сряда, 7 септември 2011 г.

Италия на Евро 2012 с рекорд

Италия се присъедини към Германия и Холандия като първите класирали се отбори за финалите на Евро 2012. Адзурите спечелиха с 1:0 срещу Словения у дома и са недостижими на първата позиция в група С. Освен това тима на Чезаре Прандели изравни рекорда на Джовани Трапатони от 2002 и на Роберто Донадони от 2008 с пета поредна победа.

Единственият гол в мача във Флоренция вкара Джампаоло Пацини. Нападателят влезе като резерва и се разписа 5 минути преди края. Крайният резултат е отличен за Италия, но едва ли треньора е харесал представянето на адзурите.

На "Артемио Франки" имаше много малко публика. Едва 16 000 дойдоха да гледат мача, в който Италия можеше да се класира на Евро 2012.

Прандели не заложи на същия състав, който победи 1:0 Фарьорските острови в петък. Касано и Роси отново водеха атаката, но в защита имаше промени. На двата фланга бяха Касани и Балдзарети, а не Маджо и Кришито. Само след 28 секунди удар на Роси бе избит от вратаря Ханданович. След половин час игра имаше нова добра възможност за Италия. Центриране бе отклонено с глава от Монтоливо, но Даниеле де Роси не успя да засече топката в мрежата. 

Италианците трудно създаваха положения и липсваше блясък и скорост в играта им. Прандели пусна първо Пацини на мястото на Касано, а после вкара и трети нападател в лицето на Марио Балотели, който замени Монтоливо.

Словенците също имаха своя шанс. Бившият играч на Литекс Миливое Новакович не овладя добре топката останал сам срещу вратаря, след грешка на Монтоливо и пас на Крим. И когато всички очакваха Италия да отложи класирането си за следващия мач, Пацини реши всичко.

В 85-ата минута нападателят на Интер вкара отблизо, след като топката попадна у него при един рикошет. 

Попадението донесе пета поредна победа на Италия в квалификациите. Това изравнява рекорда в квалификации поставен по пътя към Мондиал 2002 и Евро 2008 съответно от Трапатони и Донадони. Интересното в този рекорд е, че Италия не допусна гол при тези пет поредни победи. Всъщност адзурите не са допускали гол вече 7 поредни мача. Единственото попадение във вратата им реализира Естония. Италия е с най-добрата защита в европейските квалификации.

Адзурите вече имат 22 точки от 8 срещи. Сърбите са втори с 14 точки. Битката за място на баража ще е оспорвана. Естония има 13 точки, Словения има 11, а Северна Ирландия - 9 и Фарьорските острови - 4.

Италия - Словения 1:0

1:0 Пацини 85

ИТАЛИЯ: Буфон, Касани, Ранокия, Киелини, Балдзарети, Тиаго Мота (46 Маркизио), Пирло, Де Роси, Монтоливо (75 Балотели), Касано (61 Пацини), Роси
СЛОВЕНИЯ: Ханданович, Бречко, Цезар, Шулер, Йокич, Бирса (55 Иличич), Корен, Връшич (75 Печич), Крим (85 Дедич), Радосавлевич, Новакович

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар