събота, 10 септември 2011 г.

Арсенал издрапа до щастлива победа

Нелепа грешка на вратаря на Суонси Мишел Ворм донесе минималната победа с 1:0 на Арсенал в мач от 4-я кръг на английската Висша Лига, игран на "Емиратс Стейдиъм".

Холандският страж подари топката на Андрей Аршавин пет минути преди почивката и руснакът вкара от малък ъгъл в опразнената мрежа.

Артилеристите имаха леко преимущество през по-голямата част от мача, но Рамзи и Уолкът направиха невероятни пропуски в самото начало. През второто полувреме и двата отбора си размениха по една греда.

В последните пет минути пък мачът стана изключително напрегнат, като и двата отбора пропуснаха добри положения за гол.

Така в крайна сметка отборът на Арсен Венгер записа първа победа в английската Висша Лига. Уелският отбор обаче продължава да търси първия си успех, като на всичкото отгоре не е успял да вкара гол в първите четири мача.





Въпреки многото контузени и наказани играчи, Арсен Венгер не се осмели да използва всичките си нови попълнения и даде дебют само на Микел Артета и Пер Мертезакер. Това позволи на младоците Киерън Гибс и Емануел Фримпонг да бъдат отново титуляри.

Не бе изминала още първата минута, когато Арсенал стигна до чисто положение за гол. Микел Артета започна контраатака и премина покрай съперник, след което изведе Рамзи на чиста стрелкова позиция. Уелсецът обаче малко се забави с удара, а след това стреля покрай вратата.

В 4-та минута самият Артета получи шанс  да изпробва мерника си от пряк свободен удар, но стреля в стената.

Суонси обаче също имаше страхотно положение за гол. В 6-та минута Дайър центрира точно от дясното крило и Греъм засече само на 5 метра от вратата, но Шчесни се хвърли и направи страхотно спасяване с една ръка.

В 15-та минута Арсенал за втори път бе на сантиметри от гола. Тио Уолкът изскочи на скорост зад защитата и Аршавин веднага му даде извеждащ пас. Английският национал успя да изпревари излизащия напред вратар и след това чукна топката към опразнената мрежа, но точно преди тя да мине голлинията, притичалият Коукър се хвърли и със шпагат изчисти.

Последваха силни минути за Арсенал и първо Рамзи стреля покрай вратата от дистанция, а след това и Фримпонг имаше чудесна възможност, но бе неточен от границата на наказателното поле.

Гостите трудно стигаха до вратата на съперника и в 27-та минута имаха рядък шанс от пряк свободен удар, но Агустин бе неточен.

Постепенно обаче Суонси успя да натрупа малко самочувствие и изнесе играта по-напред. Така на два пъти центрирания предизвикваха напрежение в наказателното поле на "артилеристите".

Точно когато обаче изглеждаше, че гостите ще успеят да завършат полувремето по добър начин, катастрофална грешка на вратаря Мишел Ворм доведе до гол за Арсенал. Холандският страж улови рикоширала топка след изстрел на Уолкът и реши бързо да я изнесе напред. Вместо това обаче той я метна в краката на тичащ пред него защитник и това позволи на Аршавин да я улови в наказателното поле и макар от доста малък ъгъл, да я вкара в опразнената мрежа.

В последната минута лоша игра с глава в собственото поле на защитник на Суонси позволи на Аршавин да овладее и да изведе Уолкът на добра позиция, но диагоналният удар на англичанина бе неточен.

Гостите започнаха по-активно второто полувреме. Арсенал обаче пръв стигна до удар - Робин ван Перси атрактивно засече центриране на Аршавин, но неточно покрай гредата.

В 53-та минута гредата спаси Арсенал от изравнителен гол. Скот Синклер стреля чудесно от фаул над стената и успя да излъже Шчесни, но топката се удари в напречната греда.

Три минути по-късно обаче гредата помогна и на гостите. Ван Перси игра индивидуално пред наказателното поле и след като намери пролука за изстрел нанесе топовен удар, който тресна страничната греда.

Арсенал продължи да е активен и след добро включване на Фримпонг Рамзи поднесе топката на Ван Перси, но той от 15 метра стреля над вратата.

Последваха десетина спокойни минути и явно те приспаха защитата на гостите, която пропусна центриране на Саня да стигне до далечната греда, но малко не достигна на Ван Перси да засече.

В средата на полувремето играта бе накъсана от няколко смени и от двата отбора. За Суонси Стивън Доби се отчете с точен, но слаб удар, който бе спасен лесно от Шчесни.

За Арсенал пък Бенаюн започна неуверено, но добро негово връщане назад позволи на Артета да стреля, но след лек рикошет топката мина покрай гредата.

Най-добро включване обаче направи Маруан Шамак, който само минута след влизането си в игра засече много добре с глава центриране на Гибс, но вратарят на гостите Ворм се хвърли и спаси.

В тези минути Арсенал контролираше мача, но в последните пет минути гостите рязко натиснаха и играта се пренесе изцяло пред наказателното поле на Арсенал. При това положение домакините имаха страхотна възможност за контраатака с 4 души срещу 1, но Рамзи даде  много лош пас.

Това остави интригата и секунди по-късно Суонси пропусна невероятно положение. След центриране от корнер Шчесни не успя да боксира топката и тя попадна на волето на Греъм, но той от 5 метра направи по-трудното и стреля над вратата.

Все пак Арсенал успя да организира успешно друга контраатака, при която Гибс нанесе точен удар, но Ворм спаси.


Арсенал - Суонси 1:0

1:0 Аршавин 40

Арсенал: Шчесни, Саня, Мертезакер, Косиелни, Гибс, Фримпонг (74 Коклен), Рамзи, Артета, Аршавин (62 Бенаюн), Уолкът, Ван Перси (81 Шамак)
Суонси: Ворм, Уилямс, Тейлър, Коукър, Рангел, Брайтън, Синклер, Дайър (84 Мор), Алън (75 Доби), Агустин (64 Гауър), Греъм

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар