неделя, 20 март 2011 г.

Мария Рийш спечели Световната купа в ските, Линдзи Вон разочарована

Германката Мария Рийш
Германката Мария Рийш спечели първата в кариерата си Световна купа по ски. Тя триумфира с отличието след като сезонът свърши с несъстоялия се гигантски слалом в Ленцерхайде. Последният старт беше отменен заради неподходящото за ски време.
Рийш заслужи отличието след обрат в заключителния етап на сезона. Германката изпревари защитаващата титлата си Линдзи Вон в петък и се върна на върха в генералното класиране само с три точки преднина.

Проваленият старт попречи на Вон да опита да спечели четвъртата си титла поред. Третото място заслужи словенката Тина Мазе. Рийш водеше през по-голямата част от сезона, като за последните състезания в Швейцария имаше преднина от 23 точки.

Германката триумфира с общо 1728 точки в генералното класиране, като изпревари Вон само с три. Това е и най-малката разлика между първата и втората в края на сезона, откакто шведката Аня Персон изпревари хърватката Яница Костелич също с три точки през 2005 г. Любопитно е, че през сезона Вон спечели осем първи места тази година срещу шест за Рийш. Германката обаче имаша по-добро цялостно представяне.




Сънародничката й Виктория Ребенсбург спечели малката световна купа в гигантския слалом. Стартът в дисциплината беше отменен, тъй като пред последните дни в Ленцерхайде валя дъжд, а времето беше топло. От международната федерация обявиха, че в календара няма други дати за евентуалното провеждане на състезанието и че то няма как да бъде отложено.

Рийш призна, че й е бил необходим късмет. "Надпреварата беше много трудна. Накрая имаш нужда от късмет и ето, че късметът беше с мен", каза шампионката, цитирана от Би Би Си.

Германката получи поздравленията на Вон. "Тя направи впечатляващ сезон. Мария работи упорито, за да го постигне", каза американката. Тя съжали, че не е имала възможността поне да опита да се пребори за първото място. "Това не просто ме наранява. Наранява привържениците, както и спорта."


Крайно класиране в световната купа
Световната купа - Мария Рийш (Германия)
Спускане - Линдзи Вон (САЩ)
Слалом - Марлийз Шилд (Австрия)
Гигански слалом - Виктория Ребенсбург (Германия)
Супер гигански слалом - Линдзи Вон (САЩ)
Комбинация - Линдзи Вон (САЩ)












Източник dnwvnik.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар