четвъртък, 29 септември 2011 г.

Арсенал игра 20 минути и трепери 70 за победата над Олимпиакос

Арсенал за пореден път накара феновете си да изживеят дълги и напрегнати минути, но все пак успя да стигне до минимална победа с 2:1 като домакин на Олимпиакос във втория кръг на Шампионската Лига.

"Артилеристите" започнаха чудесно мача и поведоха с 2:0. Когато обаче изглеждаше, че ще последва разгром, домакините необяснимо дадоха напълно инициативата на гостите.

Олимпиакос почти веднага върна един гол, а до края на полувремето имаше още няколко добри положения. След почивката гостите продължиха да играят активно, но така и не стигнаха до изравнителен гол.

Така с победата Арсенал излезе на второ място в групата след лидера Олимпик Марсилия. Именно тези два отбора ще се срещнат помежду си във Франция в следващия кръг.





Преди мача Арсен Венгер бе ударен от поредната вълна контузии и така Уолкът, Жервиньо, Косиелни и Микел се присъединиха към отсъстващите от преди това  Вермаелен, Скилачи, Джору, Уилшър, Диаби и Бенаюн. Затова бе доста изненадващ факта, че на всичкото отгоре той бе дал почивка на Рамзи и Ван Перси. Това пък даде шанс като титуляр  да започне младия Алекс Окслейд-Чембърлейн.

Първото положение за гол бе в полза на гостите, когато в 3-та минута Фейса проби по крилото и поднесе в наказателното поле. Там Фустер засече мощно от десетина метра, но бе неточен.

Арсенал от своя страна откри резултата от първото си положение, създадено в 7-та минута. Голмайстор бе не друг, а младият Алекс Окслейд-Чембърлейн. Младокът получи дълъг пас пред наказателното поле и овладя добре топката на гърди, защитник не успя да му я избие и след това англичанинът с отсечен диагонален удар по земя вкара топката в обратния ъгъл.

"Артилеристите" започнаха да играят с настроение, но в 14-та минута само чудото спаси домакините от гол. След ниско центриране от корнер първо Ибагаса отправи силен удар, който бе блокиран от Фримпонг на метър пред вратата, но след това топката попадна в Джебур, който бе непокрит на 2 метра от вратата. Той овладя и отправи удар към опразнената от Шчесни мрежа, но там Артета се хвърли самоотвержено и изби от голлинията.

Преди обаче Олимпик да стигне до нов шанс, Арсенал увеличи резултата на 2:0. Този път бе ред на друго ново попълнение - Андре Сантош да блесне. Бразилецът се включи на висока скорост по крилото и бе изведен от Артета. След това поднесе по земя на Шамак и след като защитник изби топката под носа на нападателя тя отново попадна в Сантош. Близо до аутлинията той финтира същият този бранител, а след това от малък ъгъл мушна топката под вратаря.

В 24-та минута Маруан Шамак имаше перфектна възможност да направи резултата 3:0, след като получи пас зад защитата от Аршавин, но след това от 12-13 метра стреля неточно покрай вратата.

В този момент пропускът на Шамак не изглеждаше фатален, но само три минути по-късно Олимпиакос върна един гол и изведнъж интригата отново стана висока. Гостите разиграха триково след корнер и последва центриране около точката на дузпата, където нямаше нито един защитник и Фустер зрелищно забоде топката с  глава в мрежата.

Голът вдъхнови гръцкия тим и гостите притиснаха Арсенал пред вратата му. Шчесни трябваше да прави две спасявания, второто от които след удар на Джебур от непосредствена близост. В следващата атака пък Миралас успя да засече ниско центриране в наказателното поле, но доста неточно.

Олимпиакос продължи да е по-активният отбор и в 38-та минута Бакари Саня под натиск направи грешка и тя даде възможност на Миралас да направи контраатака и да стреля от десетина метра, но Шчесни внимаваше и спаси.

В 40-та минута пък центриране на Окслейд-Чембърлейн не бе изчистено добре от защитата на Олимпиакос и Аршавин поднесе с глава топката на непокрития Росицки, но той вместо да стреля към вратата реши да върне топката на руснака и тя бе избита.

И след почивката гостите продължиха да предизвикват неприятности за защитата на Арсенал. В 48-та минута след заучено изпълнение на фаул Миралас отправи удар, но не уцели вратата.

Минута по-късно обаче Арсенал стигна до 100-процентово положение за гол. След контраатака и авантаж Шамак изведе Окслейд-Чембърлейн зад защитата в наказателното поле, но този път младокът не успя да преодолее вратаря.

Малко след това центриане на Чембърлейн попадна в Аршавин в наказателното поле и той поднесе на Шамак, но мароканецът стреля в краката на защитник.

В 55-та минута пък след центриране на Аршавин топката тупна върху напречната греда, макар страничният съдия неправилно да сигнализира, че е излязла в аут при параболата на удара.

Олимпиакос обаче продължаваше да играе смело и офанзивно и в 64-та минута бе на косъм от изравняването. Торосидис пое топката по крилото и от позиция, от която може би всички очакваха центриране отправи фалцов удар към далечната греда, който преодоля Шчесни, но напречната греда помогна на вратаря.

Арсенал изпитваше сериозни проблеми в разиграването на топката, но грешка на играч на Олимпиакос позволи на Аршавин да излезе срещу само един защитник срещу себе си, но не успя да го преодолее.

В 67-та минута в игра влезе Аарън Рамзи на мястото на поуморения Окслейд-Чембърлейн. И уелсецът веднага се прояви открадвайки топка в центъра на терена и след това даде перспективен пас на Аршавин. Този път руснакът успя да финтира защитник и да отправи остър удар от чиста позиция, но вратарят  Констанцо спаси.

Малко след това в игра за Арсенал влезе и Робин ван Перси, което донесе малко увереност в играта, но недостатъчно, за да спре напълно атаките на Олимпиакос. Опасните голови положения за гостите все пак спряха. В края на мача пък домакините имаха страхотна възможност за контраатака, но тя бе спряна от игра с ръка на играч на Олимпиакос, а след дадения от съдията авантаж не се стигна до голов удар.


Арсенал - Олимпиакос 2:1

1:0 Окслейд-Чембърлейн 7
2:0 Андре Сантош 20
2:1 Фустер 27

Арсенал: Шчесни, Саня, Сонг, Мертезакер, Андре Сантош, Фримпонг, Росицки, Артета, Окслейд-Чембърлейн (67 Рамзи), Аршавин (83 Гибс), Шамак (70 Ван Перси)
Олимпиакос: Констанцо, Маркано, Мелберг, Холебас, Торосидис, Орбаис (75 Модесто), Фустер (79 Пантелич), Фейса, Ибагаса, Джебур, Миралас (75 Абдун)

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар