четвъртък, 1 септември 2011 г.

След 22 години: България с победа на Европейско първенство (снимки)


Българският национален отбор по баскетбол записа първата си победа на Европейско първенство от 22 години насам. Момчетата, водени от треньора Росен Барчовски, се наложиха с 68:65 ( 56:52 на почивката)над тима на Белгия.
Това бе втори мач за нашите на финалите в Литва, след като вчера отстъпихме на Словения. Припомняме, че България попадна в Група D, а до края ни предстоят двубои с Украйна, Русия и Грузия.  Най-резултатен в нашия отбор днес бе Ърл Роулънд с 22 точки. Капитанът Филип Виденов добави 17, а с 8 се отчете Калоян Иванов.
Подобно на сблъсъка със Словения, нашите отново играха нервно, на моменти дори сковано, но въпреки това успяха да се поздравят с крайния успех. Особено нискорезултатна бе първата четвърт на двубоя, която завърши 14:13 за нашите. Виденов и компания обаче трябваше да чакат повече от 10 минути игрово време, за да отбележат първата си тройка в мача. На полувремето пък резултаът бе 56:52 за нашия тим.
Сериозна драма се разигра в последните 2 минути на срещата. При равен резултат 65:65 Деян Иванов вкара първите си точки, при това в какъв момент. В ответната атаката именно той се пребори за топка под коша, след което бе фаулиран и един точен удар оформи крайното 68:65.
В събота баскетболистите ни играят с Украйна, в неделя е мачът с фаворита в групата Русия, а последният ни двубой от груповата фаза на надпреварата в Литва е в понеделник срещу Грузия.
Последната ни победа на Европейско първенство датираше от 1989 година, когато надвихме Холандия с 91:86 в спор за 7-о място.


Източник topsport.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар