сряда, 7 септември 2011 г.

И "кръстоносците" ни опукаха

България допусна нелепа загуба с 1:3 от Швейцария в Базел и записа пореден срам в тези европейски квалификации. 

Националите ни успяха да поведат в резултата след гол на Иван Иванов, но позволиха по-безумно детински начин на домакините да вземат победата след три гола на Чердан Шакири. 

"Лъвовете" завършиха срещата в намален състав, след като Живко Миланов си изпроси втори жълт картон в 65-ата минута. 

Футболистите ни играха прилично, но само до средата на първото полувреме. До този момент в състава на Лотар Матеус поне имаше борба, преса, здрави единоборства, но всичко това рухна твърде бързо и отново "лъвовете" се превърнаха в едни уплашени и примирени котенца, които бяха пометени от "кръстоносците". 

След тази загуба България е на предпоследно място в групата, като зад нас е само Уелс. Англия вече докосва еврофиналите, а за бараж ще спорят Швейцария и Черна гора. 

Двубоят с "кръстоносците" пък бе под номер 103 за Стилиян Петров с националната фланелка, като това му позволи да влезе в историята.




Срещата започна с атаки и към двете врати. В 3-ата минута Благо Георгиев се пусна по дясното крило, но там бе спрян от Циглер. Последва изпълнение на фаул от страна на Мартин Петров, но Шакири успя да изчисти топката. 

Отговорът на домакините бе удар от малък ъгъл на Щефан Грихтинг, но в аут. В 9-ата минута Марто Петров направи мощен пробив по лявото крило, центрира остро в наказателното поле, където Генков стреля, но Джуру изби в корнер, а след изпълнението му "лъвовете" вкараха. 

Марто центрира, Стилиян Петров стреля с глава, Диего Беналио изби топката, която попадна в Иван Иванов и той опъна мрежата за 0:1. Малко по-късно Цецо Генков и Сендерос се хванаха за гушите след въздушен сблъсък между двамата, но бързо бяха разтървани и не се стигна до наказателни картони. 

В 18-ата минута домакините скочиха за дузпа, след като Шакири се свлече театрално в наказателното ни поле, но правилно такава не бе свирена. 

Постепенно швейцарците взеха инициативата и сериозно натиснаха "лъвовете". Шакири центрира отдясно в наказателното поле на България, където Мехмеди се размина с топката, но Ники Михайлов направи блестящо спасяване. 

До края на полувремето играта се накъса, а съдията Павел Краловец от Чехия тънко подпираше домакините, като дори даде четири минути добавено време, в което "кръстоносците" ни изравниха. 

В продължението на първото полувреме швейцарците сътвориха страхотна атака и направо разнебитиха защитата ни, при което Шакири се озова сам срещу Михайлов и го преодоля за 1:1.


Второто полувреме започна с положение за домакините. Дердьок преодоля лесно Иван Иванов, пусна страхотен пас към Мехмеди, който шутира остро, но Михайлов отрази. 

В 62-ата минута Швейцария вкара втори гол. Резервата Владо Гаджев направи безумна грешка пред вратата на "кръстоносците", топката му бе отнета, последва отлична контра за домакините, при която Шакири се озова на чиста позиция и не сгреши за 2:1. 

Три минути по-късно Живко Миланов подсече Гьокан Инлер и си изпроси глупав втори жълт картон, така България остава в намален състав. Това накара националите ни да се приберат в половината си, докато домакините спокойно разиграваха в центъра на терена. 

В 82-ата минута националите ни създадоха най-опасната си ситуация за втората част - Стилиян Петров отправи много тежък удар от фаул, но Диего Беналио спаси. 

В края на мача Швейцария вкара и трети гол, дело отново на Шакири, който заби фамозно попадение след удар от границата на наказателното поле. Така България допусна поредна издънка, а Швейцария взе ценна победа, която я доближи до баражите.


ШВЕЙЦАРИЯ  - БЪЛГАРИЯ 3:1
0:1 Иванов (9)
1:1 Шакири (45+3)
2:1 Шакири (62)
3:1 Шакири (90)

ШВЕЙЦАРИЯ: Беналио, Лихщайнер, Сендерос, Джуру, Циглер, Инлер, Дердьок, Мехмеди (84-Емегара), Джемали, Гранит Джака (88-Фернандес), Шакири

БЪЛГАРИЯ: Николай Михайлов, Живко Миланов, Валентин Илиев, Иван Иванов, Петър Занев, Стилиян Петров, Георги Сърмов, Благой Георгиев, Ивелин Попов, Мартин Петров (60-Владимир Гаджев), Цветан Генков (70-Николай Бодуров)

ЖЪЛТИ КАРТОНИ: Джуру, Шакири (Ш),Георгиев, Миланов (Б)
ЧЕРВЕН КАРТОН: Миланов (Б)
СЪДИЯ: Павел Краловец (Чехия)

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар