дани Алвеш попречи на нападател на Сосиедад да засече на празна мрежа. След центрирането от корнер към Мартинес бе оставен непокрит при близката греда, но ударът му с глава рикошира в защитник.

В последните секунди пък Лео Меси опита да спечели дузпа като използва протегнатият крак на защитник и сам се хвърли на земята, но съдията не се върза и го "награди" с жълт картон.

Реал Сосиедад - Барселона 2:2

0:1 Шави 9
0:2 Сеск 11
1:2 Агирече 58
2:2 Гризман 60

Реал Сосиедад: Браво, Естрада, Демидов, Мартинес, Де ла Бея, Марига (78 Аранбуру), Илараменди, Сурутуса, Прието (69 Кадамуро), Агирече (78 Вела), Гризман
Барселона: Валдес, Алвеш, Бускетс, Фонтас (79 Иниеста), Адриано, Кейта, Шави, Тиаго (62 Меси), Сеск, Педро, Алексис (32 Вия)

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар