сряда, 14 септември 2011 г.

Типичен Арсенал изпусна победата в края на мача

С гол на резервата Перишич две минути преди края Борусия Дортмунд измъкна равенство 1:1 срещу Арсенал в домакинския си мач от първия кръг на Шампионската Лига.

Шампионът на Германия доминираше през почти целия мач, но Арсенал поведе малко преди края на първото полувреме чрез Робин ван Перси.

След почивката и особено към края на мача домакините натиснаха още повече и в крайна сметка стигнаха до изравнителния гол след страхотен удар на хърватина.





Двата тима се срещаха отново след 9-годишна пауза, когато бе и последното участие на Борусия в Шампионската Лига. Завръщането на Арсенал в Дортмунд обаче не можа да се окаже завръщане и на бившия играч на германците Томаш Росицки, който отпадна заради контузия. Освен него от състава на "артилеристите" отсъстваха още един куп полузащитници и затова заедно в халфовата линия титуляри бяха Йоси Бенаюн и Микел Артета. Домакините също имаха известни проблеми, тъй като продължаваше да отсъства заради контузия Лукаш Бариос.

Първото положение в мача дойде пред вратата на Борусия, когато след разбъркване в наказателното поле и Жервиньо се оказа с топка в крака сам срещу вратаря, но в последния момент защитник направи решително влизане отзад и му я изби.

В ответната контраатака и Дортмунд имаше възможност за гол, което бе спомогнато от подхлъзване на Бакари Саня, но Гроскройц от чиста позиция стреля неточно.

След 10-та минута две неубедителни намеси на Лоран Косиелни доведоха до нови две положения за домакините. Централният защитник първо изпусна Кагава сам срещу вратаря, но той не си поведе добре топката и бе принуден да стреля от границата на накзателното поле, но го направи неточно.

След това пък Косиелни направи неразчетен опит за изкуствена засада и така позволи на Левандовски да излезе сам срещу Шчесни и той успя да заобиколи и да стреля към вратата, но Саня изби от голлинията.

В тези минути Дортмунд имаше превъзходство, но постепенно играта се изравни. В 33-та минута Арсенал направи първата си атака в типичен стил с дълготрайно задържане на топката и накрая Бенаюн успя да изведе от втория опит Робин ван Перси абсолютно сам срещу вратаря. Капитанът на Арсенал обаче не стреля добре от перфектна позиция и позволи на вратаря да избие в корнер.

Дортмунд отвърна с точен удар с глава на Левандовски, но Шчесни улови.

Така се стигна до 42-та минута, когато от втория опит Ван Перси вече не сбърка. Самият холандец имаше заслуга, тъй като с шпагат отне топката от Кел в центъра на терена, след това Тио Уолкът го изведе сам срещу вратаря и Ван Перси успя да стреля покрай него в мрежата.

Второто полувреме започна с натиск на Борусия. Арсенал обаче изглеждаше уверен в играта си и не се паникьосваше. 

Дори в 61-та минута лондончани имаха чудесно положение да удвоят резултата. Жервиньо бе изведен абсолютно сам зад защитата, но загуби равновесие и това го забави с откъсването срещу вратаря. Въпреки това той стигна топката и можеше да вкара, но вместо това би в краката на Вайденфелер.

С напредване на времето натискът на домакините се засилваше. Над всички бе младата звезда Марио Гьотце, който при една атака за малко да оправдае напълно сравненията с Лео Меси, като мина на парад през цялата защита на съперника, но на 5 метра от вратата все пак последният бранител му изби топката.

Борусия не успяваше да стигне до много чисти положения за гол, но постоянно бе близо до наказателното поле на Арсенал и това поддържаше напрежението. Освен това постоянните атаки доведоха до множество корнери. Именно след един такъв в 80-та минута като по чудо не падна гол. Ниското центриране не бе изчистено и мина през купа от играчи, след което Суботич стреля само на 5 метра от вратата, но Шчесни на магия улови топката между краката си.

Съдбата обаче се реваншира на домакините и възнагради усилията им с прекрасен гол две минути преди края. Поредното сляпо центриране бе изчистено право на волето на чакащия пред наказателното поле Перишич и влезлият като резерва хърватин отправи невероятен параболичен удар, който прати топката право покрай сглобката на гредите.

Голът очевидно обърка гостите и в първата от 4-те минути допълнително време Борусия бе близо до пълен обрат. Мертезакер и Косиелни пропуснаха лек пас към Левандовски пред вратата, но Шчесни направи решително излизане и попречи на съперника да стреля.

В следващата атака друга резерва - Мохамед Зидан навлезе от крилото в наказателното поле и отправи мощен удар от малък ъгъл, но защитник се хвърли и блокира.



Борусия Дортмунд - Арсенал 1:1


0:1 Ван Перси 42
1:1 Перишич 88


Борусия: Вайденфелер, Суботич, Хумелс, Шмелцер, Кел (68 Куба), Бендер, Кагава (85 Зидан), Левандовски, Гьотце, Гроскройц (69 Перишич), Пишчек
Арсенал: Шчесни, Саня, Мертезакер, Косиелни, Гибс, Сонг, Бенаюн, Артета, Жервиньо (86 Андре Сантош), Уолкът (77 Фримпонг), Ван Перси (85 Шамак)

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар