сряда, 17 август 2011 г.

Арсенал излъга Удинезе с едно на мъка

Арсенал измъкна минимална победа с 1:0 над Удинезе в първия мач от квалификациите за влизане в Шампионската Лига, игран на "Емиратс Стейдиъм".

Единствения гол в мача вкара Тио Уолкът още в 4-та минута. След това обаче италианците тотално надиграха "артилеристите", които не изглеждаха абсолютно безидейни.

Войчех Шчесни обаче направи няколко чудесни спасявания, а веднъж и гредата помогна на Арсенал.

Противно на логиката Уолкът можеше да вкара и втори гол в 90-та минута, но тогава пък вратарят на гостите Ханданович направи брилянтно спасяване.

Реваншът е след две седмици на стадиона на Удинезе "Стадио Фриули".






В началото нищо не предвещаваше начина, по който ще протече мачът, тъй като Арсенал успя да открие резултата още в 4-та минута.

Рамзи бе изведен зад защитата на Удинезе по дясното крило, след това напредна и центрира към близката греда, където Тио Уолкът връхлетя и засече ефектно от въздуха.

Пет минути по-късно Арсенал бе много близо до втори гол. Центриране от корнер намери непокрит Жервиньо на далечната греда, но той не успя да я овладее добре и да стреля от упор.

След десетата минута обаче нещата коренно се промениха и Удинезе взе инициативата и започна да поглежда все по-смело към вратата на съперника. Първо грешен пас на Сонг даде начало на контраатака за италианците, но накрая Асамоа не успя да отправи решителен изстрел.

След това в 12-та минута гостите спечелиха пряк свободен удар на позиция, от която изглеждаше, че ще има центриране. Вместо това Антонио ди Натале стреля директно във вратата и за малко да изненада Шчесни, като гредата помогна на вратаря на Арсенал.

Отново Ди Натале имаше възможност след две минути, като получи топката непокрит, но от трудна позиция не успя да прехвърли Шчесни.

Едва в 20-та минута Арсенал стигна до следващия си удар в очертанията на вратата, дело на Уолкът след индивидуална акция, но вратарят Ханданович не бе затруднен да спаси.

Удинезе обаче продължи да е по-активният отбор и в 26-та минута имаше стопроцентово положение за гол. След корнер в полза на Арсенал Сонг за втори път отигра грешно топката и Армеро я открадна. Играчът на Удине се впусна мощно напред и след като защитниците на Арсенал следяха Ди Натале, Армеро се провря в коридор и излезе сам срещу вратаря. Шчесни обаче направи перфектно спасяване, а след това върналият се Сонг блокира добавка.

До края на полувремето гостите имаха още една добра възможност, но диагоналният удар на Ди Натале мина на сантиметри от близката греда.

На почивката Арсен Венгер трябваше да направи принудителна смяна заради контузията на Киерън Гибс и на негово място влезе Йохан Джору.

Именно Джору изпусна Исла в наказателното поле още в 46-та минута, но той пък се забави и не успя да нанесе удар.

Джору обаче се реваншира в следващата ситуация, когато Косиелни изнесе лошо топката и Удинезе започна контраатака чрез Ди Натале, но в решителния миг ударът му бе блокиран от Джору.

Само десет минути след началото на второто полувреме обаче и Джору се контузи и на свой ред трябваше да бъде заменен от новака Карл Дженкинсън, който направи официален дебют за Арсенал. 19-годишният младок обаче очевидно бе несигурен и в 60-та минута Исла проби по неговото крило и отправи силен диагонален удар от наказателното поле, но не уцели вратата.

След лошо изчистване от корнер пък Асамоа овладя топката на границата на наказателното поле и стреля силно, но прати кълбото над гредата.

Едва в 69-та минута Арсенал създаде първото голово положение за второто полувреме. Тогава бе използвана скоростта на Тио Уолкът, който бе изведен зад защитата на Удинезе, но от диагонална позиция не успя да преодолее вратаря.

Арсен Венгер обаче явно не мислеше за офанзивата на отбора, а за стабилността и вкара в игра дефанзивния халф Емануел  Фримпонг на мястото на Томаш Росицки. 19-годишният играч на Арсенал мигновенно се отчете с две нарушения, второто от които пред наказатеното поле. Ди Натале успя да стреля много прецизно над стената от тази позиция, но и Шчесни показа класа и спаси великолепно.

В последният четвърт час домакините се посъвзеха и успяха да изнесат играта в половината на италианците. Удинезе обаче бързо отговори с контраатака, при която Пинци стреля изненадващо от над 25 метра и топката мина много близо до сглобката на гредите.

Точно в последната минута на мача Арсенал бе на косъм от това да вкара изненадващ втори гол. Жервиньо игра добре пред наказателното поле и поднесе на чудесна стрелкова позиция към Тио Уолкът, който без замисляне стреля от движение в далечния ъгъл, но Ханданович направи брилянтно спасяване с една ръка.


Арсенал - Удинезе  1:0

1:0 Уолкът 4


Арсенал: Шчесни, Саня, Вермаелен, Косиелни, Гибс (46 Джору (56 Дженкинсън)), Сонг, Рамзи, Росицки (72 Фримпонг), Уолкът, Жервиньо, Шамак
Удинезе: Ханданович, Ларангейра, Неутон (59 Паскуале), Бенатиа, Екстранд, Армеро, Исла, Баду, Асамоа, Пинци (88 Абди), Ди Натале

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар