петък, 26 август 2011 г.

Динамо Киев изрита Литекс от евротурнирите

Украинският колос Динамо Киев победи шампиона на България Литекс с 1:0 в плейофната среща-реванш за влизане в групите на Лига Европа.
Точен за домакините бе Милевски четвърт час преди края на срещата, а две минути по-късно Жос получи втори жълт картон и бе изгонен.
Така Динамо спечели битката срещу ловчанлии с общ резултат 3:1 и влиза в груповата фаза на Лига Европа. В същото време Литекс регистрира срамната четвърта поредна загуба в европейските клубни турнири.
Все пак трябва да отбележим, че българският тим изигра прилично първо полувреме и можеше да открие резултата още след 120 секунди игра, а освен това родният шампион нацели на два пъти гредите.

Двубоят започна с атаки на Литекс. Сашо Цветков тръгна в нападение, но топката му бе избита, а после Георги Миланов не намери добре кълбото.
Още във втората минута на срещата Онанга свали с глава към Кодо, който пропусна, останал лице в лице срещу Шовковски, като това трябваше да бъде гол за българския отбор.
После много плътен удар на Христо Янев бе избит от защитник на гостите, който подложи крака си. От последвалия корнер не последва опасност, но българският тим владееше инициативата.
Домакините се окопитиха и първо Браун засече една топка с гърди, но Винисиус не бе затруднен. После Милевски шутира, но защитата на гостите се справи.
В десетата минута Литекс нацели греда. Георги Миланов отправи снаряд с левачката, Шовковски докосната топката с върха на пръстите си, след което кълбото се отби в левия му страничен стълб.
В средата на първата част много силен шут на Алиев от над 20 метра застраши вратата на гостите, като топката облиза мрежата зад Винисиус, но от външната страна.
След половин час игра Хачериди нанесе опасен удар с глава, след като Винисиус не успя да докосне топката при опит за боксиране, но кълбото излезе високо в аут, за късмет на гостите от Ловеч.
След това Милевски и Ярмоленко нанесоха два последователни удара, но Винисиус и двама защитници на Литекс попречиха на топката, след което българите си отдъхнаха.
Малко преди почивката уникален удар на Милевски от воле, с левия крак, извън наказателното поле на Литекс, можеше да даде преднина на домакините, но Винисиус спаси по феноменален начин.
След това нарушение на Ярмоленко срещу Занев точно на границата на наказателното поле на Динамо донесе жълт картон за възпитаника на Юрий Сьомин.
Христо Янев се нагърби с изпълнението на прекия свободен удар и техничарят завъртя чудесно топката, но Шовковски за разтегна и изби в корнер. Янев изпълни перфектно и ъгловия удар, нацелвайки напречната греда, след което двата отбора се оттеглиха на почивка.
В самото начало на втората част Христо Янев изпълни пряк свободен удар от около 20 метра, но не се стигна до нищо опасно, след като топката се отби от тяло на защитник на Динамо и излезе в корнер.
Малко по-късно Милевски се пребори със защитник на Литекс и стреля моментално от движение, но Винисиус успя да избие в корнер.
След това Ярмоленко проби отдясно и подаде към Алиев пред наказателното поле, като халфът стреля, но топката премина опасно на милиметри от напречната греда на българския тим.
Двайсетина минути преди края на срещата Литекс сътвори много добра атака. Занев центрира в малкия пеналт, влезлият като резерва Светослав Тодоров върна чудесно към Христо Янев, който от чиста позиция стреля неточно в аут.
След това Винисиус се намеси блестящо и спаси шут на Горан Попов, който бе останал сам срещу вратаря на ловчанлии след прекрасен извеждащ пас на негов съотборник.
В 75-тата минута Алиев центрира много хубаво от корнер и Милевски на първа греда нацели топката с глава, давайки преднина на домакините.
Само 2 минути по-късно Жос получи втори жълт, съответно червен картон и бе изгонен, оставяйки Литекс с човек по-малко на терена. Ерьоменко веднага се възползва от ситуацията и нанесе тежък шут, за късмет на българите - в аут.
В последните минути българите се бранеха, а Динамо намали темпото, след като не се виждаше как българският тим може да постигне обрат в срещата.
Динамо Киев - Литекс  1:0
1:0 Милевски - 75'
Втори жълт /червен/ картон:  Жос - 77'

Динамо Киев:  Шовковски, Да Силва, Бетао, Юсуф (Попов - 53'), Хачериди, Вукоевич, Алиев (Гармаш - 76'), Ярмоленко (Харуна - 79'), Ерьоменко, Милевски, Браун
Литекс:  Винисиус, Занев, Онанга, Жос, Бодуров, Янев, Георги Миланов, Цветков (Флорес - 61'), Мирасема (Джерманович - 81'), Илия Миланов, Кодо (Светльо Тодоров - 65')

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар