неделя, 11 септември 2011 г.

Джокович нокаутира Федерер

Световният номер 1 Новак Джокович е първият финалист в тазгодишното издание на Откритото първенство на САЩ по тенис в Ню Йорк.
В невероятно драматичен и стойностен двубой, завършил преди броени минути, сърбинът сътвори впечатляващ обрат срещу 5-кратния шампион Роджър Федерер за крайното 6/7, 4/6, 6/3, 6/2, 7/5.
Двубоят започна с тотално надмощие на сервиращите, като в първата част нито един от двамата тенисисти не успя да стигне дори до възможност за брейк, което логично доведе развръзката на сета до тайбрек.
В него Федерер започна по-концентрирано пръв стигна до минипробив, а в последствие дори до три поредни сетбола, които Джокович със завидна вещина успя да отрази.
Последва нов шанс за Маестрото за приключване на сета, но и този път сърбинът се измъкна от критичната ситуация, но при петия си опит 5-кратният шампион не сбърка и след 9:7 сложи точка на спора в първия сет.
Подемът в играта на Федерер продължи и в началото на втория сет, като в третия гейм най-накрая се стигна и до възможности за брейк, първата от която бе пропусната от Роджър, но при втората швейцарецът успя да стигне до така желания от него пробив.
Малко по-късно обаче Ноле заличи изоставането връщайки пробива, но веднага след това Маестрото отново спечели подаването на своя опонент, а с това де факто и сета, повеждайки с 2:0.
В тези минути направи впечатление изключително стабилната игра на Федерер от основната линия, великолепният му до момента бекхенд, с който той дори успяваше да си изкове предимство в разиграванията и най-вече агресивния му стил на игра, който принуждаваше Джокович почти винаги да стои 2-3 метра зад основната линия.
Всичко това обаче коренно се промени на старта на третия сет, в който като че ли Федерер “изчезна от корта”, тотално предаде инициативата на сърбина и резултатът не закъсня.
С изключително солидна игра Джокович не остави никакви шансове на Роджър и набързо възстанови статуквото на корта и вече влезе като фаворит в заключителния пети сет.
Тук драмата бе пълна, след като световният номер едно изигра един безобразен осми гейм, в който загуби подаването си и предостави на Федерер възможността да сервира за мача (при 5/3).
Публиката на “Артър Аш Стейдиъм” изригна, предчувствайки триумфа на своя любимец, но не на това мнение бе “феномена” от Белград.
С изумителен ретур от форхенд Джокович отрази първия мачбол на швейцареца, а след това и д-р Федерер “помогна да извадят сърбина от реанимационната”, пропилявайки и втория мачбол, а в последствие и подаването си.
Ноле не се нуждаеше от повече подаръци, спечели следващите три гейма и така си осигури мястото на финала за втора поредна година, където ще очаква или Рафаел Надал, или Анди Мъри.
Статистиката от двубоя:
Джокович
Федерер
59
1-ви сервис %
61
8
Асове
11
6
Двойни грешки
4
 6/12
Възможности за пробив
 3/5
48
Уинъри
49
35
Непредизвикани грешки
59
Времетраене: 3.51 ч.


Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар