събота, 5 март 2011 г.

Борусия направи голяма крачка към титлата на Германия


Борусия (Дортмунд)

Борусия (Дортмунд) постигна изключително важна домакинска победа с 1:0 над Кьолн и по този начин направи много голяма крачка към титлата в Германия. Двата тима се срещнаха в среща от 25-ия кръг на немската Бундеслига.


Домакините тотално смачкаха своя опонент и заслужено стигнаха до успеха, като само стражът на гостите Михаел Ренсинг и гредите им попречи да разгромят противника.
Иначе единственото попадение в срещата отбеляза Роберт Левандовски в 44-ата минута, като с този гол той донесе успеха на своя тим.
Благодарение на спечелените три точки, Борусия вече има 61 пункта в актива си, с 15 повече от втория Леверкузен, и е убедителен лидер в класирането.
През първото полувреме домакините съвсем логично имаха надмощие над своя противник.
Попадение през първите минути обаче така и не падна, въпреки че рурците показаха по-добра игра.
Иначе началото на мача започна с добра възможност за нападателя на "Козлите" Миливое Новакович, който излезе на добра позиция и отправи удар от 6-7 метра към вратата на Роман Вейденфелер, но стражът успя да спаси вратата си.
В следващите минути обаче най-вероятният нов шампион на Германия показа "зъби" и натисна здраво противника си.
Невен Суботич изпробва директен удар от фаул в 11-ата минута и от 30 метра стреля силно, но Ренсинг улови топката.
Десет минути по-късно Лукас Бариос излезе на добра позиция и се опита да продолее стража на гостите с удар от малкото наказателно поле, но бившият вратар на Байерн успя да парира удара му и да спаси вратата си от гол.
Последваха десетина минути застой на терена, след което домакините отново създадоха добри голови положения.
В 31-ата минута Фелипе Сантана стреля технично от няколко метра. Топката обаче бе уловена от Ренсинг.
Минута по-късно Роберт Левандовски имаше перфектна възможност да реализира от малкото наказателно поле, но ударът на полския национал излезе в аут.
Иначе гостите постепенно също направиха няколко добри атаки към края на полувремето и Клеменс изтърва добро положение в 38-ата минута, когато ударът му се отби в тялото на футболист на Дортмунд.
Две минути по-късно пък домакините създадоха поредната си добра голова възможност.
В ситуацията обаче Фелипе Сантана не успя да засече перфектно центриране на свой съотборник от фаул, въпреки че бе на перфектната позиция да прати топката с глава във вратата на Ренсинг.
По всичко изглеждаше, че Кьолн ще удържи равенството на полувремето, но в 44-ата минута Роберт Левандовски вкара страхотен гол.
Полският национал добре пое топката с гърди на границата на наказателното поле и с техничен и силен удар прати кълбото в далечния ъгъл на Ренсинг.
След попадението на поляка, двата тима излязоха в почивка при резултат 1:0 за Дортмунд.
В първите минути на второто полувреме домакините натиснаха здраво своя съперник и организираха няколко много добри атаки към вратата на Кьолн.
В 50-ата минута обаче домакините можеха да си изпатят много лошо след колективна грешка в отбрана.
Защитата на рурци тотално се обърка и топката попадна в Миливое Новакович, който излъга Вейденфелер, но не успя да отправи удар и пропусна най-чистото положение от началото на втората част.
Две минути по-късно Кевин Грокройц отправи много силен удар от дъгата и бе на път да удвои преднината на своите, но Ренсинг показа страхотен рефлекс и изчисти топката.
В следващите минути Дортмунд тотално смачка своя противник и буквално не му даде шанс да диша.
В 54-ата минута Гроскройц отново опита удар от далечна дистанция, но този път изпълнението му бе доста неточно.
В същата минута пък голямата звезда на гостите от Кьолн Лукас Подолски напусна игра, заради травма.
Въпреки надмощието на домакините, гостите имаха повече от добра възможност да изравнят.
В 57-ата минута Миливое Новакович бе изведен зад гърба на защитата на Дортмунд и излезе сам срещу Вейденфелер, но не успя да улучи вратата и изпусна страхотна възможност от чисто положение.
Tри минути по-късно Невен Суботич отправи много опасен удар с глава, но Ренсинг направи поредната си фантастична проява и спаси отбора си от гол, след като изби топката с върха на пръстите си.
През следващите десетина минути битката се водеше предимно в средата на терена и до опасни положения пред двете врати така и не се стигна.
В 67-ата минута Нури Шахин получи къс пас от Лукас Бариос и опита да обстрелва Михаел Ренсинг от 20-ина метра, но ударът му не бе особено опасен и сполучлив.
Три минути по-късно Новакович изби топката пред собствената си голлиния, като по този начин спаси отбора си от втори гол.
В ситуацията след ъглов удар Фелипе Сантана стреля от близо, но топката бе изчистена
В 75-ата минута Михаел Ренсинг се отчете с поредното си невероятно спасяване, след като отклони много опасен удар на Левандовски, който не успя да вкара от метър и половина.
Три минути и половина Лукас Бариос тресна горната греда и на практика това бе поредното пропуснато положение от домакините.
Този път Ренсинг не успя да се намеси, но горният стълб показа, че му е верен помощник.
В 85-ата минута Левандовски и Бариос направиха хубава атака и останаха почти сами срещу стража на гостите, но полякът опита да прокара топката между краката на Мичо Брешко. Тя обаче не влезе между тях и в крайна сметка бранителят изчисти кълбото.
Две минути по-късно Нури Шахин удари гредата и изпусна поредното страхотно положение в срещата.

В крайна сметка домакините успяха да стигнат до така желания успех.

БОРУСИЯ (ДОРТМУНД) - КЬОЛН 1:0


[1:0] Левандовски

БОРУСИЯ: Вейденфелер, Сантана, Суботич, Шмелцер, Пишчек, Шахин (90 - Кел), Бендер, Гроскройц (73 - Куба), Гьотце (90 - Да Силва), Бариос, Левандовски

КЬОЛН: Ренсинг, Пецони, Мохамад, Ейхнер, Брешко, Петит (76 - Йонита), Ланиг, Клеменс (81 - Фрейс), Жажало, Новакович, Подолски (54 - Ере)


Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар