сряда, 24 август 2011 г.

US Open – preview – част I


Броени дни остават до началото на последния за сезона турнир от Големия шлем – Откритото първенство на САЩ по тенис в Ню Йорк, което ще приюти и ще даде поле за изява на всички топ тенисисти.
За съжаление на приятелите на тениса обаче не може да не отбележим, че от дълго време насам в навечерието на престижната надпревара не е имало толкова много неизвестни около моментната спортна форма на т.нар. супер фаворити.
Новак Джокович – логично започваме прегледа си със световния номер 1, който от началото на 2011 година има невероятните 57 победи и само 2 загуби (от Федерер и Мъри), спечели 9 титли, две от които от Големия шлем (Аустрелиън оупън и Уимбълдън).
В досегашните си 6 участия на Флашинг Медоус възпитаникът на Мариан Вайда достигна на два пъти до финала (загуби от Федерер през 2007 и от Надал през 2010) и два пъти игра полуфинал, има 26 победи и 6 загуби.
Тази внушителна статистика със сигурност би обнадеждила до краен предел феновете на сърбина, ако не беше неприятната травма в рамото, която той получи по време на злощастния финал в Синсинати.
Според самия Джокович място за притеснение няма, а времето до началото на битките в Ню Йорк ще му е напълно достатъчно да се възстанови на 100 процента, но дали наистина ще е така ще стане ясно следващата седмица.
Рафаел Надал – не е тайна за никого, че миналогодишният носител на трофея е далеч от най-добрата си спортна форма, а резултатите, които показа по време на подготвителните серии на американска земя сериозно обезпокоиха дори “чичо” Тони.
Рафа допусна шокираща загуба от Иван Додиг на старта в Монреал, а играта му в Синсинати също не впечатли и загубеният четвъртфинал от прогресиращия напоследък Марди Фиш сякаш не изненада никого.
На всичкото отгоре “Ел Торо” сподели, че все още го измъчва травмата в стъпалото, а и изгорените пръсти след инцидента в ресторанта преди десетина дни със сигурност му създават допълнително неудобство.
Роджър Федерер – едно от много безценни качества на 5-кратния шампион е способността му да се предпазва от сериозни контузии и  сега Маестрото изглежда лишен от здравословни проблеми в навечерието на шампионата.
С изключение на двубоя си срещу Хуан Мартин Дел Потро в Синсинати обаче и Федерер не показа нещо запомнящо се на Мастърсите този месец, а в загубения четвъртфинал срещу Бердих не успя да стигне дори до възможност за пробив.
Все пак Федерер не веднъж е споделял, че кортовете на Флашинг Медоус са едно от местата, където той се чувства най-комфортно и шестте поредни финала са повече от категорично доказателство за това.
Анди Мъри – “шотландския боец” и да искаше нямаше как да измисли по-противоречив начин за представянето си в подготвителните серии преди US Open.
Като носител на трофея британецът пристигна в Монреал и още в първия си мач бе полят със студен душ от 35-ия в световната ранглиста Кевин Андерсън, за да спечели следваща седмица супер турнира в Синсинати, надигравайки на финала контузения Джокович.
За феноменалната защита и издръжливост на Мъри, с която той пречупва повечето от противниците си, вече сме говорили не веднъж, но истинският проблем за шотландецът е психологическата бариера, която той сам си създаде след трите загубени финала в турнирите от Голямата четворка.
Хуан Мартин Дел Потро – “бялата лястовица” в модерния тенис бързо бе приземена след злощастната контузия в китката, която изкара аржентинеца от кортовете за близо година.
През последните месеци Дел Потро се завърна в игра и дори спечели турнирите в Ещорил и Делрей Бийч, но ще му трябва още известно време преди да си върне формата от 2009 година, когато спечели незабравимия финал в Ню Йорк срещу Роджър Федерер.
Марди Фиш – заради невероятния прогрес през последната година и впечатляващите резултати от началото на сезона на хард (титла от Атланта, финал в ЛА, финал в Монреал) вече първата ракета на САЩ може сериозно да застраши някои от топ фаворитите, но титла от US Open ми се струва твърде оптимистична прогноза, още повече, че след кампанията си в Синсинати и той се оплака от болки в стъпалата.
Разбира се като говорим за US Open, поне от уважение към многобройните му фенове, би било редно да споменем и бившия номер 1 в света Анди Родик, който за съжаление напоследък влиза в обективите повече с нервните си изблици, отколкото със запомнящи се победи.
Тази седмица Родик ще участва на турнира в Уинстън-Салем, където ще опита да натрупа малко повече игрова подготовка преди началото на шампионата и да пооправи самочувствието си след загубата в Синсинати от Филип Колшрайбер.
За всички е ясно обаче, че A-Rod трудно би върнал вече славните мигове от своята кариера, но пък със сигурност присъствието му в Ню Йорк дава допълнителен чар на този безкрайно вълнуващ турнир.
И накрая нека завършим с кратък анализ на шансовете на Григор Димитров в тазгодишното издание на надпреварата. Тези дни в едно интервю в Уинстън-Салем Григор заяви, че мечтае някой ден да вдигне трофея на Артър Аш Стейдиъм, както направи това при юношите, а всички ние от сърце му пожелаваме да сбъдне тази своя мечта.
За сега обаче реалните шансове на българина са да прескочи първите един-два, а може би и три кръга при добър жребий, като основното, върху което трябва здраво да поработи заедно с Питър Макнамара е психологическата устойчивост на корта и оползотворяването на възможностите в ключовите моменти от всеки един двубой.
Както и да се развитият събитията през следващите две седмици е ясно едно – предстоят ни изключително вълнуващи и непредвидими сблъсъци в Голямата ябълка, които със сигурност ще ни предложат тенис от висока класа.
Ето и осреднените коефициенти на водещите букмейкъри за победител в тазгодишното издание на US Open:

победител
коефицент
1.
Новак Джокович
 2.38
2.
Рафаел Надал
 4.83
3.
Роджър Федерер
 5.83
4.
Анди Мъри
 5.83
5.
Х. М. Дел Потро
14.0
6.
Марди Фиш
 24.7
7.
Жо-Вилфред Цонга
 28.7
8.
Томаш Бердих
 34.0
9.
Робин Сьодерлинг
 51.0
10.
Гаел Монфис
 73.0
Николай Недялков


Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар