събота, 13 август 2011 г.

9-годишна българка стана еврошампионка по шахмат

Българката Габриела Антова стана европейска шампионка по шахмат за момичета до 10-годишна възраст в австрийския град Мурек, съобщи за БТА нейният личен треньор Стефан Стойнев.
Българското момиче спечели европейската титла с 6,5 точки от 9 възможни, като тя буквално отвя конкуренцията, след като изпревари с цяла една точка втората в класирането Андреа Кристина Настасе от Румъния, а на трето място при момичетата се нареди представителката на Люксембург Елза Блонд с 5 точки.
Преди година Габриела Антова стана европейска шампионка по класически шахмат за момичета до 8 години в грузинския град Батуми, както и европейска шампионка по ускорен шахмат за момичета в Суботица, Сърбия.
Габи е ученичка във втори за трети клас на 32-ро училище "Свети Климент Охридски" в София, като по всичко личи, че тя е на път да бъде новата гордост на България в шахмата, след като родината ни може да се похвали с двама световни шампиони - Антоанета Стефанова и Веселин Топалов.
"Габриела е много талантливо дете, просто супер", каза личният й треньор Стефан Стойнов за БТА.
"Занимава се с шахмат едва от две години и половина, но има невероятен напредък. Просто Габи има 1000 качества, дадени й от природата. За титлите трябва да благодарим и на директорката на 32-ро училище Нели Костова."
Габриела Антова е абсолютна шампионка на София за нейната възрастова група на всички видове шахмат - блиц, ускорен и класически.

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар