петък, 2 септември 2011 г.

Последният шанс за реабилитация на футбола срещу звездите на Англия

Българският национален отбор по футбол излиза тази вечер в решителна европейска квалификация срещу колоса Англия на стадион "Уембли". Момчетата на Лотар Матеус ще се опитат с добра игра и победа не само да съхранят минималните си шансове за класиране напред, а и да покажат, че все още българският футбол е жив след серията провали и на национално, и на клубно ниво.
Съперникът обаче едва ли е най-подходящият. Англия с треньор легендарният Фабио Капело. "Трите лъва" в интерес на истината никак не са толкова плашещи, след като допуснаха вече цели два гафа, и то на "Уембли" срещу Швейцари и Черна гора, с която делят първото място.
Исторически погледнато този съперник е един от най-неприятните за България. В девет срещи с Англия "трикольорите" имат едва 4 равенства и 5 загуби. Голове във вратата на албионците пък са вкарвали едва двама от родните национали - легендарния Георги Аспарухов в контрола през 1962 година на "Уембли" и бранителят Георги Марков на стадион "Българска армия" през 1999 година в бенефиса на Христо Стоичков.
От едната страна на полето ще застанат играчи за над милиард евро като трансферни цени. Там ще бъдат няколко от най-големите звезди на Челси, Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити, които ще спорят за титлата в Англия. Срещу това българите могат да противопоставят единствено Стилиян и Мартин Петрови, които също играят на Острова, но в доста по-нископоставени тимове. Изобщо, откъдето и да погледнем, всички сравения клонят везните само и единствено към албионците.
В състава на България повечето неща са ясни. Лотар Матеус вече обяви 7 играчи, които ще започнат. Николай Михайлов е на вратата. Пред него сигурни в защита са Петър Занев и Иван Иванов. Почти сигурно ще им партнират Валентин Илиев и Иван Бандаловски.

В халфовата линия Матеус готви тактически капан на именития Фабио Капело. Той смята по примера на Жозе Моуриньо и Пепе от Реал Мадрид да пусне чист бранител като дефанзивен халф, за да спира в зародиш опитите за атаки на Уейн Руни. Вариантите са два - Живко Миланов или Николай Бодуров, като вторият изглежда фаворит. Стилиян Петров, Благой Георгиев, Мартин Петров и Ивелин Попов са със сигурни места, а вероятно за вакантния пост на десен краен нападател ще бъде предпочетен Станислав Манолев.
На вратата на Англия пък ще застане Джо Харт, а като десен бек най-вероятно ще действа Крис Смолинг от Манчестър Юнайтед. Леката въпросителна и кой да партнира на Джон Тери в центъра на отбраната, а вариантите са три - Фил Джоунс (Ман Юнайтед), Джолиън Лескът (Ман Сити) и Гари Кейхил (Болтън). Последният е най-вероятният избор на Капело. Вляво в отбрана непоклатим е Ашли Коул.
В средата на терена вероятно ще започнат един измежду Скот Паркър и Гарет Бари, който ще партнира на Франк Лампард, а пред тях в атака Ашли Йънг, Тио Уолкът и Джеймс Милнър ще подпомагат Уейн Руни от втора позиция.

"Уважаваме ви, но ще ви победим". Това заяви легендарният Фабио Капело вчера. "Не искам да играем като мишки по терена", отвърна Лотар Матеус. Надлъгването вече започна. Надеждите са и поне 25 000 зрители да дойдат на "Васил Левски". Все пак това е последният шанс за голяма евро победа на каквото и да е ниво за България в следващата календарна година.
Вероятни състави:
БЪЛГАРИЯ
Михайлов, Бандаловски, Илиев, Иванов, Занев, Ст. Петров, Бодуров, Георгиев, Манолев, М. Петров, Попов
АНГЛИЯ
Харт, Смолинг, Кейхил, Тери, Коул, Лампард, Бари, Уолкът, Йънг, Милнър, Руни
СЪДИЯ: Франк де Блеекере (Белгия)

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар