събота, 27 август 2011 г.

Барселона взе и Суперкупата на Европа

Барселона продължава да жъне трофеи. Каталунците спечелиха поредното отличие, побеждавайки с 2:0 Порто за Суперкупата на Европа.

Както обикновено, успехът бе вдъхновен от лидерът Лео Меси, който откри резултата в края на първото полувреме след грешка на португалците.

В самия край на мача влезлият като резерва Сеск Фабрегас вкара за 2:0, а Порто завърши мача с 9 души, тъй като минута преди и минута след гола на Фабрегас червени картони получиха Роландо и Гуарин.

С успеха Барселона стана вторият отбор с най-много титли в този турнир с 4 отличия. Само Милан има пет, докато Ливърпул има три. Барса обаче изпревари "росонерите" като отборът с най-много европейски отличия. Каталунците вече имат 15, докато Милан е с 14.

Пеп Гуардиола пък изпревари Йохан Кройф по трофеи, като сегашният треньор на Барса спечели 12-та купа срещу 11 на легендарният холандец.

Мачът бе исторически и за Лео Меси, тъй досега той бе единственият, в който аржентинецът не се бе разписвал.





Порто започна по-активно мача и още в втората минута спечели пряк свободен удар на идеална позиция пред пеналта, но Хълк стреля малко над вратата.

Последва чудесен удар на Моутиньо от границата на наказателното поле и се наложи Виктор Валдес да се хвърля и да избива с една ръка в корнер.

Първото положение за Барселона дойде в 10-та минута, когато не бе отсъдена засада на Педро и след рикошет в защитник той бе изведен сам срещу вратаря, но при опита да го прехвърли прати топката от горната страна на мрежата.

В ответната атака Хълк финтира Дани Алвеш в наказателното поле и отправи удар от малък ъгъл, който преодоля Валдес, но и мина покрай гредата.

Мачът бе станал доста динамичен и при бърза атака Вия поднесе към Меси в наказателното поле, но той бе притиснат от защитник и не успя да засече отблизо в мрежата.

След бурното начало нещата се поуспокоиха, а след средата на полувремето Барса наложи типичния си контрол със сериозно притежание на топката. Каталунците обаче не можеха да създадат чиста голова възможност.

Дори и без такава обаче те откриха резултата в 38-та минута след подарък на Фреди Гуарин. Той неразчетено даде подаване назад към наказателното поле без да гледа и така без да иска изведе Меси абсолютно сам срещу вратаря.

Последва бърз финт на аржентинеца срещу Елтон и след това той вкара на празна мрежа. С това попадение Меси вече 

Минута преди края Абидал за малко да върне жеста на Порто, но Масчерано внимаваше и поправи грешката му в защита.

Подобно на първото полувреме и второто започна с по-активна игра на португалците. В 51-та минута Моутиньо отправи диагонален удар и след лек рикошет в защитник топката мина на сантиметри от страничната греда.

Три минути по-късно Гуарин нанесе страховит удар от дистанция и топката се насочваше близо до гредата, но Валдес се хвърли и направи блестящо спасяване с една ръка.

Барса сравнително бързо неутрализира натиска на Порто и отново овладя центъра на терена. При една контраатака извеждащо подаване към Педро не бе пресечено от двама защитници и нападателят на Барса излезе сам срещу вратаря, но накрая се замота и Елтон успя да му избие топката.

След това пък Меси получи извеждащо подаване и за втори път в мача преодоля Елтон и вкара на празна мрежа, но този път голът бе отменен заради засада.

Макар да направи няколко страхотни спасявания, Валдес имаше и колебливи намеси. Едно негово ненужно излизане извън наказателното поле предизвика сериозно напрежение, тъй като Масчерано не го видя и го прехвърли с глава, но малко пред вратата Абидал се пребори с Хълк и изби топката в корнер.

В 78-та минута Порто имаше всички основания да претендира за дузпа, след като Абидал си поведе лошо топката в наказателното поле и Гуарин го изпревари за топката, а защитникът на Барса го срита със закъснялото си влизане. Съдията обаче си замълча.

Пет минути преди края Порто остана с човек по-малко, тъй като за втори жълт картон бе изгонен Роландо. Причината бе професионален фаул срещу Меси при бърза контраатака на аржентинеца.

И Барса мигновено се възползва от численото си преимущество, като резервата Сеск Фабрегас вкара втори гол две минути по-късно. Той се включи на скорост в наказателното поле и след перфектна асистенция от Меси овладя на гърди и от въздуха простреля Елтон.

При това положение носителят на трофея в Лига Европа изпусна нервите си и Фреди Гуарин направи безумно влизане в краката на Масчерано, за което напълно справедливо получи директен червен картон.

В последната минута на мача Барса можеше да вкара и трети гол. Фабрегас изведе Дани Алвеш по крилото и след като бразилецът почти достигна близката греда, чукна назад към Иниеста. Неговият удар от точката на дузпата обаче бе спасен блестящо от Елтон.


Барселона - Порто 2:0

1:0 Меси 38
2:0 Фабрегас 88

Червени картони: Роландо 86, Гуарин 90


Барселона: Валдес, Алвеш, Масчерано, Абидал, Адриано (63 Бускетс), Кейта, Шави, Иниеста, Меси, Педро (80 Педро), Вия (61 Вия)
Порто: Елтон, Сапунару, Роландо, Отаменди, Фусиле, Гуарин, Соуса (77 Фернандо), Моутиньо, Кристиан Родригес (69 Варела), Клебер (77 Белуши), Хълк

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар