четвъртък, 29 септември 2011 г.

Барса си поигра с БАТЕ и го попиля с 5:0

Европейският клубен шампион Барселона размаза БАТЕ Борисов като гост с 5:0 в мач от втория кръг на груповата фаза на Шампионската лига, игран на стадион "Динамо" в Минск.
Каталунците решиха изхода на мача още през първото полувреме, постигайки своята първа победа в турнира през този сезон. Володко си вкара автогол, после Педро и Меси довършиха клуба от Борисов. Аржентинецът и Давид Вия добавиха по още едно попадение на сметката на Барса през втората част.
Така бързоногият футболист реализира своя гол №194 с екипа на Барселона, с което той се изравни с Ладислао Кубала на второто място във вечната класация на реализаторите на клуба.
След разгромната победа тази вечер Барселона е на върха в група H на Шампионската лига с актив от 4 точки. Точно толкова има и Милан, който е втори, а БАТЕ и Виктория Пилзен имат по една точка.

Барселона започна с характерното продължително владеене на топката, но първия шут в мача бе нанесен още във втората минута от Концевой, който спечели корнер за своя тим, след който Шимич нанесе много висок и неточен удар с глава.
Първият точен удар в срещата бе дело на Тиаго Алкантара след седем минути игра, като испанският национал опита да реализира технично с десния крак извън наказателното поле на БАТЕ, но Гутор бе на мястото си и закова топката.
13-тата минута не се оказа фатална за домакините, въпреки опита на Лео Меси да обстрелва с левия крак вратата на клуба от Борисов от над 20 метра, от пряк свободен удар. Малко по-късно отново аржентинският голаджия стреля, но топката се отклони от тяло на защитник в корнер.
В 19-тата минута едно безобидно центриране на Дани Алвеш отдясно бе засечено от Александър Володко в собствената му врата, като десният краен защитник на беларусите изпревари Лионел Меси, но имаше нещастието да си забие красив автогол от воле.
Попадението бе специално за Барса. Така каталунците вече имат цели 23 поредни мача в Шампионската лига, в които бележат гол. Досегашният рекорд от 22 поредни мача с вкаран гол на Байерн Мюнхен в периода 1998-2000 година остава в историята.
Шокът за БАТЕ продължи, тъй като в 22-та минута Давид Вия пусна много "меко" подаване в наказателното поле на домакините, където стражът Гутор следеше случващото се отблизо, а Педро нямаше какво друго да направи, освен да вкара с глава, давайки преднина от два чисти гола на "блаугранас".
След второто попадение във вратата на домакините, публиката на стадион "Динамо" в Минск млъкна и не беше трудно да се чуят указанията на треньорските щабове. Барса продължи да напада, като каталунците видимо намалиха оборотите срещу обезверения тим от Борисов, който не знаеше как да отвърне на получения шамар.
След половин час игра Ренан пусна страхотен пас по десния фланг, където грешникът Володко имаше възможност да се реабилитира за автогола, но футболистът на БАТЕ изигра ситуацията като типичен защитник, в опита си да прехвърли плонжиралия пред него Валдес - "изчисти" кълбото в аут, по навик.
Десетина минути преди края на първата част Педро имаше възможност да вкара своя втори гол в мача, но ударът му премина доста високо над напречната греда на домакините, които се бяха прибрали в своято половина, изчаквайки удобен момент за светкавична контраатака.
В 37-та минута Барса оканчателно сложи точка съмненията, че ще си тръгне с трите точки от Минск. При една рутинна атака отдясно Дани Алвеш центрира доста неточно в ръцете на вратаря Гутор, който обаче изпусна топката и Лионел Меси вкара с глава от границата на малкия пеналт.
Това бе втори гол на дребничкия техничар с глава в Шампионската лига. Първият бе на финала в турнира през 2009 година срещу европейски клубен вицешампион Манчестър Юнайтед. Така Меси изравни Ернан Креспо като най-резултатния аржентинец в евротурнирите с 39 попадения.
В следващите минути каталунците решиха да се забавляват със своя опонент. Първо Дани Алвеш отправи далечен шут, при това - с левия крак. Ударът логично бе доста неточен и слаб, като Гунар най-после можеше да се отличи с добра проява. След това Давид Вия остана сам срещу вратаря и вместо да го "препарира", реши да подава към Меси, който стреля от движение в аут.
В първите минути на второто полувреме Меси дриблира отдясно, премина през трима защитници, навлезе в наказателното поле на домакините и тъкмо, когато се очакваше да нанесе точен удар, аржентинецът не намери целта.
В 56-тата минута Лионел Меси вкара своя втори гол в мача, след като получи пас отдясно от Дани Алвеш. Аржентинецът изстреля истински снаряд от около 13 метра, с левия крак, в опит да скъса мрежата зад Гутор. Така Меси изравни Ладислао Кубала като голмайстор №2 в историята на Барса с общо 194 гола.
Малко по-късно Меси се отличи с невероятен пас, когато подаде по диагонала към връхлитащия Ерик Абидал, чийто шут бе спасен от стража на домакините. След това Давид Вия шутира с левия крак от почти същата позиция, но Гутор улови топката.
В следващите минути Барса дори не се опитваше да напада, но въпреки това момчетата на Пеп Гуардиола не даваха топката на своя съпреник, като в 75% от игровото време кълбото бе в краката на Меси и компания.
В 77-та минута Ренан се нагърби с изпълнението на пряк свободен удар, но прати топката над вратата на Барселона, като интересното е, че БАТЕ нямаше нито един точен удар към вратата на гостите в целия двубой.
Десетина минути преди края на мача Лионел Меси можеше да вкара хеттрик от фаул, но топката премина на метър и половина от лявата греда на Гутор, след много опасния удар на аржентинеца.
В 90-тата минута груба грешка на защитата на БАТЕ даде възможност на Давид Вия също да се разпише, след като голаджията остана сам срещу вратаря на домакините. Испанецът не сгреши, възползвайки се от бързия и хитър пас на влезлия като резерва Максуел.
БАТЕ Борисов - Барселона  0:5
0:1  Володко - 19', автогол
0:2  Педро - 22'
0:3  Меси - 37'
0:4  Меси - 56'
0:5  Вия - 90'

БАТЕ:  Гутор, Шимич, Филипенко, Володко, Бордачов, Рудик (Алексян - 60')), Олекнович, Бага, Ренан (Курлович - 82'), Концевой, Кежман (Скавиш - 57')
Барса:  Валдес, Пуйол, Масчерано, Абидал (Адриано - 61'), Алвеш, Кейта, Шави (Фабрегас - 59'), Тиаго Алкантара, Педро (Максуел - 69'), Меси, Вия

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар