вторник, 13 септември 2011 г.

Невероятният Джокович покори и Ню Йорк

Световният номер 1 Новак Джокович написа поредната златна страница в историята на сръбския тенис, след като преди минути спечели титлата от Откритото първенство на САЩ по тенис в Ню Йорк.
В дългоочаквания финален сблъсък Ноле надигра миналогодишния носител на трофея Рафаел Надал с 3:1 сета, в отделните части 6/2, 6/4, 6/7, 6/1 и така стана 24-ят тенисист в Оупън ерата, триумфирал в надпреварата.
Двубоят започна с ранен пробив за Надал, който поведе с 2/0, но след това последва изумителна серия от шест поредни гейма в полза на възпитаника на Мариан Вайда, с която той записа първия сет в своя актив.
В тези минути направи впечатление изключително пасивната игра на Надал, който с нищо не показа, че си извлякъл някакви поуки от предходните 5 поредни загуби срещу Джокович и отново заложи на силно лифтираните удари от форхенд, които падаха далеч пред основната линия на сърбина и ставаха лесна плячка за мълниеносните му атаки.
Освен това първият начален удар на Рафа също отсъстваше и това допълнително улесни световния номер едно, който с лекота стегна до три пробива в подаването на своя опонент.
На старта на втория сет Надал отново реализира пробив и отново поведе с 2/0, a в третия гейм двамата тенисисти разкриха най-доброто от модерния тенис и многократно изправиха публиката на “Артър Аш Стейдиъм” на крака, като в крайна сметка след близо 17 минути безмилостна битка Джокович стигна до пробив и намали за 1/2.
Нещо повече – сърбинът влезе в нова серия от четири последователно спечелени гейма, но този път Надал измъкна емблематичния 7-ми гейм, а в осмия дори изравни за 4/4.
Вместо да използва психологическото си предимство в този момент испанецът изигра един безобразен сервис гейм, буквално подари брейка на Джокович, а с това и втория сет.
Сценарият на старта на третата част бе коренно различен, след като Ноле този път стигна до ранен брейк, но Рафа успя да изравни за 2/2. Последва нов епичен пети гейм, в който сърбинът за пореден път демонстрира извънземната си класа и след куп невероятни отигравания стигна до нов пробив за 3/2.
Отговорът на Надал обаче бе светкавичен – “Ел Торо” повиши значително темпото на игра, форхендът му най-накрая сработи и испанецът не само че заличи изоставането си, но дори стигна до скрит сетбол в осмия гейм.
Типично в свой стил Джокович се измъкна от поредната критична ситуация, стигна до пробив в единадесетия гейм и получи правото да сервира за мача.
Точно в този момент Рафа изригна – успя с невероятни усилия да върне брейка и да остане в мача, а в последвалия тайбрек бе по-настоятелен и след 7:3 записа третия сет в своя актив.
На старта на четвъртата част сърбинът изпита болки в кръста и поиска медицински таймаут, а след намесата на физиотерапевта превключи на по-високи обороти, проби на два пъти подаването на Надал и така спечели тази епична финална битка и първата си титла от Откритото първенство на САЩ.
Статистиката от двубоя:
Джокович
Надал
66
1-ви сервис %
68
7
Асове
2
1
Двойни грешки
3
Ноември.26
Възможности за пробив
 6/14
55
Уинъри
32
51
Непредизвикани грешки
37
Времетраене: 4.10 ч.


Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар